Moskisvet.com
Nakup rabljenega vozila - 21

Visoki obrati

Vse to preverite pred nakupom rabljenega avtomobila!

N.J.
15. 10. 2015 08.12
10

Nakup avtomobila je pomemben korak, še posebej, če ne kupujete le kupa pločevine, ki vas bo nekaj mesecev prevažala od točke A do točke B, temveč nameravate odšteti nekaj več evrov in si zagotoviti varno prevozno sredstvo za dlje časa. Za mnoge nakup novega avtomobila pomeni preveliko finančno breme, zato se odločijo za nakup rabljenega avtomobila. Če se za nakup rabljenega avtomobila odločate tudi vi, preverite, na kaj vse morate biti pozorni!

Prodaja rabljenih vozil
Prodaja rabljenih vozil FOTO: Facebook

Na tržišču je mogoče najti veliko rabljenih vozil, ki so odlično ohranjeni in zelo kvalitetni, zato nakup rabljenega vozila dandanes ne pomeni nujno nakupa slabega vozila. Vseeno pa je dobro, če se pred nakupom natančno pozanimamo o vozilu, ki ga nameravamo kupiti in njegovi zgodovini.

Najprej se osredotočite že na prodajalca. Če zatrjuje, da je vse že popravil pred prodajo, potem vozilo verjetno prodaja prav zato, ker ga je že ves čas popravljal in je sit vseh teh stroškov. Tudi odvračanje pozornosti in pavšalno odgovarjanje na vaša vprašanja ne more biti dober znak. V primeru, da prizna, da je bil avto zaleten, zahtevaje račun popravila, da vas ne bo prinesel naokoli. Lahko da je bilo popravil veliko več, kot vam jih je zaupal.

Preden se 'zaletite' v prvi avtomobil, si najprej določite okvirni znesek, ki ste ga pripravljeni nameniti za nakup avtomobila. Cene rabljenih avtomobilov so precej nižje kot če bi kupili nov avto, a da ga ne bi preplačali, preverite cene na več portalih. Upoštevajte tudi stroške vzdrževanja – pozanimajte se o cenah rezervnih delov, servisa, kolikšna je poraba, katere pnevmatike boste uporabljali ...

Če točno veste, katero znamko in model avtomobila iščete, poiščite čim več takšnih primerov. Primerjajte jih med seboj – karakteristike, opremo, cene, ohranjenost. Računajte, da povprečen voznik na leto prevozi med 10.000 in 20.000 kilometrov, tako da če kupujete recimo dve leti staro vozilo z okoli 40.000 prevoženimi kilometri, utegne biti to dober nakup. V primeru, da ima toliko staro vozilo veliko več prevoženih kilometrov, je bilo verjetno uporabljano za službene namene, vsi pa dobro vemo, da običajno uporabniki veliko lepše ravnajo s svojimi avtomobili kot s službenimi, tako da pred nakupom takšnega avtomobila dobro premislite in se pozanimajte, kako je bilo vozilo voženo.

Zgodovina avtomobila

Pred nakupom avtomobila se dobro pozanimajte o zgodovini avtomobila. Je bil avto uvožen? Od kod prihaja? Kdo je bil zadnji lastnik? Preverite vpise v servisni knjižici – kdaj in kje je bilo vozilo servisirano, kako redno je bilo servisirano. Preverite tudi številko šasije – naj se tista, odtisnjena na vozilu ujema s tisto v dokumentih! Je prodajalec tudi lastnik vozila? Če ni, mora imeti pismeno pooblastilo za prodajo tujega vozila. To velja tudi v primerih, ko gre za vozilo na leasing.

Nakup rabljenega vozila - 21
Nakup rabljenega vozila - 21 FOTO: Aljoša Kravanja
Pogonski sistem in volan

Seveda ne pozabite na testno vožnjo. Imate vso pravico preizkusiti, kako se avto obnaša med vožnjo. Med vožnjo po ravnem za nekaj trenutkov spustite volan. Če bo vozilo zaneslo v eno ali drugo stran, zahtevajte odpravo napake, če ste resnično odločeni to vozilo kupite. V primeru zavijanja je potrebno opraviti optiko. Lahko da vozilo, če volan spustite, zavija, ker je bilo karambolirano.

