Moskisvet.com
pranje avtomobila

Visoki obrati

Zakaj ni pametno prati avtomobila doma?

Ma.K.
20. 04. 2023 05.00
0

V Sloveniji osebni avtomobil ni samo nuja, je tudi statusni simbol in ima običajno neprecenljivo čustveno vrednost, zato zanj vestno skrbimo, ga redno servisiramo, čistimo in negujemo. Vzdrževanje čistoče nima zgolj estetskega učinka, temveč pripomore tudi k boljši zmogljivosti in ohranjenosti vozila ter večji varnosti v prometu. Že desetletja pa v zraku visi dilema, ali se je pranja jeklenega konjička bolje lotiti doma ali ga raje odpeljati v avtomatsko avtopralnico, zato smo pregledali seznam prednosti in slabosti obeh vrst pranja in prišli do zanimivih zaključkov.

Slovenci imamo radi avtomobile, o tem ni nikakršnega dvoma. Če je bilo po podatkih Statističnega urada (SURS) v naši državi še leta 2018 registriranih 1.189.397 avtomobilov, se je do leta 2021 ta številka povečala za 48.759, torej za približno štiri odstotke. To pomeni, da si vsako gospodinjstvo v povprečju lasti 1,27 avtomobila, kar nas uvršča na visoko, 10. mesto med 29 evropskimi državami. Ob tem poznavalci na naših cestah zaznavajo vse več prestižnih jeklenih konjičkov – ne le novih, tudi rabljenih, a dobro ohranjenih. 

Prav ohranjenost igra pri jeklenih konjičkih izjemno pomembno vlogo. Ne gre samo za to, da vozilo ni poškodovano in da je bilo redno servisirano, ključnega pomena je tudi vzdrževanje čistoče avtomobila, ki lahko pomembno podaljša njegovo življenjsko dobo. Sedaj morda nekoliko bolje razumete ljudi, ki v toplejših mesecih vsak konec tedna vestno drgnejo in polirajo svoje jeklene konjičke na domačih dovozih. Vendarle pa to ne pomeni nujno, da s svojim delom dejansko skrbijo za boljšo ohranjenost vozila. Prej nasprotno! Nevede lahko povzročajo več škode, kot če bi ga odpeljali do najbližje avtopralnice. 

Zakaj?

Kljub bogati ponudbi v specializiranih trgovinah številni za pranje avtomobila še vedno ne uporabljajo posebej za to namenjenih preparatov, temveč vzamejo tisto, kar imajo doma pri roki. Pralni praški in geli za pomivanje posode bodo morda res poskrbeli za lesk, a so večinoma preveč agresivni in lahko škodujejo laku avtomobila, saj vsebujejo veliko snovi za raztapljanje maščobe.

S pranjem avtomobila lahko porabite veliko več vode, kot če ga operete v avtomatski avtopralnici.
S pranjem avtomobila lahko porabite veliko več vode, kot če ga operete v avtomatski avtopralnici. FOTO: Shutterstock

Še ena izjemno pogostih napak pri pranju avtomobila je uporaba stare krpe ali odslužene majice. Večina tovrstnih tkanin namreč običajno vsebuje plastične materiale, ki lahko poškodujejo površino avtomobila. Na laku se pojavijo vrtinčaste 'zarezice', ki v trenutku, ko se v avtomobil uprejo sončni žarki, postanejo še kako vidne in kazijo podobo jeklenega konjička. 

Poleg tega med ročnim pranjem ne odstranite nujno vse umazanije – zrna peska, ki povzročajo praske, so denimo osnovni temelj za rjavenje, še posebej, če vozila ne perete z dovolj vode in čistilnimi sredstvi. 

Poglavje zase so ptičji iztrebki, smola z dreves in prilepljene žuželke, ki na jeklene konjičke prežijo zlasti v toplejšem delu leta. Drevesna smola se hitro zasuši, zaje v površino in načne oz. poškoduje lak. Ptičji iztrebki so zelo agresivni, saj vsebujejo veliko kisline in lahko poškodujejo lak, če jih ne odstranimo v doglednem času. A priznajmo si, glede na številne obveznosti nimamo ravno časa vsak dan prati in drgniti svojega avtomobila, da ga ohranimo vitalnega. 

