Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Vse najboljše, Google!

S.R.
27. 09. 2011 12.47
2

Če ste danes že zajadrali na prvo stran najbolj priljubljenega iskalnika na planetu, že veste, o čem je govora. 27. septembra Google namreč praznuje že trinajsti rojstni dan, kar nam lepo pokaže tudi spremenjeni logotip iskalnika.

Gre sicer za datum, ki so si ga pri podjetju leta 2005 izbrali za proslavitev Googlovih velikih dosežkov. Domena google.com je bila namreč prvič registrirana 15. septembra leta 1997, družba pa je nastala 4. septembra leta 1998. A ker je Google pač Google, si za rojstni dan niso izbrali enega izmed teh dveh datumov, temveč so za svečke in tortico določili 27. september.

Kako se je vse skupaj začelo? Vse skupaj sega v leto 1996, ko sta študenta Larry Page in Sergey Brin dokončevala doktorski študij na univerzi Stanford v Kaliforniji.
V tistem času je večina iskalnikov rezultate razvrščala glede na to, kolikokrat so se iskalni pogoji pojavili na določeni strani, Larry in Sergey pa sta si zamislila sistem, ki bi analiziral odnose med spletnimi stranmi. Tehnologijo sta poimenovala 'PageRank.' Delovala pa je na principu relevantnosti spletnih strani, slednja pa je bila določena s številom strani in njihovo pomembnostjo ter s povezavami na osnovno stran.
Page in Brin sta iskalnik sprva poimenovala 'BackRub', saj je sistem za določanje pomembnosti strani uporabljal povratne povezave ('backlinks'). Ime sta sčasoma spremenila v Google, gre pa za narobe napisano besedo 'googol,' ki označuje število ena, ki mu sledi sto ničel. Z imenom sta želela izumitelja pokazati, da bo njun iskalnik velikemu številu ljudi priskrbel ogromno informacij. Iskalnik je sprva sicer tekel kar na strežnikih stanfordske univerze, domena pa se je imenovala google.stanford.edu. Kot je omenjeno zgoraj, sta Larry in Sergey današnjo domeno registrirala 15. septembra 1997, družbo pa kar v garaži prijateljice ustanovila 4. septembra 1998. Njun študentski kolega Craig Silverstein je bil prvi, ki sta ga genialna mladeniča zaposlila v novem podjetju.
Vse drugo je praktično zgodovina. Priljubljenost iskalnika Google je namreč skokovito rasla, maja letos pa je Google presegel milijardo uporabnikov, kar je 8,4 odstotka več kot maja leta 2010.

Poleg tega Google vsak dan obdela okoli milijardo zahtev za iskanje in okoli 24 petabajtov (en petabajt je 1000 terabajtov) podatkov uporabnikov. Nagla rast je imela seveda za posledico množico drugih produktov, pa tudi marsikakšen prevzem. Google denimo s hitrim brskalnikom chrome več kot uspešno kljubuje Firefoxu in Internet Explorerju. S programom 'talk' se je je podjetje, ki ima od leta 2006 sedež v kraju Mountain View v Kaliforniji, začelo ukvarjati še z neposrednim sporočanjem, vse bolj resno pa 'iskalniški gigant' prodira tudi na trg spletnih socialnih omrežij. Prvi poskus je bil precej neuspeli buzz, medtem ko je nedavno predstavljeni google+ v kratkih nekaj mesecih obstoja pridobil že več kot 50 milijonov uporabnikov.
Google vodi tudi razvoj odličnega mobilnega operacijskega sistema android, ki je nameščen na mnogih pametnih telefonih in tabličnih računalnikih. Že prej nekaj časa pa je podjetje izdelalo tudi operacijski sistem chrome OS, ki teče na kar nekaj prenosnih računalnikih podjetij Samsung in Acer. Poleg dejstva, da je že sam Googlov iskalnik v mnogih državah najbolj klikana stran (največ časa ljudje sicer preživijo na Facebooku), imajo veliko število klikov tudi strani, ki si jih podjetje Google lasti. Med takšne spadata na primer priljubljena videoportala YouTube in Blogger. S pomočjo Googla lahko že nekaj let besedila prevajamo kar na spletu, v spletni album picasa nalagamo slike in še mnogo več.
Kaj bo podjetje iz Mountain Viewa še ponudilo v prihodnosti, je sicer težko napovedovati, dejstvo pa je, da bo podjetje ob tako velikem številu uporabnikov in posledično velikih vsotah denarja javnosti tudi v prihodnje ponujalo produkte, ki bodo prav tako revolucionarni, kot je bil pred trinajstimi leti iskalnik google.com.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376