Moskisvet.com
Otrok vas lahko nepričakovano preseneti med spolnim odnosom.

Erotika

Ojoj! Kdo ju je zalotil med seksom ...

N. R.
09. 02. 2018 13.16
11

Si predstavljate, da vas med seksom zaloti otrok? Ta 'mala nezgoda' je lahko za otroka travmatična izkušnja s posledicami. Zelo pomembno je, kako se boste odzvali, če vas bo otrok zalotil. Najbolj primerno je, da se z njim takoj pogovorite.

seks
seks FOTO: iStockphoto
Ne glede na to, kako spretno se boste skrivali, vedno ostaja možnost, da vas otrok preseneti med spolnim odnosom s partnerjem. Pomemben pa je način, na katerega se boste odzvali, tako za otroka kot za vaju s partnerjem. Če vas otrok zaloti pri spolnem aktu, si lahko prizor, ki ga vidi, razlaga čisto po svoje. Zato vam ponujamo nekaj predlogov, kako se lahko težave lotite.

Fantje čutijo drugače

Otrok v vsakem obdobju različno doživlja spolnost. Deček se že zgodaj močno naveže na mamo in začne na očeta kmalu gledati kot na nevarnega nasprotnika. Doživlja ga kot nekoga, ki mu "krade" mamino pozornost. V svoji mali glavi se zaveda podobnosti z očetom, a hkrati je nemočen, da bi mu konkuriral. Želi si in hoče popolno mamino pozornost, saj mu ta nudi varnost, hrano in udobje.

Se spomnite dejstev, ki nam jih ponuja Freudova teorija? Fantje so tako zaljubljeni v svojo mamo, da bi se v določenem obdobju z njo najraje poročili. Ravno zato je spolni prizor mame in očeta za njih lahko zelo travmatičen. Vzdihljaji, hitro dihanje, oče na mami so prizori, ki se jih ustraši in si jih lahko razlaga popolnoma narobe. Spolni akt staršev lahko doživi kot nasilje nad mamo, nagonsko misli, da mamo to boli. Zato je prav, da se z otrokom o spolnosti in neljubem dogodku najprej pogovori mama. Otroku mora zagotoviti, da spolnost z očetom nikakor ne vpliva na odnos med njima in da ga ima še vedno rada. Malček mora vedeti, da to, kar počne z očetom, ne boli in da v tem uživata oba. Naj ne pozabi poudariti, da je to, kar je videl, nekaj čisto normalnega.

Oče

Oče naj otroku pove, da ima mamico zelo rad in da to, kar sta počela, pomeni, da se imata še bolj rada. Primerno njegovi starosti otroku razložite spolnost in povejte, da je na tak način izkazovanja ljubezni nastal prav on. Tudi če se vam zdi prezgodaj za pogovor o tej temi, je prav, da jo poskušate načeti takoj po neljubem dogodku.

Kaj pa deklice?

Freudove domneve, da deklice spolnost doživljajo drugače, naj bi potrjevalo dejstvo, da se deklice identificirajo z materjo in "v zvezde kujejo" očeta. Tudi deklice so v določenem obdobju odločene, da se bodo poročile z očetom. Prav tako kot dečkom se jim lahko zdi prizor seksa nasilen in nerazumljiv. Tako deklice kot dečki potrebujejo resen pogovor in smiselno obrazložitev. Zelo pomembno je, da spolni odnos staršev ne doživijo kot nasilje, ampak nekaj, kar počnejo odrasli in je posledica ljubezni.

Mamica in deklica
Mamica in deklica FOTO: iStockphoto

Pomoč

Lahko se zgodi, da se bo otrok močno odzval na prizor in ga bo dogodek šokiral. Po pogovoru ga pustite, da stvari sam postavi v svoje varne okvirje. Če pa tega ne bo zmogel, mu pomagajte ali poiščite pomoč.

Pa, seveda – preden se bosta s partnerjem ljubila, ne pozabite zapreti vrat spalnice! 

 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497