Moskisvet.com
Stratolauncher

Visoki obrati

Z največjim letalom v vesolje

A.M.
07. 05. 2013 08.29
4

Zasebna podjetja kar tekmujejo v tem, kdo bo predstavil večji in bolj drzen vesoljski projekt. Zanesenjaki iz Alabame nameravajo v vesolje z največjim letalom na svetu.

Stratolauncher
Stratolauncher FOTO: Arhiv proizvajalca
Stratolaunch systems je zasebno podjetje iz Alabame, deloma pa si ga lasti eden od ustanoviteljev Microsofta Paul G. Allen. Vesoljski tovor nameravajo v Zemljino orbito dostavljati s pomočjo največjega letala na svetu.

V ta namen bodo razstavili dva Boeingova 'jumba' in izdelali dvotrupno letalo s premerom kril 117 metrov. Poganjalo ga bo šest reaktivnih motorjev s skoraj 2000 kN potiska, tehtalo pa bo več kot 500 ton. Za vzlet bo potrebovalo 3700 metrov dolgo stezo, njegov domet pa bo znašal 2000 kilometrov. In kako bo največje letalo, ki se je kdaj koli povzpelo pod oblake, doseglo rob vesolja? Ne bo ga – letalo bo služilo kot prva stopnja na poti v orbito, tovor pa bo dosegel končni cilj s pomočjo rakete.

Stratolauncher
Stratolauncher FOTO: Arhiv proizvajalca

Stratolauncher bo na višino 9000 metrov ponesel 220.000-kilogramsko raketo podjetja SpaceX. Dvostopenjska raketa bo v vesolje ponesla veliko več tovora kot rakete, ki jih izstrelijo iz zemlje – večina goriva se porabi ravno na prvih devetih kilometrih poti. Raketa, ki bi jo izstrelili z letala, naj bi ponesla do 6000 kilogramov tovora. V zemljino orbito bi tako lahko vtirili satelite, oskrbovali vesoljske postaje, v vesolje prevažali turiste, najbolj drzni načrti pa vsebujejo celo gradnjo prvega vesoljskega hotela.

Super letalo bo prvič poletelo leta 2015, poskusne izstrelitve rakete pa sledijo leto pozneje. Projekt izdelave nosilnega letala je ocenjen na 230 milijonov evrov in ne vključuje rakete.
Stratolauncher
Stratolauncher FOTO: Arhiv proizvajalca


Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479