Moskisvet.com
Peter in Lazar Ristovski

Film/tv

Oče in sin združila moči, nastalo je to

E.R.
03. 10. 2023 05.00
0

Film Kralj Peter Prvi je največji film srbske produkcije, pri katerem sta moči združila oče in sin. Vanj so vložili več kot dva milijona evrov, od danes, 3. oktobra, pa si ga lahko ogledate tudi na VOYO.

Iz srbske filmske industrije na VOYO prihaja film Kralj Peter Prvi, režiserja Petra Ristovskega. Filmska zgodba se  osredotoča na Kralja Petra I., ki je kot mladenič izgnan iz Srbije. Mnogo let pozneje se vrne v svojo državo, da bi osvobodil njene ljudi in zagotovil parlamentarno demokracijo ter začel rekonstrukcijo Srbije. 

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Gre za filmsko-zgodovinski spektakel z elementi vesterna, ki pripoveduje o vojnem trpljenju, žrtvah, pa tudi o junaštvu srbske vojske. Skozi film paradira ekipa odličnih igralcev, lik Petra Prvega pa je upodobil igralec Lazar Ristovski.

Lazar Ristovski
Lazar Ristovski FOTO: Profimedia

Film Kralj Peter Prvi srbski narod vrača v preteklost in v marsikomu vzbuja čustvene spomine. "Gre po eni strani za zgodovinski spektakel, po drugi strani pa za intimno zgodbo o prijateljstvu ljudi, o srbskem kmetu, ki se je boril v opanih, šel skozi golgoto in končal kot zmagovalec," je povedal igralec Lazar Ristovski.

Sladko se mu smeji, ker bo danes zaspal v objemu lepotice
Preberi še
Sladko se mu smeji, ker bo danes zaspal v objemu lepotice

Zgodovinska drama o srbskem kralju in vojni golgoti je eden najpomembnejših projektov v letu spomina na zmago zaveznikov v prvi svetovni vojni, Lazar pa razkriva, zakaj film ni bil realiziran prej, kot je bilo prvotno načrtovano.

"Načrtoval sem, da bo ta film posnet leta 2014, ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne, vendar se je ta zgodba nadaljevala tudi po njenem koncu, ker se je prva svetovna vojna končala z zmago zmagoslavnih zaveznikov in Srbije v tej veliki vojni. Na nek način je tako tudi bolj logično, je pa posledično moja pot trajala dlje, a je bilo vredno."

Hudičevo kolo, tradicionalna igra z Oktoberfesta, ki privlači množice
Preberi še
Hudičevo kolo, tradicionalna igra z Oktoberfesta, ki privlači množice

 Film, ki ga je režiral Lazarjev sin Petar Ristovski, se je med snemanjem soočal s številnimi ovirami, med drugim tudi s pomanjkanjem finančnih sredstev.

Petar Ristovski
Petar Ristovski FOTO: Profimedia

"Srbija nima niti ene arhitekturne celote, ki bi bila v sprejemljivem stanju, zato je bilo težko poustvariti čas izpred sto let. Proračun je bil omejen za vojni film, za uresničitev naših ambicij pa je bilo potrebnega veliko več denarja, kot smo ga imeli," je razkril režiser.

Miss Slovenije Alida Tomanič: ''Naziv ne pomeni, da sem najlepša Slovenka, temveč ...''
Preberi še
Miss Slovenije Alida Tomanič: ''Naziv ne pomeni, da sem najlepša Slovenka, temveč ...''

Njegov oče Lazar ta filmski projekt ocenjuje kot krono svojega dela, zato je srbske novinarje zanimalo, če bo s tem filmom zaključil svojo kariero in se, kot že dlje časa namigujejo tuji mediji, umaknil iz igralstva. Igralec je priznal: "Ja, to že nekaj časa pravim in zdaj mislim, da bom to tudi uresničil, ker sem zaokrožil ta svoj umetniški proces. Ta film štejem za enega svojih najuspešnejših, v katerih sem igral, kot podrežiser pa za enega najpomembnejših, kar sem jih posnel, zato je zelo možno, da je moja zgodba z njim zaključena," je sklenil Ristovski.

Nogometašice igrale v mokrih dresih, skozi se je videlo vse
Preberi še
Nogometašice igrale v mokrih dresih, skozi se je videlo vse

 

Filmski spektakel Kralj Peter Prvi si lahko na VOYO ogledate od danes, 3. oktobra, dalje!

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414