Moskisvet.com
Tradicionalno je izdelana iz medenine ali bakra, ponekod najdemo tudi srebrne in zlate primerke.

Novice

Američani leta 2019 'odkrili' džezvo za kavo

M.K.
09. 01. 2019 15.00
1

Na spletnem portalu Eater, eni najprepoznavnejših spletnih strani na temo prehrane v ZDA, so včeraj objavili članek o „odkritju“ nam že vrsto let dobro poznane priprave za kuho kave – džezve.

Portal Eater je včeraj na socialnem omrežju Twitter objavil naslednje: „Tale priprava, vredna 10 evrov, bo zamenjala vaš aparat za kavo.“ Za Američane revolucionarno napravo Slovenci poznamo pod nazivom džezva za kavo.

Reem Assil, znana kalifornijska kuharica se v prispevku za spletni portal spominja svojega otroštva in mame, ki je kavo kuhala v tem „turškem kuhalniku,“ kot džezvo poimenuje ameriška kuharica. Assilova uporablja džezvo za kuhanje kave in čaja, topljenje čokolade in pripravo raznih omak ter sirupov.

Za dve kavici 43 evrov 
Preberi še
Za dve kavici 43 evrov 

Džezva izhaja iz Turčije, od koder se je njena uporaba že pred več stoletji razširila po delih Evrope in Azije. Tradicionalno je izdelana iz medenine ali bakra, ponekod najdemo tudi srebrne in zlate primerke. Največkrat pa v sodobnih kuhinjah zasledimo uporabo aluminijastih, kovinskih ali keramičnih džezv.

V Bosni, kjer je kovanje teh priljubljenih kuhinjskih pripomočkov zelo razširjeno, priporočajo naslednjo metodo kuhe prave turške kave: Za pravilno uporabo potrebujemo dve džezvi. V prvo nasujemo želeno količino kave (za eno skodelico naj bi potrebovali eno žličko kave), v drugi pa zavremo odmerjeno količino vode. Nato dve tretjini vroče vode zlijemo v prvo džezvo in jo postavimo na ogenj, dokler voda ne zavre. Ko se voda spusti, dolijemo preostanek. S tem se bodo večji delčki potopili na dno. Takšno kavo naj bi pili nesladkano.

Pravo turško črno kavo naj bi pili brez sladkorja.
Pravo turško črno kavo naj bi pili brez sladkorja. FOTO: iStock

 

 

 

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394