Moskisvet.com
Umazani ples

Film/tv

Prekletstvo filma Umazani ples

A.P.
13. 04. 2020 06.00
0

Kdo se ne spomni znamenitega filma Umazani ples (Dirty Dancing) iz leta 1987, v katerem sta blestela Patrick Swayze in Jennifer Gray? Film sprva ni obetal, a je postal velika uspešnica in dodobra zaznamoval usodi glavnih igralcev.

Kar težko je verjeti, da so bili na neki točki producenti filma Umazani ples (Dirty Dancing) tako zelo prepričani, da bo film pogorel, da so želeli zažgati filmski kolut. Film, ki so ga posneli v vsega dveh mesecih z minimalnim proračunom in nam je dal nekaj nepozabnih filmskih prizorov, je kasneje postal velika uspešnica in tedaj relativno neznane igralce izstrelil v stratosfero slave.

Iskrilo se je pred in za kamero.
Iskrilo se je pred in za kamero. FOTO: Profimedia

Čeprav je bila vloga plesnega učitelja vloga življenja Patricka Swayzeja, jo je pokojni ameriški igralec označil za prekletstvo. "Zelo sem se trudil, da bi me kot igralca jemali resno. Zdaj pa bo ta vloga moja edina zapuščina. Nočem, da se me ljudje spominjajo le kot tipa, ki je migal z boki," je zapisal v svoji biografiji Time of my Life. Swayze vloge najprej ni želel sprejeti, ker mu scenarij ni bil niti približno všeč, je pa vedel, da mu bo vloga Johnnyja na široko odprl vrata v Hollywood.

Umazani ples ni kazal znakov uspeha po testnem predvajanju, a nato postal nepričakovana uspešnica.
Umazani ples ni kazal znakov uspeha po testnem predvajanju, a nato postal nepričakovana uspešnica. FOTO: Profimedia

Ne le, da Swayze ni bil navdušen nad vlogo, Američan sploh ni bil prva izbira. Sprva so namreč vlogo Johnnyja Castla ponudili Valu Kilmerju, ki pa jo je zavrnil. Pred njim so jo ponudili še Billyju Zanu, ki pa vloge ni dobil, ker med njim in Jennifer Grey (Baby Houseman) ni bilo prave kemije. Avtorji so bili skeptični glede Patricka, saj je bil tedaj s 34 leti 10 let starejši od svojega lika. Ker pa sta igralca pred kamerami razvila pravo kemijo, jih je prepričal.

Znameniti prizor ni bil zaigran.
Znameniti prizor ni bil zaigran. FOTO: Profimedia

Čeprav je bil par na zaslonu zelo prepričljiv, pa sta bila akterja za kamero sprta in med seboj praktično nista govorila. Prizor, kjer med plesom njegova roka polzi po njenem telesu in Baby bruhne v smeh, kaže njegovo resnično frustracijo. Kot je Swayzej zapisal v svojih spominih, mu je šla Jennifer resnično na živce. Zaradi njenega smeha so morali omenjeni prizor ponoviti kar 25-krat, na koncu pa se je režiser odločil za tistega z njunima pristnima reakcijama. Kljub temu da se za kamero nista razumela, je Jennifer njegova prezgodnja smrt – umrl je zaradi raka trebušne slinavke star komaj 57 let – močno prizadela. Poleg umazanega plesa se Swayzeja spomnimo tudi po vlogi v filmu Duh (Ghost), kjer je zaigral ob Demi Moore.

Tudi Jennifer Parker sicer ni bila prva izbira za vlogo naivne najstnice Baby Houseman. Za vlogo sta se pred njo potegovali Sarah Jessica Parker in Sharon Stone, preden je vloga 17-letnice pripadla 27-letni Jennifer. ''Menim, da je napetost bolj seksi kot ljubezen. Med nama je bila skozi cel film zelo kompleksna dinamika,'' je mnogo let kasneje razlagala igralka. Parkerjeva je bila pred premiero filma s tedanjim spremljevalcem Matthewom Broderickom (bodoči mož Jessice Parker) udeležena v prometni nesreči s smrtnim izidom, v kateri sta življenje izgubili mama in hči. Zaradi nesreče je imela kronične bolečine v hrbtenici in je leta 2009 prestala dve operaciji, potem ko so zdravniki ugotovili, da je njena hrbtenica tako zelo poškodovana, da bi lahko ostala hroma. Med operacijo so ji odkrili tumor na ščitnici, a je bolezen uspešno premagala. Njeno igralsko pot je močno zaznamovala operacija nosu, ki jo je stala kariere. ''V operacijsko sobo sem odšla kot slavna oseba, ven pa prišla kot anonimna oseba,'' je dejala leta 2012.

Patrick Swayze, Jennifer Parker in Cynthia Rhodes
Patrick Swayze, Jennifer Parker in Cynthia Rhodes FOTO: Profimedia

Max Cantor je v filmu igral podlega ženskarja Robbieja Goulda, ki je spal z Babyjino starejšo sestro in Penny Johnson (Cynthia Rhodes) naredil otroka. To je bila njegova prva filmska vloga, potem ko je diplomiral na Harvardu. A igranje je hitro obesil na klin in se raje preizkusil kot novinar, kar ga je stalo življenja. Potem ko je raziskoval umor švedske plesalke Minike Beerle, je sam umrl zaradi akutne zastrupitve s heroinom, kokainom in fluoksetinom. Star je bil komaj 32 let. Droge je začel zlorabljati med raziskovanjem grozovitega umora.

Bivša zvezdnica Obalne straže danes neprepoznavna
Preberi še
Bivša zvezdnica Obalne straže danes neprepoznavna

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497