Moskisvet.com
Menjava pnevmatik intervju

Varni v prometu

Miti in resnice o pnevmatikah: vse, kar morate vedeti pred nakupom

A.P.
22. 10. 2019 10.54
1

Razmišljate o nakupu novih pnevmatik? Pred nakupom se marsikomu poraja veliko vprašanj, na katera pa si ponavadi ne znamo odgovoriti. Zato smo se po odgovore zatekli k strokovnjaku za pnevmatike Urbanu Šurku, ki z očetom Silvinom vodi vulkanizersko podjetje.

Vse preveč ljudi pozablja, da so pnevmatike edini stik vozila s cesto in se zato ne zavedajo dovolj dejanskega pomena pnevmatik za varnost. ''Stična površina (pnevmatike, op. p.) je približno enako velika kot razglednica, kakršne smo včasih pošiljali z morja. Če pogledamo, da so to štiri takšne razglednice, je to približno velikost A4 papirja,'' pojasni Šurk.

Znate izbrati pravo pnevmatiko? Naj vam pomagamo!
Znate izbrati pravo pnevmatiko? Naj vam pomagamo! FOTO: Shutterstock

Od tako majhne površine smo torej odvisni med vožnjo in ne pomagajo nam še tako dober avto in asistenčni sistemi, če zanemarimo ta pomemben segment vozila.

Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?
Preberi še
Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?

Na kaj moramo biti najbolj pozorni pri nakupu pnevmatik oz. kaj se mora vsak voznik vprašati, preden se odloči zanj?

Najprej so vsekakor pomembne dimenzije pnevmatik. Praviloma se je najboljše posvetovati s strokovnjakom, ta pa bo na podlagi informacij predlagal ustrezne pnevmatike. Izbira je odvisna predvsem od stila vožnje, relacij, po kakšnih cestah se večinoma vozimo in kje živimo. Za tiste, ki živijo v višjih predelih države, je lastnost vožnje v snegu lahko pomembnejša od tistih, ki živijo v mestih. Glede na podnebje, v katerem živimo, moramo vedeti, da so zimske pnevmatike narejene predvsem za mraz in snežno brozgo ter mokre razmere. Tistih pravih snežnih pnevmatik pri nas praktično ni in niti ne pridejo v poštev, saj nimamo pravih polarnih zim in tudi ceste so relativno hitro očiščene, kadar sneži.

Urban Šurk do pnevmatik goji veliko strast, zato je pravi naslov za vsa vprašanja povezana z gumami.
Urban Šurk do pnevmatik goji veliko strast, zato je pravi naslov za vsa vprašanja povezana z gumami. FOTO: Uroš Modlic

Katera je najpomembnejša lastnost pnevmatike?

Odgovor na to vprašanje se lahko razlikuje glede na vsakega posameznika. Glede na stil vožnje, relacije ipd. Najpomembneje je, da je pnevmatika dobra v mokrem. Na suhem so načeloma vse pnevmatike vsaj solidne.

Na kaj je treba biti najbolj pozoren, ko beremo teste pnevmatik? Ocena za zaviranje?

Ocena zaviranja v mokrem je ena glavnih lastnosti. Pomembno je tudi splavanje oziroma akvaplaning. To pomeni sposobnost pnevmatike za odvajanje vode izpod tekalne površine. Če pri večji hitrosti zapeljemo v večjo količino vode, pnevmatike izgubijo stik s podlago in gre vozilo lahko hitro po svoje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marsikdo pozablja, da lahko s pravo izbiro pnevmatik privarčujemo veliko goriva ... kakšni so prihranki?

Predvsem lahko prihranimo s pravilnim vzdrževanjem. Zimske pnevmatike so praviloma mehkejše in imajo večji kotalni upor, zato v primerjavi z letnimi bolj vplivajo na porabo goriva. O točnih prihrankih je težko govoriti, saj so odvisni predvsem od posameznika. Stvar, ki je pomembna, a jo večina voznikov zanemarja, je pravilen tlak v pnevmatikah. Praviloma bi morali tlak preverjati enkrat na tri tedne, vendar osebno strankam povem, da je enkrat mesečno več kot dovolj. S pravilnim tlakom lahko precej podaljšamo življenjsko dobo pnevmatike, prav tako vpliva na porabo goriva in udobje v vožnji ter občutek na volanu.

