Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Windows 8 že na 500.000 računalnikih!

S.R.
19. 09. 2011 12.13
4

Čeprav sta od izida operacijskega sistema Windows 7 minili komaj dve leti, pa Microsoft že pridno pripravlja naslednjo različico najbolj popularnega operacijskega sistema na svetu. Na spletu je tako že nekaj dni na voljo delovna verzija OS Windows 8.

Po besedah vodilnih predstavnikov Microsofta gre za zgodnjo beta verzijo novega operacijskega sistema, ki je v prvi vrsti namenjena razvijalcem. Slednji se na ta način lahko že vnaprej spoznajo s sistemom in začno razvijati aplikacije zanj. Treba je poudariti, da je operacijski sistem še nedodelan ter da se do izida lahko še precej spremeni. Kljub temu lahko že dobimo občutek, kako bodo nova okna izgledala in delovala. Po pričakovanjih je zanimanje ogromno. Generalni direktor Microsofta Steve Ballmer je javnosti sporočil, da so komaj 24 ur po tem, ko je bil operacijski sistema na voljo, že imeli več kot 500.000 prenosov.

In kaj je novega v novih oknih? V prvi vrsti v oči bode dejstvo, da gre za prvi Windows, ki je popolnoma prilagojen zaslonom na dotik. Seveda so to možnost imele tudi prejšnje verzije, a osmica je prva, kjer je upravljanje na dotik v središču pozornosti. Razlog je seveda več kot očiten. Microsoft želi sistem, ki bo brez velikih predelav dobro deloval tako na običajnih namiznih in prenosnih računalnikih kot na tablicah in pametnih mobilnih telefonih, kjer je upravljanje z dotikom praktično edini mogoči način. Na ta način želi Microsoft predvsem zmanjšati vrzel med namiznimi računalniki, tablicami in mobilnimi telefoni, kot to počneta Google in Apple.
Da so novo verzijo navdihnili mobilni operacijski sistemi, postane jasno takoj, ko prvič uzremo uporabniški vmesnik osmice, saj vse skupaj izgleda kot povečana verzija sistema Windows Phone, s katerim se ponaša kar nekaj najnovejših mobilnikov.
Čeprav se lahko novega vmesnika kadar koli znebimo in preklopimo na običajno namizje, ki smo ga vajeni že toliko let, pa kmalu postane jasno, da novih oken niti na namiznih računalnikih preprosto ne moremo učinkovito uporabljati samo s klasičnim vmesnikom. To je jasno že ob kliku menija start, ki nam tokrat ne odpre seznama nameščenih programov, temveč sistem takoj preklopi na novi vmesnik s t. i. 'ploščicami'. Na prvi pogled se uporabnikom to zdi kar malce čudno, saj smo že več kot desetletje vajeni vse stvari postoriti z opravilno vrstico na spodnjem delu zaslona. Ker celoten operacijski sistem ni več osredotočen samo na miško in tipkovnico, se bomo v Windows 8 morali precej več zanašati na bližnjice na tipkovnici (ki jih bo podjetje iz Redmonda do izida zagotovo do potankosti optimiziralo). V nasprotnem primeru znajo biti sicer preprosta opravila zaradi preklapljanja med novimi 'ploščicami' in klasičnim vmesnikom precej nadležna.
Tudi za zapiranje aplikacij moramo sedaj pritisniti gumb start, kar bo mnoge takoj spomnilo na zapiranje aplikacij na mobilnih telefonih. A če smo na slednjih tega navajeni, na računalniških oknih to sprva zagotovo zahteva kar nekaj privajanja. Microsoft je poleg tega predrugačil še nadzorno ploščo, raziskovalca in nadzornika opravil. Vse skupaj je sedaj še bolj preprosto. Domače namizje skozi delo in prilagajanje postaja vse bolj osebno. Prilagodimo si lahko prikaz različnih 'widgetov' (vreme, novice, itd.) in integracijo z različnimi socialnimi omrežji, kot sta Twitter (vgrajena aplikacija Tweet@rama) in Facebook, kar je zopet stalna praksa vseh mobilnih operacijskih sistemov.
Kot se za mobilno usmerjeni operacijski sistem spodobi, je tudi v Windows 8 vgrajenih kar nekaj aplikacij, ki nam olajšajo vsakdanje delo in zabavo. Z novim operacijskim sistemom tako dobimo nekaj iger, za novice je v sistemu že vgrajena aplikacija 'headliness,' posebni aplikaciji pa sta na voljo tudi za vreme in spremljanje borznih tečajev. 'Memories' je v praksi digitalni foto album, medtem ko se z aplikacijo 'moped' lahko naročimo na raznorazne zvočne programe, od t. i. 'podcastov' do radijskih programov in celo avdio lekcij za učenje tujih jezikov. Še več aplikacij bo na voljo ob splavitvi storitve Windows Store.

Microsoftova 'oblačna' storitev Skydrive nam po besedah vodilnih mož omogoča sinhronizacijo z vsemi napravami z operacijskim sistemom Windows, vse dokler imamo svoj Windows Live profil.
Zaradi velike prilagojenosti tablicam in mobilnim telefonom se bodo uporabniki na namiznih računalnikih ob namestitvi novega operacijskega sistema morali spopasti s precej strmo učno krivuljo, saj precej stvari več ne deluje tako, kot so uporabniki oken vajeni že več kot desetletje. Seveda lahko pričakujemo, da se bo do končne različice, ki bo na prodajne police prišla naslednje leto, še marsikaj spremenilo. Razvijalci in drugi uporabniki, ki so testirali beta verzijo, so si med drugim zaželeli večjo možnost uporabe starega, klasičnega namizja, v kolikor si uporabnik to zaželi, saj sedaj celotna izkušnja temelji predvsem na ploščicah, ki bodo nekatere sprva malce zmedle. Microsoftovi razvijalci bodo v letu, ki ga še imajo na voljo do izida, morali najti način, kako oba dela operacijskega sistema Windows 8 (mobilne 'ploščice' in klasično namizje) združiti v dobro delujočo celoto, ki bo zvestim uporabnikom oken omogočila gladek prehod k bolj mobilno usmerjenim operacijskim sistemom. Osma okna bodo tako nekakšen most med namizni operacijskimi sistemi, ki so prevladovali v zadnjem desetletju, in prihodnostjo 'na dotik,' ki vse bolj trka na naša vrata.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417