Moskisvet.com
točenje goriva

Visoki obrati

Zakaj nekatere avtomobile 'tankamo' z leve, druge pa z desne?

M.K.
31. 12. 2015 10.03
25

Ste se ob točenju goriva na bencinski črpalki kdaj vprašali, zakaj ima vaš avtomobil pokrov rezervoarja na desni, tisti, ki toči gorivo zraven vas, pa na levi strani? Vsa skrivnost okrog tega naj bi se skrivala v poreklu jeklenega konjička.

Točenje goriva
Točenje goriva FOTO: Dare Čekeliš

Večina avtomobilov evropskih proizvajalcev ima pokrov rezervoarja za gorivo na desni strani. Modeli, ki izvirajo iz azijskih držav, ga imajo povečini na levi, sopotnikovi strani. Veste, zakaj je temu tako?

Odgovor ponuja že samo prelet predpisov v cestnem prometu po svetu. Evropski proizvajalci večino avtomobilov prodajo v Evropi in severni Ameriki oziroma v tistih delih sveta, kjer promet poteka po desni strani. Azijski proizvajalci večino vozil po drugi strani prodajo v Indoneziji, na Japonskem, Tajskem in v velikih delih Afrike ter južne Amerike – večinoma gre za države, v katerih promet poteka po levi strani cestišča.

Bencin
Bencin FOTO: Reuters
In kaj ima vse to opraviti s točenjem goriva?

Pravilen odgovor na to vprašanje se glasi: varnost. Predstavljajte si denimo, da vam med vožnjo začne zmanjkovati goriva, na vidiku pa ni nobene bencinske črpalke. Ko goriva zmanjka, avtomobil parkirate ob rob cestišča in če sodite med tiste, ki so vedno pripravljeni na vse vrste situacij, imate v prtljažniku kakšen manjši kanister goriva oziroma 'zlato rezervo'. Če ne, poskušajte poklicati oziroma ustaviti nekoga, ki ga ima oziroma vam je pripravljen pripeljati nekaj goriva.

Ko kanister enkrat dobite, je v državi, v kateri promet poteka po desni, v takem primeru enostavno varneje, če se pokrov rezervoarja za gorivo nahaja na desni strani. Tako namreč lahko dotočite gorivo, ne da bi pri tem stali na cesti ter s tem ogrožali svoje življenje. Rezervoar je torej praviloma nameščen tako, da je obrnjen proč od cestišča.

A kot vsako pravilo potrjujejo izjeme, je tudi v primeru avtomobilskih rezervoarjev tako. Mercedesovi najmanjši modeli (A, CLA, GLA, B) imajo pokrov rezervoarja za gorivo tako denimo na levi strani avtomobila, pri vseh ostalih pa na desni. Razlike obstajajo tudi pri nekaterih drugih znamkah, do tega pa običajno pride zato, ker začne proizvajalec določen model avtomobila proizvajati tudi za tržišče, ki ga na začetku ni imel v načrtu in zato ne spreminja proizvodnega procesa, prav tako pa se razlog lahko skriva tudi v evropsko-azijskem sodelovanju pri razvoju avtomobila.

bencinska črpalka
bencinska črpalka FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497