Moskisvet.com
Vozniki

Visoki obrati

Ženske so boljše voznice kot moški

U.K.
29. 08. 2018 14.56
3

Mislite, da so moški boljši vozniki kot ženske? Študija je pokazala, da so na cesti dejansko precej boljše od moških. 

Večina žensk je vsaj enkrat v življenju slišala stavke kot so “baba za volanom” in tako naprej. A podatki zavarovalnic dejansko kažejo nasprotno. Moški kar štirikrat pogosteje pristanejo na sodiščih zaradi nevarne vožnje in prometnih prekrškov. Poleg tega moški na leto plačajo za približno 100 evrov kazni več kot ženske. Podatki zavarovalnic kažejo, da posledično moški plačujejo več za zavarovanja kot ženske.

ALkohol je eden največjih krivcev za smrtonosne prometne nesreče.
ALkohol je eden največjih krivcev za smrtonosne prometne nesreče. FOTO: iStock


v Evropski uniji sta od desetih oseb zaradi prometnih prekrškov kaznovani le dve ženski. 23 odstotkov jih kazen dobi zaradi prehitre vožnje. Moški so tudi pogosteje za volanom pijani in pogosteje vozijo brez zavarovanja. 
Podatki zavarovalnic pa tudi kažejo, da so moški precej pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot ženske. In zanimivo je tudi, da so izplačila zavarovalnic višja, če je bil povzročitelj nesreče moški, kar pomeni, da moški povzročajo nesreče z večjo gmotno škodo. A to lahko pripišemo tudi dejstvu, da moški v povprečju vozijo dražje avtomobile. Poročilo tudi omenja, da imajo moški več slabih navad tekom voženj, recimo, da pogosteje jedo in pijejo za volanom. Prav tako redkeje uporabljajo smerokaz.

Izplačila zavarovalnic so višja, če je bil povzročitelj nesreče moški.

Nesreče 
Avtomobili so sicer čedalje bolj varni, izboljšujejo pa se tudi ceste in prav zaradi tega so v Evropi hujše nesreče vendarle v upadu. A je teh še zmeraj ogromno. Na prvih mestih po številu smrtnih prometnih nesreč so v glavnem vhodne države, prav na vrhu pa je Ruska federacija. Najnižjo stopnjo smrtnosti pa imajo v skandinavskih državah, Veliki Britaniji, Švici in Malti. Slovenija je nekje na sredini. 

Moški imajo več slabih navad med vožnjo kot ženske.
Moški imajo več slabih navad med vožnjo kot ženske. FOTO: iStock

In kako je s statistiko v Sloveniji?
V primerjavi z letom 2016 je na slovenskih cestah leta 2017 umrlo 24 oseb manj. Življenje je lansko leto izgubilo 106 oseb. Huje je bilo poškodovanih 831 oseb, lažje pa 6875. Obe številki sta nižji od leta 2016. Največja razloga za smrt na naših cestah sta še zmeraj neprilagojena hitrost in alkohol. Po podatkih slovenske policije je bilo lansko leto 17.371 prometnih nesreč, zaradi neprilagojene hitrosti je umrlo 45 oseb, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa 30 oseb. Med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu so še zmeraj motoristi.   

Največkrat pride do nesreče zaradi prehite vožnje.
Največkrat pride do nesreče zaradi prehite vožnje. FOTO: iStock


V letu 2017 je bilo tako 1.094 prometnih nesreč v katere so bili udeleženi vozniki dvokolesnih motornih vozil. Žal je v njih umrlo tudi 29 oseb, 25 motoristov in širje mopedisti. Deset odstotkov motoristov je vozilo pod vplivom alkohola. Dejstvo je, da sta hitrost in alkohol med največjimi morilci na naših cestah in pogosto se zgodi, da na koncu nastrada povsem nedolžna oseba. Zato previdnost in nekaj zdrave pameti v prometu nikakor ni odveč ne glede na spol.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479