Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Wikipedia bo zaprla svojo stran

U.K.
17. 01. 2012 10.17
11

Sicer samo za 24 ur, in sicer v protest ameriški zakonodaji o spletnem piratstvu. Tako kot mnogi trdijo tudi pri Wikipedii, da želi ameriška vlada vzpostaviti popoln nadzor nad internetom in prekiniti prost pretok informacij.

Pri podjetju Wikipedia so sporočili, da bodo v sredo, 18. januarja 2012, zaprli angleško stran te popularne spletne baze podatkov, ki jo dnevno obišče več milijonov uporabnikov. „Če bodo zakonodajo sprejeli, potem to pomeni napad na svoboden in odprt splet. Pomeni izdelavo novih orodij, namenjenih cenzuri v ZDA,“ so dejali predstavniki Wikipedie.

Ameriška vlada želi s temi ukrepi ustaviti internetno piratstvo tudi izven ZDA. Po njihovem mnenju je tovrstna zakonodaja nujna za varovanje ameriške intelektualne lastnine.

A kritiki po drugi strani trdijo, da gre za prefinjeno obliko zavajanja, saj naj bi bili zakoni v resnici narejeni tako, da bodo lahko vplivali na svobodo govora. Predvsem pa je mogoče, da bodo z njimi odrezali ZDA od nekaterih strani, ki jih bo FBI določila za nevarne.

Proti zakonu so se že izrekla nekatera največja spletna podjetja, kot so Google, Facebook, Yahoo, Twitter, eBay, AOL in še nekatera druga. Podobne ukrepe (zatemnitev strani) kot Wikipedia pa naj bi sprejele še spletni strani Reddit in Boing Boing.

Pomisleke glede zakonodaje so izrekli tudi v Obamovi administraciji in dejali, da bodo podpirali boj proti piratstvu, a da mora ostati pravica do svobodnega izražanja nedotaknjena.

„Osebno prosim vse, ki niso ravnodušni glede svobode in odprtosti interneta, da pišejo svojim vladnim predstavnikom in senatorjem,“ je Američane pozval Jimmy Wales, eden od ustanoviteljev Wikipedie. „ Ne nazadnje smo videli pri Arabski pomladi, da je internet izjemno močno orožje za to, da se prebivalstvo poveže in da se sliši njihov glas.“

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479