Moskisvet.com
Ariete tank - 4

Visoki obrati

Kako nevarni so 'sosedovi' tanki?

A.M.
26. 08. 2013 08.19
8

Vsi govorijo o ameriških Abramsih, nemških Leopardih, ruskih ’T-jih’, izraelskih Merkavah in britanskih Challengerjih. Ne boste verjeli, tudi sosedje Italijani znajo izdelati tank.

Ariete tank - 1
Ariete tank - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca
Zgodba o italijanskem glavnem bojnem tanku C1 Ariete se je pričela že v osemdestih letih prejšnjega stoletja. Glave sta staknila koncerna Fiat in Oto Melara, giganta italijanske industrije. Prvi je poskrbel za šasijo in pogonski sklop, drugi pa za oklep in oborožitvene sisteme. Zasnova je, zaradi spremembe oborožitvenih načrtov italijanske vojske, romala v predal, od koder so jo izvlekli v devetdesetih. Prvi serijski primerki so ’zahrumeli’ leta 1997, ko je italijanska vojska prejela prve Ariete.

Prvotna razočaranja

Tank ni navdušil v tolikšni meri, kot so pričakovali. Ker je bilo svetovno tržišče polno ’rabljenih’ nemških Leopardov 1 in 2, so prvotno proizvodnjo 700 vozil zmanjšali na vsega 200 primerkov. Stroški proizvodnje so bili zaradi tega izjemno visoki in oba koncerna si nista mogla privoščiti ključnih izboljšav v zasnovi. Ariete je slabih 10 m dolg, 3,6 m širok in poltretji meter visok tank. Tehta 60 ton, z njim pa upravlja štiričlanska posadka. Poganja ga prisilno polnjeni dvanajstvaljni Fiatov dizelski agregat, ki proizvede 937 kilovatov. Za prenos moči je zadolžen samodejni menjalnik, ki premore štiri prestave za vožnjo naprej in dve vzvratni prestavi. Vozilo požene do hitrosti 65 km/h, doseg pa znaša 550 km. Omogoča prečkanje 1,25 m globokih vodnih preprek, s posebno ’dihalko’ pa se lahko potopi tudi do 3 m globoko.

Motor se je izkazal za nekoliko nesrečno izbiro, saj je preprosto prešibak. Posadka ga mora priganjati v visoke vrtljaje, kar slabo vpliva na porabo goriva in vzdrževalne stroške. Pri Fiatu so pripravili izboljšano 30-litrsko različico, ki ob nižjih vrtljajih ponuja 1.200 kilovatov moči. Italijanska vojska namerava zamenjati pogonske agregate vseh obstoječih Ariet, vendar proračun tega za sedaj še ne dopušča.

C1 Ariete je na voljo v več različicah.
C1 Ariete je na voljo v več različicah. FOTO: Arhiv proizvajalca

Zaščita in udarna moč

Glavno orožje predstavlja 120-milimetrski top z 42 naboji, posadka pa razpolaga tudi s pomožnim topom in protiletalskim topom kalibra 7,62 mm. Poveljniku in topničarju so na voljo namerilni sistemi za nočno streljanje, laserski merilnik razdalj ter namerilni računalnik, ki samodejno upošteva vremenske pogoje za streljanje. Tank varuje kompozitni oklep debeline do 1.100 mm, izdelan pa je iz zlitine jekla in umetnih materialov. Pred sovražnimi izstrelki ga varuje serija laserskih tipal, dimnih granat in sodobna zaščita pred radiološkim in kemičnim orožjem.

Bodoči razvoj

Kljub temu, da so do danes izdelali zgolj 200 od načrtovanih 700 Ariet, gre razvoj dalje. Prva večja izboljšava so novi pogonski agregati, kasneje bodo hidravlično krmiljenje kupole nadomestili z električnim, izboljšali bodo računalnik za nadzor ognja, na voljo pa bosta tudi dve sodobnejši različici oklepa. S temi izboljšavami se bo italijanski oklepnik še nekoliko bolj približal aktualnim vladarjem svetovnih tankovskih bojišč, spremembe pa bodo strošek proizvodnje še povečale. Za Arieto je potrebno odšteti 5,5 milijona evrov, kar nikako ni poceni, zaenkrat pa jih uporablja izključno italijanska vojska.

Ariete tank - 2
Ariete tank - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376