Moskisvet.com
Air France

Visoki obrati

Zakaj so vsa potniška letala bela?

A.P.
28. 07. 2019 08.05
4

Verjetno ste opazili, da je večina potniških letal bele barve. Ste se kdaj vprašali, zakaj je temu tako? Razlog razkrivata letalski inženir Jill Farkas in letalski mehanik Ashutosh Rajpure.

Večina potniških letal je bele barve. Razlogov za to je več. Kot razkrivata letalski inženir Jill Farkas, zadolžen za letala boeing 787 pri ameriški letalski družbi American Airline, in letalski mehanik Ashutosh Rajpure pri Quari, ima bela barva številne pluse v primerjavi z drugimi barvami.

Adria Airways
Adria Airways FOTO: Dreamstime

Izbira bele barve je pomembna z vidika varnosti, ekonomičnosti, iskanja in reševanja. Letala redno pregledujejo zaradi razpok in v primeru bele barve se te, pa tudi puščanje olja in druge nepravilnosti, hitreje opazijo kot na katerem koli drugem ozadju. ''Bela barva izpostavi korozijo in mesta, kjer pušča olje, ki pušča temno sled,'' razlaga Rajpure.

Qantas
Qantas FOTO: Dreamstime

Belo letalo je tudi lažje opaziti v primeru nesreče ali drugih nezgod, posebej ponoči ali ko pade v morje. Eden izmed praktičnih razlogov je povezan s sončnimi žarki in vzdrževanjem, saj bela dosti bolj učinkovito odbija UV-žarke kot temnejše barve in dodatno preprečuje segrevanje, saj odbija večji del vseh valovnih dolžin energije, ki jo ''napada''.

Lufthansa
Lufthansa FOTO: Dreamstime

Tako se potniška kabina med čakanjem na letališču ne segreje toliko, kot bi se v primeru, če bi bilo letalo temne barve. Prav tako bela barva ne zbledi tako hitro, saj UV-žarki ne ubijajo njenega pigmenta tako hitro kot pri temnih, zato so stroški vzdrževanja nižji. Strošek barvanja letala znaša tudi 160.000 evrov.

Nič več črna ovca: končno pravica za najbolj osovražen sedež v letalu
Preberi še
Nič več črna ovca: končno pravica za najbolj osovražen sedež v letalu

Bela barva je tudi najlažja barva, zato imajo letalski prevozniki zarad nje precej nižje stroške. ''Bela je običajno precej lažja, kot na primer rdeča ali črna. Kemična sestava temnejših barv je težja, ker zanjo potrebujemo več pigmenta. Temnejše kot je barva, več plasti je potrebnih, da dosežemo želeni odtenek. Letalske družbe so pozorne na težo letal, saj s tem pokurijo več goriva,'' pojasnjuje Farkas.

Emirates
Emirates FOTO: Dreamstime

Da že zelo majhna razlika v teži prinaša velike prihranke, so Američani dognali že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ugotovili so, da na račun teže letno privarčujejo 36.000 evrov, ko v solati servirajo eno olivo manj.

Air China
Air China FOTO: Dreamstime

Bela barva je precej cenejša kot druge barve, saj njena kemična sestava ni tako kompleksna, zato je posledično cenejša, ta denar pa lahko vložijo drugam in z njim izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Qatar
Qatar FOTO: Dreamstime

Tu pa je še ena prednost bele barve. Letalski prevozniki vložijo denar v prepoznavnost znamke, belo letalo pa je najbolj hvaležna površina, na kateri logotipi pridejo do izraza, saj na takšnem ozadju bolj izstopajo.

Air China
Air China FOTO: Dreamstime

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417