Moskisvet.com
Zimske pnevmatike

Visoki obrati

To je resnica o zimskih verigah

N.J.
29. 12. 2015 07.59
24

Resda večina lastnikov jeklenih konjičkov za varno vožnjo pozimi poskrbi tako, da namesti primerne zimske pnevmatike z ustreznim profilom, a ko zapade večja količina snega, to preprosto ni dovolj. Tedaj si lahko pomagamo le z verigami – če jih znamo namestiti.

Zimska oprema
Zimska oprema FOTO: Profimedia

Verige so primerne za vožnjo po cestah, na katerih je toliko snega, da vožnja brez njih ni varna. Primerne so tudi za lažje speljevanje v klanec, saj vozilo ne zdrsava. Vendar pa je treba biti pri vožnji z verigami pozoren na omejitve hitrosti, navedene so običajno na embalaži izdelka. Vožnja z verigami (četudi s plastičnimi) po cestišču, ki je zgolj razmočeno, vam ne bo prinesla nič dobrega. Uničili boste verige, škodili cestišču, poleg tega pa tvegate globo v višini 120 evrov. Če pri tem še ovirate promet, bi se lahko vaša denarnica stanjšala še za 400 evrov.

Vse bolj popularne so zadnje čase tekstilne verige (t. i. snežne nogavice). Nameščanje je preprostejše in tekstilne verige tudi ne uničujejo oziroma ne podrgnejo platišč. Zato so primene tudi za vse, ki imajo alu platišča in se bojijo, da bi jim jihverige odrgnile.

Tekstilne verige delujejo na principu suhega trenja, tako da sneg sproti odpada z 'nogavice'. Včasih se težaval lahko pojavi pri namestitvi na večje pnevmatike, ob vožnjo po močno razmočenem cestišču in v kombinaciji z mrazom pa lahko nastane kot nekakšen ledeni oklep, tako da je potrebno nekaj sile pri snemanju. Načeloma pa je nameščanje in snemanje tekstilnih verig veliko preprostejše od nameščanja in smenanja klasičnih verig. Njihova prednost je tudi ta, da omogočajo boljše delovanje sistema za zaviranje ABS, sistema ESP proti zdrsavanju in sistemov ASC+T, ASR ...

Verige na avtu - 10
Verige na avtu - 10 FOTO: Miro Majcen
Pri verigah, naj bodo klasične ali tekstilne, je v prvi vrsti zelo pomembno, da so ustrezne velikosti. Obstajajo takšne, ki se prilegajo različno velikim platiščem, tako da če imate doma več avtomobilov, ki jih pozimi ne uporabljate sočasno, si omislite takšne. Sicer pa so v času obilnega sneženja obvezna oprema prav vsaega avtomobila. Pri nakupu verig ne bodite pozorni le na ceno – izberite takšne, ki se jih da čim bolj preprosto namestiti. Verige v avtomobilu vam ne bodo prav nič pomagale, če jih ne boste znali namestiti.

Na katera kolesa naj jih namestim?

Nekaterim se morda zdi logično, na katera kolesa namestiti verige, drugim, verjetno veliko ženskam (pa brez zamere!), pa morda ne. Skratka – verige običajno namestimo le na pogonska kolesa. Pri večini avtomobilov sta to prednji dve kolesi, nekateri avtomobili (BMW, recimo) imajo pogon na zadnja kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom velikokrat verig sploh ne potrebujejo, saj je vožnja z vizili s štirikolesnim pogonov v snegu veliko bolj prpeprosta. Sicer pa morajo imeti vozila s štirikolesnim pogonom v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Namestitev klasičnih verig

Verige vedno natikamo, ko je vozilo na ravni podlagi. Najprej razgrnemo po tleh. Obroč, ki naj bi bil nameščen na zadnji strani kolesa, potegnemo za kolo in ga spojimo s pomočjo zaponke. Verige namestimo na tekalno površino z zgornje strani, ki ni v stiku s cestiščem. Napeljemo napenjalno veriho skozi mehanizem, zategnemo, povlečemo skozi poseben obroček na verigah in zapnemo, tako da je veriga dobro napeta na pnevmatiki.

Namestitev tekstilnih verig

Tekstilne verige boste najlažje namestili, če boste kolesa najprej obrnili skrajno v levo stran in nataknili 'nogavico' na tekalno površino na delu, ki ni v stiku s cestiščem – čim bolj enakomerno. Nato kolesa obrnite v desno smer in nataknite 'nogavice' še na drugi del pnevmatike. Avto prestavite rahlo naprej in nato prekrijte s tekstilno verigo še del pnevmatike, ki je bil prej v stiku s cestiščem. Preverite, ali je tekstilna veriga enakomerno nameščena po tekalni površini, ali je elastika 'nogavic' enakomerno razporejena in poteka enakomerno čez platišče.

Prvič naj ne bo v snegu

Če se boste nameščanja verig prvič lotili v obilici snega, obstaja velika verjetnost, da boste prej izgubili živce kot pa obuli svojega jeklenega konjička. Vzemite si čas še preden zapade sneg in poskusite verige najprej namestiti 'na suho' doma v garaži ali na parkirišču pred blokom. Tako boste vedeli, na kaj morate biti pozorni pri nameščanju in v primeru snega vam to ne bo predstavljalo pretiranega stresa.

Avto s snežnimi verigami
Avto s snežnimi verigami FOTO: Thinkstock 

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492