Moskisvet.com
Bruce Lee

Film/tv

Malo znana dejstva o Bruceu Leeju

A.P.
01. 12. 2020 06.00
0

Bruce Lee je bil igralec, filozof in kung fu borec, katerega življenje se je mnogo prehitro končalo, potem ko je pri le 32 letih umrl za posledicami možganske kapi. Mineva 50 let od njegove smrti.

Bruce Lee velja za eno najbolj prepoznavnih pop ikon in simbolov boja proti krivici in zlu. Še danes ima številne privržence med ljubitelji filmov in borilnih veščin, bil pa je tudi velik mislec. Kljub temu so njegovo veličino mnogi prepoznali šele po njegovi prerani smrti 20. junija 1973, ko je za posledicami možganske kapi umrl med snemanjem filma Fist of Fury, potem ko je pred tem večkrat potožil za glavobolom, odšel pa v hiši tajvanske igralke Betty Ting Pei. Ta mu je dala tableto z aspirinom in blagim pomirjevalom, avtopsija pa je pokazala, da je imel možgane otečene in polne tekočine. O njegovi smrti so se pojavila številna ugibanja in teorije, od te, da ga je ubila mafija (hongkonške triade), japonske nindže s tehniko 'dim mak' ali črna magija, do te, da je bil za smrt kriv slab feng šui.

Chuck Norris in Bruce Lee v filmu The Way of the Dragon (1972).
Chuck Norris in Bruce Lee v filmu The Way of the Dragon (1972). FOTO: Profimedia

Prvo vlogo v filmu je dobil že pri desetih

Bruce Lee je prvič zaigral v filmu, ko je štel samo 10 let. V filmu The Kid (1950) je igral ulično siroto in problematičnega mulca Kida Cheunga. V filmu je zaigral ob svojem očetu Lee Hoi-chuenu, ki je bil sicer znan operni pevec. Čeprav je Bruce Lee otroštvo preživljal v Hongkongu, je bil rojen v ameriškem San Franciscu, saj je bil njegov oče tedaj tam na turneji, v ZDA pa se je vrnil leta 1959. Ker je bil film The Kid uspešnica, je bilo v igri nadaljevanje, a je bil Bruce tudi v resničnem življenju problematičen otrok, saj se je začel pretepati na ulicah in v šoli, zato mu je oče prepovedal igranje, dokler se ne poboljša, kar pa se ni zgodilo.

To je najbolj smešna komična serija vseh časov po mnenju strokovnjakov
Preberi še
To je najbolj smešna komična serija vseh časov po mnenju strokovnjakov

Nesposoben za vojsko

Čeprav na telesu ni imel grama maščobe in je lahko delal sklece na le dveh prstih, ni izpolnjeval fizičnih meril za vstop v ameriško vojsko in je bil leta 1963 na naboru zavrnjen. Razlog seveda ni bila fizična pripravljenost, pač pa kriptorhidizem (nespuščeni testis), ki mu je preprečil, da bi se šel borit v Vietnam.

Bruce Lee je bil tudi pronicljiv mislec.
Bruce Lee je bil tudi pronicljiv mislec. FOTO: Profimedia

Odličen plesalec

Preden je zaslovel s svojimi borbenimi koreografijami, je blestel v plesu, natančneje s koreografijami ča ča ča. Ča ča ča je latinskoameriški ples, ki je nastal leta 1953 na Kubi in kmalu pljusknil tudi onkraj meja. V njem se je Lee preizkušal od svojega 14. leta in leta 1958 celo osvojil ča ča ča prvenstvo. Kako zelo predan je bil plesu, priča dejstvo, da je v denarnici nosil plonk listek z vsemi koraki plesa, da si jih je hitreje zapomnil.

Vsi filmi Vojne zvezd imajo napačen naslov
Preberi še
Vsi filmi Vojne zvezd imajo napačen naslov

Ni želel izgubiti dvoboja proti Robinu

Bruce Lee je v seriji The Green Hornet (debitirala je septembra leta 1966) igral Kata, hitrega in spretnega pomočnika glavnega junaka, ki ga je upodobil Van Williams. Serija Zeleni sršen je imela veliko vzporednic s priljubljeno serijo Batman, ki so jo prav tako predvajali na televiziji ABC, in ni trajalo dolgo, da so junaki obeh serij nastopili v isti epizodi. In kot je že v navadi pri junakih, se ti najprej udarijo med sabo, preden združijo moči. A ko so scenaristi predvideli, da Kato izgubi dvoboj proti Robinu, Bruce tega ni sprejel in je idejo zavrnil, saj je bil prepričan, da to ni mogoče. Njegova želja je bila uslišana, akterji pa so se odločili za diplomatsko rešitev, saj na koncu v tem dvoboju ni zmagal nihče. V seriji The Green Hornet je sicer Lee prvič resno opozoril nase, čeprav so na koncu posneli vsega 26 epizod.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Treniral je številne hollywoodske zvezde

Preden je postal svetovna zvezda, si je kruh služil tudi s treniranjem borilnih veščin številnih zvezdnikov. Med njegovimi učenci so bili med drugim Steve McQueen, James Coburn, James Garner, Roman Polanski in Sharon Tate. Za svoje usluge je računal 275 ameriških dolarjev (približno 229 evrov) na uro oz. 1000 dolarjev (834 evrov) za 10 seans. McQueen in Coburn sta z njim spletla prijateljstvo, ki je trajalo vse do njegove smrti. Oba sta tudi nosila krsto na njegovem pogrebu. To je med drugim nosil tudi sloviti Chuck Norris.

Filmske igralke, ki pred kamero največkrat kažejo golo kožo
Preberi še
Filmske igralke, ki pred kamero največkrat kažejo golo kožo

Operacija žlez znojnic

Le nekaj mesecev pred smrtjo si je dal Lee odstraniti žleze znojnice, saj ni maral vlažnih madežev od potu na svilenih oblačilih, v katerih je snemal, zato je zahteval, da mu jih izpod pazduhe odstranijo. To naj bi oslabilo sposobnost ohlajanje telesa za uravnavanje toplote in domnevno vodilo v njegovo prezgodnjo smrt. Pred tem se je na snemanju prizora za film V zmajevem gnezdu zgrudil v majhnem studiu, potem ko so ugasnili ventilatorje, da bi se znebili šuma. Leeja so popadli krči in v bolnišnici so ugotovili, da so mu otekli možgani, rešili pa so ga v zadnjem trenutku. Umrl je sicer na najtoplejši dan v mesecu, nedolgo za tem, ko je producentu Rymondu Chowomu in igralcu Georgu Lazenbyju demonstriral kungfujevske gibe v filmu Igra smrti. Možganska kap ali toplotni udar, to je zdaj vprašanje ...

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470