Moskisvet.com
Černobil

Film/tv

Ruska ''kontra'' seriji Černobil – jedrska nesreča skozi njihove oči

A.P.
27. 07. 2019 07.25
1

Potem, ko je serija Černobil doživela velikanski uspeh na globalnem odru in so jo hvalili po celem svetu, pa nad njo pričakovano niso bili navdušeni Rusi, ki so menili, da prikaz največje jedrske katastrofe vseh časov meče preslabo luč na Sovjetsko zvezo. Junija je tako na plano prišla novica, da ruska televizija ob znatni pomoči ruskega kulturnega ministrstva, ki naj bi primaknilo skoraj poldrugi milijon evrov, snema svojo različico Černobila, kjer so ''slabi fantje'' Američani.

Ena zgodba, dve resnici. Potem ko je serija Černobil – ta nas je popeljala v srž dogajanja po 26. aprilu 1986 in brez cenzure orisala katastrofalne dogodke po tem – doživela nepričakovan masovni uspeh, so Rusi hiteli ustvariti svojo serijo, ki podaja alternativen pogled na tragedijo, ki se je zgodila v ukrajinskem kraju Pripjat (Ukrajina je bila takrat še del Sovjetske zveze).

Samo ruske oblasti so nad serijo Černobil vihale nos.
Samo ruske oblasti so nad serijo Černobil vihale nos. FOTO: Profimedia

NTV-jeva serija se osredotoča na junaško početje sovjetski reševalcev, krivdo za katastrofo pa je naprtila Američanom, točneje ameriški obveščevalni agenciji Cia. Kot pravijo, obstaja teorija, da so se Američani infiltrirali v jedrsko elektrarno, kjer naj bi bil na dan nesreče agent sovražnih obveščevalnih služb. Domoljubno izvedenko Černobila so snemali v Belorusiji, osredotoča pa se na Cijinega agenta, ki je dobil nalogo, da vohuni v jedrski elektrarni in ki so mu na sled prišli ruski tajni agenti. Čeravno naj bi šlo za fikcijo, pa režiser Aleksej Muradov zagotavlja, da bo gledalcem razkrila resnico.

Serija Černobil nikogar ni pustila ravnodušnega.
Serija Černobil nikogar ni pustila ravnodušnega. FOTO: Profimedia

Katero resnico boste kupili – malomarnost sovjetske vlade ter ignoriranje in prikrivanje opozoril ali sabotažo Američanov, o kateri dokazi ne obstajajo – je vaša stvar, sodbo o obeh serijah pa boste lahko tudi podali že zelo kmalu, saj je že prispel prvi napovednik za ruski Černobil.

Se lahko Černobil ponovi? To so reaktorji, ki vzbujajo skrb.
Preberi še
Se lahko Černobil ponovi? To so reaktorji, ki vzbujajo skrb.

Rusi so seriji Černobil očitali tudi uporabo ruskih stereotipov, izbor zahodnjakov za glavne like, pristranskost, zahodno propagando, napihovanje malomarnosti sovjetske vlade in dejstvo, da so dali premalo teže sovjetskim reševalcem, to je likvidatorjem, ki so nesebično odpravljali škodo in preprečevali nadaljnje onesnaževanje z radioaktivnimi delci.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479