Moskisvet.com
Iman, David Bowie

Glasba

Tudi 7 let po njegovi smrti mu ostaja zvesta

M.S
08. 07. 2023 05.00
0

David Bowie, eden največjih glasbenih ustvarjalcev vseh časov, je presegel meje glasbene industrije ter postal simbol svobode izražanja in ikona LGBTIQ+ skupnosti. Od njegovega zgodnjega preboja pa vse do zadnjih trenutkov življenja je ostal umetniško drzen in nepredvidljiv.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

David Bowie se je rodil kot David Robert Jones, 8. januarja 1947 v Brixtonu v Londonu. Svoje glasbeno pot je začel pri zgolj 13 letih, ko je začel igrati saksofon. Med šolanjem na Broomley tehniški srednji šoli pa je doživel nenavaden dogodek, saj ga je prijatelj nenamerno udaril v oko. Ta poškodba je povzročila, da se mu je ena od zenic trajno razširila, kar je ustvarilo vtis, da ima Bowie oči različnih barv.

Nastop Davida Bowieja leta 1983
Nastop Davida Bowieja leta 1983 FOTO: Profimedia

Leta 1962 je ustanovil svojo prvo skupino Kon-Rads, po kateri je sledilo še mnogo drugih glasbenih projektov, kot so Hookers Brothers, King Bees, Riot Squad in Lower Third. Leta 1966 se je odločil sprejeti umetniško ime David Bowie, ki ga je izbral po ameriškem pionirju Jimiju Bowieju. V istem letu je Bowie že hrepenel po slavi in skupaj z menedžerjem Kennethom Pittom izdal več singlov. Njegova prva večja uspešnica na glasbenih lestvicah je bil legendarni singl Space Oddity, ki je leta 1969 osvojil peto mesto na britanskih lestvicah.

James Dean –  Živi hitro, umri mlad in pusti za seboj lepo truplo
Preberi še
James Dean – Živi hitro, umri mlad in pusti za seboj lepo truplo

V šestdesetih letih je Bowie poskušal prodreti na glasbeno sceno, vendar ni dosegel večjega komercialnega uspeha, zato se je najbolj posvetil slikanju in pisanju iger. V koncu šestdesetih let se je Bowie poročil z manekenko in igralko Angelo Barnett, s katero sta bila v zakonu deset let. Leta pozneje se jima je rodil sin Duncan Zowie Haywood Jones, danes znan kot scenarist in režiser.

David Bowie leta 1983 na snemanju filma The Hunger
David Bowie leta 1983 na snemanju filma The Hunger FOTO: Profimedia

V sedemdesetih letih je sledila serija ikoničnih albumov, med njimi kultni album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Eno od ključnih sodelovanj pa je bilo tudi z Johnom Lennonom na albumu Young Americans. S povečevanjem slave pa so se začela pojavljati vprašanja glede Bowiejeve spolne usmerjenosti. Leta 1972 je pogumno priznal, da je gej, kar je bila izjava, ki je bila še posebej odločna, saj so homoseksualna dejanja v Združenem kraljestvu postala legalna le pet let prej. Umetnik pa se je pozneje opredelil kot biseksualen. Sledili so številni rock albumi, ki so obravnavali kompleksnost spolov in uničujočo naravo uspeha.

To danes počne Lina Kuduzović, prva zmagovalka šova Slovenija ima talent
Preberi še
To danes počne Lina Kuduzović, prva zmagovalka šova Slovenija ima talent

David Bowie je v začetku svoje kariere eksperimentiral z različnimi drogami

V sredini sedemdesetih let se je začel spopadati z odvisnostjo od kokaina, kar je vplivalo na njegovo selitev, saj je želel spremeniti svoje navade. Med letoma 1977 in 1979 se je Bowie preselil v nemško prestolnico Berlin, kjer je ustvaril albumsko trilogijo Low, Heroes in Lodger. Še en velik uspeh je dosegel leta 1981, ko je sodeloval s Freddiejem Mercuryjem iz skupine Queen in izdal singel Under Pressure, ki je zasedel prvo mesto na britanskih glasbenih lestvicah.

10 bolezni, ki še posebej ogrožajo moške
Preberi še
10 bolezni, ki še posebej ogrožajo moške

Leta 1992 se je Bowie znova poročil, tokrat z manekenko Iman. Deset let pozneje sta skupaj praznovala rojstvo hčerke Alexandrie Zahre Jones. Med turnejo za promocijo albuma Reality je leta 2004 med nastopom v Nemčiji doživel srčni napad. Na svoj 69. rojstni dan je izdal svoj zadnji album Blackstar, dva dneva pozneje pa je umrl za rakom. 

Modna ikona Iman je večkrat spregovorila o svojih 24 skupnih letih zakona z Davidom Bowijem. V njenem spominu je ta čas tako živ, da ni dojela izgube pokojnega moža, temveč še vedno pravi, da je David njen mož. V številnih intervjujih je izjavila, da je bil Bowie ljubezen njenega življenja in da še vedno čaka na ponovno srečanje. Po Bowiejevi smrti uporablja njegovo kolonjsko vodo vsak dan kot način, da ohranja njegov vonj blizu sebe.

Zvezda Davida Bowieja na hollywoodskem sprehajališču slavnih
Zvezda Davida Bowieja na hollywoodskem sprehajališču slavnih FOTO: Profimedia

Bowie je ostal ena največjih ustvarjalnih sil v zgodovini glasbe. Postal je tudi trajna ikona LGBTIQ+ skupnosti ter svetu pokazal, da sta drugačnost in androgenost nekaj povsem normalnega. 

Vsem, ki si želite bolje spoznati začetek kariere britanskega glasbenika Davida Bowieja, priporočamo ogled angleškega dokumentarnega filma David Bowie: Prvih pet let, ki je na voljo na VOYO.

Estrada

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470