moskisvet
VISOKI OBRATI

Zanimiva vzgojna kazen za voznike s pretežko nogo

09.10.2019, 15:45
9
Estonska policija se je poslužila zanimivega ukrepa za prehitre voznike. Le-tem ponuja alternativno kazen – namesto globe lahko izberejo čakanje. Leta 2018 je v tej baltski državi močno poraslo število tovrstnih prekrškov in posledično nesreč s smrtnim izidom in ker dosedanje kazni niso zalegle, so se poslužili inovativne kazni.

V čem je finta? Estonska policija prehitrim voznikom, ki so jih zaradi tega prekrška ustavili prvič (!), ponuja alternativno kazen. Namesto globe lahko vzamejo time out in se namesto denarju odpovedu času. Čas čakanja oz. prepoved nadaljne vožnje je odvisna od višine prekoračene hitrosti. Če vozniki omejitev prekoračijo za največ 20 km/h, prepoved traja eno šolsko uro, torej 45 minut, če jo prekoračijo od 21 do 40 km/h, pa se časovna kazen poviša na eno uro.

PREBERI ŠE
Skrajno! Pijani vozniki bodo morali umivati trupla.

Estonska policija je prepričana, da bo testna kazen bolj učinkovita kot udarec po žepu in točke, saj je vzgojne in ne finančne narave. Vozniki se bodo zaradi tega raje odločili, da pridejo na cilj kakšno minuto kasneje, kot da izgubijo dodatno uro.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vozila morajo prehitri vozniki parkirati na točno določenem mestu, iz katerega se razpira pogled naelektronsko tablo, na kateri se odšteva čas, ko bodo izpuščeni na ''prostost''. Vozniki pri tem ne smejo zapustiti vozila. Ukrep so preizkusili na ceste, ki povezuje estonsko prestolnico in mesto Rapla.

Time out pa ni prvi domiselni ukrep estonske policije, saj so voznikom s pretežko nogo listek z globo začeli vročati tudi letake, ki jih pozivajo, da postanejo darovalci organov.

Po mnenje smo se obrnili tudi na slovensko policijo. ''Po naših informacijah gre za testni projekt in sicer med mestoma Talin in Rapla, ki vozniku ponuja možnost izbire v kaznovanju, a ta izbira naj bi bila dana le tistim voznikom, ki nimajo predhodnih kršitev,'' odgovarja mag. Vesna Drole, vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije, o smiselnosti podobnega ukrepa pri nas pa: ''Policija težko ocenjuje, ali bi bil tak ukrep pri nas smiseln, vsekakor je vprašanje sankcij, kazni, morebitnih drugih ukrepov bolj v pristojnosti drugih resorjev - Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za pravosodje... Po našem mnenju ta ukrep v Estoniji  temelji na predpostavki, da hitrost prekoračijo vozniki, ki se jim 'mudi' in s tega aspekta je takšen ukrep vzgojen (a še vedno vozniku ostane opcija plačila kazni). V Sloveniji hitrosti vsekakor ne prekoračujejo le tisti, ki se jim mudi.''