Pomembno je tudi, da dobro preverite delovanje sklopke. Zaženite avto in pritisnite sklopko. Preizkusite, ali pretikanje v vse prestave poteka gladko, brez zatikanja, škrtanja in drugih težav. Prestavite v prvo prestavo. Ob počasnem spuščanju sklopke bi se moralo vozilo, ko je sklopka spuščena na približno 2/3, vozilo počasi začeti premikati. Mrtvega hoda ima lahko pedal sklopke največ 3 centimetre. Sklopko preizkusite tudi med vožnjo v strm klanec. Zategnite ročno zavoro in prestavite v drugo prestavo. Ob poskusu speljevanja bi moral motor hitro ugasiti. Sicer omeni, da sklopka drsi.

Med vožnjo volan ne sme 'poskakovati', tresenje pa pomeni, da kolesa niso uravnotežena. Kakšen je mrtvi hod volana? Volan se sme sicer zavrteti za največ dva prsta, ne da bi se prednja kolesa premaknila, Če je več, so lahko končniki obrabljeni, lahko so težave tudi pri volanskem prenosu (zobati letvi). Ugasnite motor in volan poskusite zavrteti. Če kaj poka ali škrta, potem je avto verjetno potreben popravila. Preverite tudi obrabljenost ležajev. To storite tako, da z roko močno zatresete kolo. Če imajo kolesa 'zračnost', potem so ležaji verjetno obrabljeni.

Kaj pa zavore?

Testirajte vozilo na različnih podlagah: na asfaltirani cesti, makadamski cesti, na hitri cesti, da vidite, kako se obnese pri višjih hitrostih, preizkusite ga v ovinkih, ne pozabite pa niti na preizkus zavor. Pritisk na zavoro ne sme biti premehak in ne sme se ugrezniti do dna. Zavorne obloge morajo biti vsaj 5 milimetrov debele. Na zunanji strani diska je običajno rob, kjer zavorna obloga ne pritiska, in tam se lahko izmeri približno obrabo. Pri normalni vožnji se obrabi na 100.000 kilometrov do 0,7 milimetra, če je več, je bila vožnja očitno izjemno dinamična, lahko pa da je bilo vozilo veliko več voženo, kot je prikazano v servisni knjižici ali na števcu. Diski naj ne bodo popolnoma zarjaveli. Če so popolnoma novi, se pozanimajte, zakaj.

Delovanje zavor preizkusite tudi med vožnjo. Pri počasni vožnji (nekje do 60 km/h) pritiskajte na zavoro. Tresenje volana pomeni bodisi obrabo diskov ali težave z zavornimi ploščicami. To pa seveda za vas kot kupce rabljenega vozila pomeni dodatne stroške.

Ne pozabite preveriti niti delovanja ročne zavore. Če jo morate 'zategniti' do konca, da avto na klancu stoji pri miru, potem nekaj ni v redu. Preverite delovanje tudi tako, da jo zategnete pri nizki hitrosti. Zadnja kolesa morajo takoj blokirati. Pri nekaterih avtih lahko blokirajo prednja kolesa, zato bodite previdni.

Zunanjost avtomobila

Preverite vsa tesnila pri vratih, oknih, prtljažniku, da vam ne bi ob večjem nalivu kapljalo v kabino vozila. Če opazite kje vodne madeže, nekaj ne tesni dobro, kar lahko prinese dodatne stroške za popravila in težave z rjavenjem in vlago v avtomobilu. Natančno preglejte karoserijo in bodite pozorni na rjo ali korozijo. Preverite stanje pragov, blatnikov, robove vrat in prtljažnika, ali je kje kaj rje oziroma korozije. Nihče si ne želi, da bi njegov avto v roku nekaj mesecev po nakupu 'vzcvetel'.  Če opazite na določenem delu vozila drugi odtenek barve, je bilo vozilo verjetno karamboliran in popravljano.

Se stanje prevoženih kilometrov na števcu ujema s številko v servisni knjižici in stanjem vozila? Če ima vozilo, staro okoli 5 let, le okoli 30.000 prevoženih kilometrov, je mogoče dvoje: ali je avto vozila oseba le občasno (če morda kupujete od starejše osebe ali nekoga, ki avta resnično ne uporablja, je to mogoče), ali pa so bili kilometri prevrteni in je bilo vozilo veliko več voženo. Ali je vozilo več voženo, načeloma lahko ugotovite tudi med testno vožnjo. Če je bilo vozilo več voženo, kot kažejo podatki v knjižici ali na števcu, bo precej bolj od pričakovanega obrabljen tudi zavorni pedal, prav tako pa tudi prestavna ročica, volan, običajno pa je tudi naslon za roke bolj obrabljen. Če je bilo vozilo morda uporabljano za vožnjo v avto šoli, lahko med drugim izveste tako, da preverite, če so bile na sovoznikovi strani morda nameščene stopalke.

