Moskisvet.com
Edward Snowden

Film/tv

Kdo je Edward Snowden in kje je danes?

N. Č.
11. 11. 2022 05.00
0

Zagotovo ste že slišali za žvižgača po imenu Edward Joseph Snowden, ki je leta 2013 razkril vsebino strogo zaupnih dokumentov, ki dokazujejo, da ZDA nadzira sporočila, telefonske pogovore, kamere in spletne brskalnike tako domačih kot tujih državljanov. Kje pa je Edward Snowden danes?

Edward Snowden se je rodil leta 1983 v Elizabeth Cityju (Severna Karolina), kasneje pa se je z družino preselil v Maryland. Sprva je želel služiti svoji domovini kot član specialnih enot, vendar leta 2004 zaradi obeh zlomljenih nog na žalost ni opravil urjenja. Kot pogodbeni izvajalec je naprej delal v Centralni obveščevalni agenciji (CIA - Central Intelligence Agency), pozneje pa je izstopil iz agencije in se leta 2009 zaposlil kot pogodbeni izvajalec pri NSA (National Security Agency oz. Nacionalna varnostna agencija). Skozi leta je v omenjenih agencijah odlično opravljal različne funkcije (sistemski inženir, svetovalec za rešitve, višji svetovalec itd.), posledično pa si je prislužil dostop do vseh podatkovnih baz NSA.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Pomembno vlogo v njegovem življenju je igrala tudi takratna punca, zdaj že žena Lindsay Mills, s katero si deli tudi dva otroka. Vpliv, ki ga je imela nanj, je opazil tudi režiser in scenarist filma Oliver Stone, ki je znan predvsem po svojih provokativnih delih (Wall Street, Platoon, JFK, Nixon, The Doors, World Trade Center, Born on the Fourth of July itd.)."Sprva nisem želel posneti tega filma," je povedal Stone: "Toda bolj ko sem razmišljal o tem, bolj sem vedel, da moram to storiti. Nisem mogel odnehati."

Oliver Stone, režiser filma Snowden
Oliver Stone, režiser filma Snowden FOTO: Profimedia

 Pri pisanju scenarja za film Snowden, ki si ga lahko ogledate tudi na VOYO, je sodeloval Edward sam, kar je pripomoglo k temu, da film zares odraža dogodke, ki so se odvijali v letih pred razkritjem strogo zaupnih podatkov leta 2013. Res je, da gre v filmu za dramatizacijo dogodkov, a to še ne pomeni, da so ti izmišljeni. "Včasih resnično življenje preprosto ni tako razburljivo kot film," je v enem izmed intervjujev dejal Stone: "Mislim, da je bil Hitchcock tisti, ki je rekel, da so filmi pravzaprav življenje z izključenimi dolgočasnimi deli. Vseh podrobnosti o tem, kaj točno se mu je zgodilo, kaj je počel in s kom je bil, v tem filmu ne razkrijemo."

Edward danes skupaj z družino živi v Rusiji, kjer je leta 2013 zaprosil za azil, oktobra leta 2020 je tam dobil stalno prebivališče, septembra letos pa mu je predsednik države Vladimir Putin dodelil celo rusko državljanstvo. Edward je sicer že pred leti povedal, da se je pripravljen vrniti v ZDA pod pogojem, da bi bil deležen poštenega in javnega sojenja.

V začetku leta 2016 je postal predsednik Fundacije za svobodo tiska (Freedom of the Press Foundation). Gre za neprofitno organizacijo s sedežem v San Franciscu, katere cilj je zaščititi novinarje pred vladnim nadzorom, zaposlen pa naj bi bil tudi v neimenovanem ruskem IT podjetju. Kljub temu da se ne želi preveč izpostavljati, se sem in tja oglasi tudi na družbenih omrežjih, kjer brez filtra kritizira vladno politiko svoje domovine. 

Edward danes z družino živi v Rusiji.
Edward danes z družino živi v Rusiji. FOTO: Profimedia

Več o mladem fantu, ki ga v življenju vodita predvsem čista vest in njegova moralna načela, si lahko ogledate na VOYO, kjer vas že čaka film Snowden, v katerem v Edwardove čevlje stopi Joseph Gordon-Levitt, njegovo takratno dekle Lindsay pa zaigra Shailene Woodley.

Joseph Gordon-Levitt v filmu Snowden stopi v Edwardove čevlje.
Joseph Gordon-Levitt v filmu Snowden stopi v Edwardove čevlje. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328