Moskisvet.com
SUV parkirišče

Visoki obrati

Zakaj so parkirna mesta postala premajhna?

M.S.
25. 04. 2023 09.00
0

Verjetno ste kdaj že komaj zlezli iz avtomobila, ko ste parkirali med dvema jeklenima konjičkoma. So se skrčila parkirna mesta? Ne, zrasli so avtomobili!

Kot ugotavlja revija HAK, so avtomobili, proizvedeni v Evropi od leta 2000, zrasli za dve ''konfekcijski'' številki. V povprečju so evropski avtomobili namreč sedem centimetrov višji, 10 centimetrov širši in 20 centimetrov daljši, kot so bili leta 2000. Kljub napredku tehnologij in lažjih materialov se je z velikostjo vozil dvignila tudi teža vozil, ki je glede na leto 2000 v povprečju višja za 20 odstotkov (prib. 1,5 tone).

Parkirišče
Parkirišče FOTO: Shutterstock
Kateri model avtomobila najbolj ustreza vašemu karakterju?
Preberi še
Kateri model avtomobila najbolj ustreza vašemu karakterju?

Če je nekoč masa vozila rasla zaradi elementov pasivne varnosti, je zdaj naraščanja teže posledica vgrajevanja tehnološke in dodatne opreme ter dejstva, da se tržišče osredotoča na segment športnih terencev (SUV). Od leta 2000 do danes je delež teh vozil narasel s treh odstotkov na kar 46 v letu 2022, kar pomeni 5,2 milijona športnih terencev v letu. Ne evropskem tržišču SUV-ji sicer predstavljajo 40-odstotni delež, električna vozila pa pribl. 25-odstotnega.

To se zgodi, če zagori električni avto
Preberi še
To se zgodi, če zagori električni avto
Športni terenci so postali izredno priljubljeni.
Športni terenci so postali izredno priljubljeni. FOTO: Volan
Tudi vi napačno uporabljate pedal za plin in zavoro?
Preberi še
Tudi vi napačno uporabljate pedal za plin in zavoro?

Zaradi teh dejstev so danes parkirna mesta tako zelo utesnjena, saj se še vedno držijo starih dimenzij, kar pomeni 2,3 metra širine, medtem ko so novejša parkirna mesta široka 2,5 metra, kar pomeni, da je s parkiranjem športnega terenca precej težav. Težave, kot rečeno, povzroča tudi teža vozil, ki pri nekaterih električnih vozilih presega 2,5 tone.

Kaj storiti, ko avto vleče v eno smer?
Preberi še
Kaj storiti, ko avto vleče v eno smer?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497