Moskisvet.com
za volanom

Visoki obrati

Zaspal med vožnjo, poglejte, kaj se je zgodilo

N.J.
08. 07. 2016 09.26
7

Poleg alkohola je eden večjih vzrokov za prometne nerseče preutrujenost voznikov. Prevelika utrujenost pomeni veliko manjšo pozornost voznika. Mnogim pa se je že zgodilo, da so med vožnjo zaspali. Kar četrtina prometnih nesreč naj bi se zgodila zaradi zaspanosti voznikov.

Avtomobilska industrija skuša poiskati načine, kako bi lahko pomagali voznikom in kako bi lahko človeški faktor čim manj vplival na varnost v prometu. Eden od ukrepov, s katerimi želijo skorajda izničiti človeški faktor, je poskus uvedbe avtonomne vožnje. Samodejna vožnja, pri kateri je avtomobil programiran tako, da sam ohranja zadostno varnostno razdaljo, se drži odmika od roba cestišča in nasprotnega pasu, zaznava ovire pred seboj, približajoče se objekte in druge okoliščine, postaja realnost in eden izmed sistemov, ki omogoča avtonomno vožnjo je recimo Teslin autopilot.

Na spletu je pristal posnetek, na katerem je voznik v avtomobilu znamke Tesla, ki za volanom – spi! Avtomobil je samodejno nadaljeval pot in se počasi premikal v koloni vozil, je pa dogajanje pritegnilo precej pozornosti ostalih udeležencev v prometu. Bi vi zaupali svoje življenje (in življenja drugih udležencev v prometu) tehnologiji in lahko mirne vesti zaspali?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492