Moskisvet.com
Nazaj v prihodnost

Film/tv

5 filmov, ki so napovedali tehnološko prihodnost

Oskar Sokolov
01. 04. 2022 05.00
0

Ljubitelji znanstvenofantastičnih filmov radi poudarijo, kako je njihova najljubša filmska uspešnica desetletja vnaprej napovedala razvoj tehnologije, ki je takrat spominjala na magijo. Družbena omrežja, tablice, pametna očala, lažne novice, prilagojeno oglaševanje, pametni telefoni in pametni dom – to je le nekaj tehnoloških področij, ki jih je pet izbranih filmov napovedalo srhljivo natančno.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nazaj v prihodnost (Back to the Future, 1985)

Ta filmska klasika, ki se na lahkoten način igra z napovedovanjem prihodnosti in tehnološkega razvoja, je v svojih napovedih večinoma pretiravala. Letečih avtov nimamo, tudi čevlje si še vedno zavezujemo sami. A kljub temu je veliko pametnih naprav, ki se pojavljajo v filmu, nedvomno dobro napovedalo moderni pametni svet in morda celo navdihnilo tehnološki razvoj. V filmu Nazaj v prihodnost se med drugim pojavijo tablice, pametna očala in bralniki prstnih odtisov, tehnologija, ki je bile v osemdesetih še daleč.

Nazaj v prihodnost
Nazaj v prihodnost FOTO: Profimedia
Pet največjih kibernetskih napadov v zgodovini
Preberi še
Pet največjih kibernetskih napadov v zgodovini

Serija Zvezdne steze (Star Trek, 1966)

Največ pametnih naprav je bržčas napovedala popularna znanstvenofantastična serija Zvezdne steze. Več desetletij pred popularizacijo interneta in z  internetom povezanih naprav so v Zvezdnih stezah govorili s pametnimi pomočniki, ki so izvajali ukaze. To, da Alexi rečemo, naj ugasne luč, se danes zdi povsem normalno, v šestdesetih pa je veljalo za neuresničljivo znanstveno fantastiko. Glasovno prevajanje tujih jezikov, ki ga danes brezplačno nudi vsak boljši spletni prevajalnik, se je takrat prav tako zdelo popolnoma nerealno. Največji uspeh Zvezdnih stez pa je nedvomno napoved prenosnih komunikatorjev. Naprave, ki nas brez žic povežejo z ostalimi, so na Motorolinega inženirja naredile tako močan vtis, da jih je vzel kot navdih za razvoj pravega mobilnega telefona. Ne le telefone – Star Trek je dokaj natančno napovedal tudi druge pametne prenosne naprave. Tricoder, naprava z mnogimi senzorji za zaznavanje situacije v okolju, je takrat predstavljal višek znanstvene fantastike, danes pa se ob porastu pametnih ur z nešteto senzorji in telefonov s termalnimi kamerami zdi še kako dosegljiv. Je možno, da nas v prihodnjih letih čaka še normalizacija letenja po vesolju?

Zvezdne steze: Nova generacija
Zvezdne steze: Nova generacija FOTO:
Postani mojster Googla: učinkoviti triki, ki bodo spremenili vaš način iskanja
Preberi še
Postani mojster Googla: učinkoviti triki, ki bodo spremenili vaš način iskanja

This is Marshall McLuhan: The Medium is the Message (1967)