Avtomatske avtopralnice so zakon!

Prav zato se skozi vse leto, še posebej pa v poletnih mesecih, splača poslužiti avtomatske avtopralnice. Čeprav je pri nekaterih lastnikih avtomobilov še vedno prisotna skrb, da krtače v avtomatskih pralnicah povzročajo praske in druge poškodbe na vozilih, so si strokovnjaki enotni, da te bojazni v sodobnih avtopralnicah ni več. Večina pralnic danes namreč uporablja tekstilne krtače oz. krtače iz izredno mehkih umetnih materialov (penastih), zaradi stalnega pritiska vode se lak avtomobila med pranjem ne poškoduje, umazanija pa se enakomerno odstranjuje. Poleg tega v avtopralnicah med predpranjem z visokotlačnim čistilcem prodrejo tudi tja, kamor čistilne krtače ne sežejo.

Dodaten razlog, zakaj je jeklenega konjička bolje čistiti v avtomatski pralnici, je skrb za okolje. Pri ročnem pranju se namreč porabi veliko vode, poleg tega voda skupaj z detergentom, nafto, oljem in drugimi nevarnimi snovmi odteče v kanalizacijo, od tam pa v podtalnico, kjer lahko močno ogrozi ekosistem. Prav zato je v nekaterih evropskih državah pranje avtomobilov doma celo zakonsko prepovedano. Povsem drugače je v avtomatskih avtopralnicah, kjer se zaradi reciklažne naprave porabi do 80 odstotkov manj vode, ki jo filtrirajo v komunalnih čistilnih napravah in ustrezno deponirajo škodljive snovi.

Avtopralnice  TOP WASH so sinonim za hitrejše, temeljitejše in izjemno varno pranje.
Avtopralnice  TOP WASH so sinonim za hitrejše, temeljitejše in izjemno varno pranje. FOTO: Arhiv naročnika

Poleg učinkovitosti sta skrb za okolje in ljudi njihovi glavni prioriteti

Še dodaten delež k ohranjanju okolja zagotavljajo v avtopralnicah  TOP WASH na bencinskih servisih OMV po vsej Sloveniji. Gre za celovite sisteme, ki omogočajo medsebojno usklajenost tako tehnologije in kemije kot zaščite okolja in ljudi. Mreža avtopralnic je upravljana v skladu z najnovejšimi ekološkimi zahtevami in tehničnimi dognanji. S kombinacijo tehnologije in znanja zagotavljajo idealne rezultate pranja, z visokokakovostnimi čistilnimi in vzdrževalnimi programi pa ohranjajo vrednost vozila, kar potrjujejo tudi številni redni uporabniki. 

Avtopralnice  TOP WASH so sinonim za hitrejše, temeljitejše in izjemno varno pranje. Pravzaprav boste z njihovo vrhunsko tehnologijo svoje vozilo očistili na mnogo nežnejši in intenzivnejši način. Krtače TOP WASH so posebej oblikovane in enakomerno izvajajo nežen pritisk, pri čemer nenehno spreminjajo smer. Kemično sredstvo pri pranju, ki deluje kot mazivo med krtačami in lakom, pa zagotavlja najboljšo možno obdelavo, ki je prijazna do karoserije in zagotavlja popoln sijaj jeklenega konjička. 

OMV nagrajuje pranje avtomobila!

Privoščite svojemu vozilu popolno razvajanje z blagodejno vrhunsko nego programa TOP v avtopralnicah TOP WASH in izkoristite izjemno ponudbo: ob izbiri najkakovostnejšega programa avtopranja TOP do 30. aprila oziroma do porabe zalog prejmete še poletno čistilo za vetrobranska stekla OMV (tri litre). Poiščite vam najbližji bencinski servis OMV z avtopralnico v iskalniku bencinskih servisov na njihovi spletni strani in vašemu jeklenemu konjičku zagotovite kraljevsko razvajanje – ker si ga zasluži! 

 

Sponzorirana objava

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497