Moskisvet.com
Nadgradnja vzvratnega ogledala je samo vprašanje časa.

Visoki obrati

Vzvratno ogledalo 2.0 ali ko sta zunanji ogledali odveč

A.P.
06. 01. 2020 13.44
0

Avtomobilska ogledala se niso spremenila odkar so se pojavila. Od nobenega smo prilezli do treh, kar je avtomobilski standard, ki je z nami že več desetletij. Čeprav so zunanja ogledala pri nekaterih znamkah poskusno že zamenjale kamere, pa so vzvratna ogledala do zdaj ostala bolj ali manj nedotaknjena. A to se zna že kmalu spremeniti.

Avtomobilska ogledala počasi a vztrajno izpodrivajo kamere, ki omogočajo 360-stopinjski pogled, a dokler ne bo tehnologija povsem zanesljiva, ogledala ostajajo integralni del vozil.

Varnostna razdalja in pravilo dveh sekund: kaj pomenijo talne označbe na cesti?
Preberi še
Varnostna razdalja in pravilo dveh sekund: kaj pomenijo talne označbe na cesti?

Pri Aston Martinu so se odločili, da vzvratno ogledalo nadgradijo in ga opremijo z dodatnima pogledoma, za katera sta sicer zadolženi zunanji ogledali. Gre za koncept, ki ga je britanska znamka prestižnih avtomobilov razvila skupaj s podjetjem Gentec. Tehnološko napredno vzvratno ogledalo je sestavljeno iz treh visokoločljivostnih zaslonov, ki prikazujejo sliko treh različnih kamer in istočasno dajejo vozniku celovit pregled nad dogajanjem okoli vozila, ne le za njim.

Nadgradnja vzvratnega ogledala je samo vprašanje časa.
Nadgradnja vzvratnega ogledala je samo vprašanje časa. FOTO: Arhiv izvajalca

Gentex je priskrbel kamere, programsko opremo in zaslon z ogledalom, pri izdelavi pa je združil moči z Lumatechom. Aston Martin bo vozniku ponujal tudi tradicionalen pogled oz. bo ta lahko prilagodil pogled lastnim željam oz. trenutnim potrebam. S tem bodo Britanci tudi zadostili vse zakonske predpise v posameznih državah glede vzvratnih ogledal oz. varnosti. Ob spremembi pozicije ogledala se bodo avtomatično prilagodile tudi kamere na vozilu.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376