Kako je lahko nepoznan dokumentarni film, ki so ga javno predvajali le enkrat, tako natančno napovedal tehnološko prihodnost? V enourni seriji izjav McLuhana, ki jih povezujejo glas oldschool napovedovalca in posnetki medijskih vsebin iz šestdesetih let, dobimo srhljivo natančen vpogled v prihodnost tehnološko povezanega sveta. McLuhan opozarja, da nas ne bodo spremenile vsebine, ki jih mediji prenašajo, ampak narava medijev samih; tehnološki razvoj bo omogočil razvoj novih oblik sporočanja, ki bodo za vedno spremenile naše življenje. McLuhan je dolga leta pred razvojem interneta napovedal, da nas bo novi medij stalno povezoval med sabo in nas zasul s toliko informacijami, da jih nikakor ne bomo mogli natančno predelati, zato bomo razvili prepoznavo vzorcev, ki nam bodo pomagali najti smisel v neustavljivem toku informacij. Nova narava tehnološko razvitih medijev bo ustvarila globalno vas, v kateri se vse dogaja simultano; izginila bo zasebnost, želja po medijski opaznosti pa se bo nepopisno povečala, saj sicer v skrajno povezanem svetu sploh ne boš obstajal. McLuhan v dokumentarcu opozori še, da otroke vzgajajo in izobražujejo masovni mediji, ki so jim ves čas izpostavljeni, vpliv staršev in šole pa izginja v ozadje, saj ga preglasi moč toka informacij. Komaj smo se dotaknili vrha ledene gore – v filmu, ki je danes prosto dostopen na internetu (in temelji na veliko bolj prepoznavni knjigi McLuhana z istim naslovom), se skriva nešteto tehnoloških napovedi, od katerih se jih je že veliko uresničilo.

Marshall McLuhan
Marshall McLuhan FOTO: Profimedia
Zakaj imajo tovornjaki dvignjena kolesa?
Preberi še
Zakaj imajo tovornjaki dvignjena kolesa?

Posebno poročilo (Minority Report, 2002)

Internet je leta 2002 resda že obstajal, osebno prilagojeni oglasi, ki bolje od nas vedo, kaj si želimo, pa ne. Ko Cruise v trgovskem centru naleti na množico reklam, prilagojenih njegovim osebnim željam in potrebam, se težko izognemo iskanju vzporednic s situacijo v današnji dobi. Facebook, TikTok, Google in Amazon imajo ogromne količine informacij o naši demografski situaciji, ki jih pridobijo z analizo vzorca našega brskanja in konzumiranja vsebin. Uporaba množice takšnih informacij za ciljano oglaševanje je leta 2002 veljala na nekaj neuresničljivega, danes pa se nam ne zdi čudno niti, da Facebook z nami deli oglas za spletno trgovino, o kateri smo se pred nekaj minutami v živo pogovarjali s kolegom.

Posebno poročilo
Posebno poročilo FOTO: Profimedia
Postavitev zvočnikov: kako jih umestiti v prostor?
Preberi še
Postavitev zvočnikov: kako jih umestiti v prostor?

Matrica (1999)

Če vas zanima temačna plat tehnološkega razvoja, boste v Matrici našli mnoge iztočnice za kritični razmislek, sploh če poznate tudi filozofsko delo Simulaker in simulacija, ki je navdihnilo ustvarjalce tega kultnega filma. Matrica se pred razvojem družbenih omrežij, lažnih novic in pametnih telefonov dotakne vprašanja resničnosti našega sveta in zanesljivosti informacij, ki jih konzumiramo po (družbenih) medijih. Ker smo zaradi tehnološkega napredka ves čas izpostavljeni toku novih informacij, se nimamo časa ukvarjati s tem, kaj je resnica in kaj ne. In ker se ne ukvarjamo z iskanjem resnice ter nekritično sprejmemo vse, kar konzumiramo, postane resnično to, kar nam servira (družbeno)medijski svet; našo realnost ustvarja tehnologija, ki smo ji izpostavljeni. V modernem svetu lažnih novic in družbenoomrežnih mehurčkov je skrito sporočilo Matrice še kako aktualno, odličen prikaz distopične prihodnosti pa nas opozarja na to, da je kritično mišljenje v modernem svetu pomembnejše kot kadar koli prej.

Matrica Reloaded
Matrica Reloaded FOTO:

Tako – to je naš izbor petih filmov, ki so srhljivo natančno opisali tehnološko prihodnost. Smo katerega izpustili? Sporoči nam v komentarjih spodaj!

Tako si lahko povečate svoje možnosti za ujemanja na Tinderju
Preberi še
Tako si lahko povečate svoje možnosti za ujemanja na Tinderju

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414