Moskisvet.com
Leseni super športnik - 5

Visoki obrati

Z lesenim avtomobilom do 400 km/h

A.M.
30. 05. 2013 08.14
17

Ste morda pomislili na posebneže iz manufakture Morgan? Britanci so ’lesni’ amaterji – v Kaliforniji so izdelali športni avtomobil in pri gradnji uporabili izključno les.

Leseni super športnik - 10
Leseni super športnik - 10 FOTO: Arhiv proizvajalca
Splinter ali ’trska’ je štirikolesni koncept oblikovalca Joeja Harmona, ki obuja čase lesenih kočij. Z izjemo pogonskega sklopa, stekel in pnevmatik je celoten avtomobil izdelan iz lesa. ’’Les je neverjeten material. Razmerje med trdnostjo in težo je neprimerno višje kot pri jeklu ali aluminiju, hkrati pa ga je mogoče uporabljati v kompozitni obliki kot ogljikova vlakna. Za izdelavo lesenih delov je potrebne veliko manj energije kot za izdelavo kovinskih delov, les pa je obnovljiv in okolju prijazen naravni vir,’’ je odločitev za izdelavo lesenega avtomobila pojasnil idejni oče.

Njegova ekipa je za gradnjo uporabila nešteto slojev furnirja, ki so jih zlepili s kompozitnim lepilom. Pri izdelavi platišč so uporabili 32 slojev hrastovega furnirja, napere so izdelali iz kosov trdega lesa, oblikovanih s pomočjo računalniško vodene stružnice, ena pa kljubuje pritisku 2700 kilogramov. Sedeže so spletli po vzoru izdelovalcev košar, za izdelavo listnatih vzmeti pa so uporabili posebno močan in prožen les, ki so ga Indijanci nekoč uporabljali za izdelavo lokov.

Leseni super športnik - 3
Leseni super športnik - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca


’Trska’ je dolg štiri in pol, široka dva, dober meter visoka in tehta 1100 kilogramov. Njegove zmogljivosti nikakor niso 'lesene'. Poganja ga sredinsko nameščeni 450-kilovatni 4,6-litrski V8 motor, moč pa na zadnji kolesni par prenaša šeststopenjski ročni menjalnik. Končne hitrosti še niso preizkusili, teoretično pa naj bi znašala vrtoglavih 386 km/h. Motorni prostor, ki je za obema potnikoma, je izdatneje prezračevan, da segrevanje motorja ne bi povzročilo kakšnega požara.

Ker gre za unikat, ga verjetno ne bodo podvrgli varnostnim trkom, zlobni jeziki pa so navrgli, da ime avtomobila nakazuje rezultate morebitne prometne nesreče.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470