Ne pozabite na izpuh – na njem naj ne bo rje, prisluhnite mu tudi med vožnjo.

Nakup rabljenega vozila - 20
Nakup rabljenega vozila - 20 FOTO: Aljoša Kravanja
Notranjost avtomobila

Delujejo vsa stikala? Za klimatsko napravo, luči, pomikanje stekel, smerokazi, nastavitve zračenja, pa tudi notranja lučka? Pri pregledu notranjosti ne pozabite na morebitne praske in odrgnine, preglejte pa vozilo tudi pod sedeži in pod preprogami. V primeru, da zasledite vodne madeže, pomeni, da nekje v avto uhaja voda, kar pomeni težave z vlago in rošenjem stekel.

Preverite tudi, ali so pasovi ohranjeni in da niso nacefrani ob robovih, če lepo zdrsnejo nazaj v prvotni položaj oziroma se zatikajo. Kakšne so prevleke? Če je avto (pre)močno nadišavljen, je to znak, da je nekaj narobe. Morda prikrivajo vonj vlage, plesni, morda je bil prejšnji lastnik kadilec, pa so poskusili to prikriti. Če ste kadilec tudi vi in vas ne moti, potem v redu. Če pa veste, a bi vas vonj po cigaretah motil, se takemu avtu ognite, saj se vpitih vonjav ne boste tako lahko znebili.

Odveč ni niti, če preverite, kako je zvezan radio, če ni originalen. Napačno zvezan radio pomeni možnost, da pride do kratkega stika, to pa lahko povzroči požar v avtu.

Preverite tudi delovanje brisalcev in pomik stakel. Vsako zatikanje in škrtanje lahko pomeni dodatne stroške (za menjavo motorčka, recimo).

Pregled motorja in tekočin

Pri pregledu motorja bodite pozorni na morebitne oljne madeže. Če je sveže očiščen in bleščeč motor, lahko pomeni bodisi, da je prejšnji lastnik resnično skrben, lahko pa nekdo prikriva dejanske oljne madeže. Preverite tudi, ali so dolite vse potrebne tekočine. Če jih ni, vozilo najverjetneje ni bilo primerno vzdrževano in servisirano. Preverite tudi nivo olja. Če je olje popolnoma črno, ni bilo redno menjano. Če na kontrolni palici zasledite lesketajoče se delce, potem to nakazuje obrabljene ležaje ojnice. Prav tako preverite, ali je hladilna tekočina čista. Ta namreč ne sme biti umazana od motornega olja ali rje, prav tako pa je mora biti v posodici dovolj. Preverite tudi, če je dovolj zavorne tekočine.

Delovanje motorja preverite tako, da ga preprosto zaženite. Preverite hkrati delovanje merilca temperature (če je na delovni temperaturi, so motor že predhodno ogreli, zakaj, pa si lahko predstavljate) in prisluhnite, ali morda 'klenka' ali teče gladko? Bodite pozorni na vsak neobičajen zvok. Preverite tudi delovanje akumulatorja, in sicer ne sme biti težav niti v primeru, da v avtomobilu vključite vse večje porabnike (luči, klimatska naprava, radio ...). Ohišje akumulatorja mora biti celo.
Avto nikakor ne sme ugasniti sam od sebe. Prisluhnite motorju med vožnjo, pri tem pa ugasnite prezračevanje in radio, da vam kakšen šum ali pok ne bi ušel. Pri hitrem pospeševanju ne sme šklopotati, če nenadoma spustite plin, pa ne sme pokati iz izpuha. Če se pri tem še močno zakadi iz izpuha, potem obstaja možnost, da vas kmalu čaka menjava katalizatorja, kar pa ni poceni.

Preden kupite avto, raje trikrat preverite, kot pa da se delate 'fine', plačate in domov odpeljete kup pločevine, za popravila katere boste porabili več kot ste odšteli za nakup.

Bumper car
Bumper car FOTO: Facebook

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325