Moskisvet.com
leteči avto, naslovna

Visoki obrati

Sedanjost je srečala prihodnost

Ma.K.
22. 02. 2017 08.54
7

Sedanjost je očitno že srečala prihodnost: nizozemsko podjetje PAL-V je namreč začelo sprejemati naročila za prvi leteči avtomobil na svetu, imenovanega Liberty. Kupci, ki bodo leteči avtomobil naročili zdaj, naj bi ga dobili konec leta 2018, zanj pa naj bi bilo treba odšteti približno pol milijona evrov.

Če naj bi se po Dubaju še letos vozili v letečih taksijih, bo po besedah nizozemskega podjetja PAL-V že čez dve leti vsak med nami lahko upravljal leteči avtomobil – če bo le imel licenco za upravljanje žirokopterja, ki jo je mogoče pridobiti v letu dni. Prvi leteči avtomobil, imenovan Liberty, naj bi za letenje namreč uporabljal sistem žirokopterja, križanca med letalom in helikopterjem. Poganjal naj bi ga propeler, namesto kril pa naj bi imel rotor, s tem pa bi potreboval precej manj prostora za vzletanje in pristajanje kot klasična letala – za vzlet naj bi potreboval okrog 330 metrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na tleh in v zraku

Trikolesni dvosedežni leteči avtomobil naj bi bil mešanica med avtomobilom, motociklom, letalom in helikopterjem. Ne glede na ta precej čuden skupek proizvajalec zagotavlja, da bo Liberty v celoti skladen z vsemi aktualnimi evropskimi predpisi. Prav tako naj bi bilo upravljanje letečega avtomobila, v katerem se bosta lahko naenkrat prevažali dve osebi, veliko enostavnejše kot upravljanje helikopterja, za preobrazbo iz avtomobila v leteči avtomobil pa naj bi lastnik potreboval med pet in deset minut.

Liberty naj bi imel 99-konjski bencinski Rotax motor, ki bo služil vožnji po cestah in bo imel končno hitrost pri 160 kilometrih na uro, do stotice bo pospešil v devetih sekundah. Na 100 prevoženih kilometrov naj bi porabil približno 7,6 litra goriva, s polnim rezervoarjem pa dosegel okoli 1.300 prevoženih kilometrov. Letenju naj bi bil namenjen drug Rotax motor, ki naj bi imel 197 konjskih moči, v zraku naj bi dosegel največ 3.500 metrov višine in hitrost do 180 kilometrov na uro; s polnim rezervoarjem to pomeni približno 500 kilometrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi za pol milijona evrov

Prvi primerki naj bi bili kupcem dostavljeni konec leta 2018, najprej bo na voljo omejena serija Pioneer Edition, v kateri bo na voljo vsega 90 primerkov. Cena tega modela letečega vozila naj bi znašala 499.000 evrov (brez davkov), predvidoma proti koncu leta 2018 pa naj bi PAL-V trgu ponudil nov model Liberty Sport, za katerega naj bi bilo treba odšteti občutno manj: 'zgolj' 299.000 evrov. Cena naj bi v obeh primerih vključevala tudi nekaj inštrukcij letenja in gretje kabine.

Prvi serijski leteči avtomobil naj bi nastajal na Nizozemskem, njegov glavni trg pa bo Severna Amerika. PAL-V je prve prototipe testiral že leta 2009 in 2010, revolucionarni avtomobil, ki ga je v imenu nizozemskega podjetja PAL-V razvil strokovnjak John Baker, pa ima pomenljivo oznako: osebno zračno in kopensko vozilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479