Kdaj je čas za nove pnevmatike? Kdaj vemo, da jih je treba zamenjati?

Če ne prej, ko je globina profila manjša od treh milimetrov. Zakonsko je meja postavljena pri treh milimetrih, vendar proizvajalci priporočajo, da pozimi ne vozimo s pnevmatikami, ki imajo globino manjšo od štirih milimetrov. Taka globina je zakonsko določena v večini evropskih držav, zato je pomembno, da pred potovanjem v tujino preverimo, ali naše pnevmatike ustrezajo njihovim standardom. Drug dejavnik je tudi starost pnevmatike. Ta s časom izgublja svoje lastnosti. S starostjo pnevmatika otrdi in tako ne omogoča več pravega oprijema, kar se najbolj opazi na mokrem cestišču.

Je treba po menjavi nekaj časa voziti bolj previdno?

Presenetljivo, ampak odgovor na to vprašanje je pritrdilen. Med procesom proizvodnje pnevmatik proizvajalci v kalupih uporabljajo posebno snov, ki preprečuje, da bi se pnevmatika sprijela s kalupom. Ta snov ostane na pnevmatiki, tudi ko ta zapusti tovarno. Ko na vozilo namestimo nove pnevmatike, je priporočljivo, da prvih 100 km vozimo bolj previdno, dokler se ta snov ne obrabi. Nove pnevmatike drsijo predvsem v mokrih razmerah pri naglem zaviranju. Potem ko je pnevmatika že ˝uvožena˝, začne delovati z vsem svojim potencialom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Imamo lahko na vozilu pnevmatike različnega proizvajalca? Morda dva različna profila pnevmatik na sprednji in zadnji osi?

Ja, lahko jih imamo, vendar morata biti na isti osi dve enaki pnevmatiki. Na primer na sprednji osi sta lahko dve enaki, na zadnji pa dve pnevmatiki drugega proizvajalca in oblike profila. Vendar morajo biti vse štiri pnevmatike za isto sezono. Se pravi štiri zimske ali štiri letne.

Kako velike pnevmatike si lahko omislimo? Lahko namesto originalne velikosti izberemo manjšo oz. večjo ''konfekcijsko številko''? Kako to vpliva na vožnjo?

Za zimske pnevmatike velja, da so lahko manjšega premera. Večina voznikov ima svoj zimski komplet z manjšimi oz. vsaj enakimi dimenzijami. Vendar moramo biti pozorni, da imamo pnevmatike, ki niso istih dimenzij kot pri novem vozilu, vpisane v potrdilo o skladnosti. S tem se izognemo nepotrebnim stroškom v primeru kazni. Različne dimenzije vplivajo na vožnjo. Vplivajo lahko na porabo goriva in udobnost v vožnji. Pnevmatike z višjim presekom so udobnejše od tistih z nizkim. Prav tako je pozimi priporočljivo imeti takšne pnevmatike zaradi preprek na cestišču, ki se lahko skrivajo v snegu in ob robu vozišča. S tem predvsem zaščitimo platišča pred odrgninami ali v slabšem primeru tudi pred čim hujšim.

Kako pravilno hraniti pnevmatike doma?

Pnevmatik ne smemo puščati v vrečah, ki jih uporabljamo za prevoz do vulkanizerja in nazaj. S tem gumi onemogočimo ˝dihanje˝, kar lahko vpliva na njene lastnosti in življenjsko dobo. Če imamo komplet platišč in pnevmatik posebej, jih naložimo eno na drugo ali pokončno, vendar ne direktno na tla. Če imamo samo pnevmatike brez platišč, jih zložimo eno na drugo v ležeč položaj. Priporočljivo je, da so pnevmatike odmaknjene od tal. V poštev pride kakšna paleta ali kaj podobnega. Pnevmatike moramo zaščiti pred direktno sončno svetlobo, raznimi olji in topili. Prostor naj bo temen in zračen, strah od peči ali česa podobnega. V lokalni trgovini z avtodeli ali na bencinski črpalki lahko kupimo namenske premaze za pnevmatike, ki jih namažemo samo po bočnicah pnevmatik. Nikoli po tekalni površini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšna je življenjska doba pnevmatik povprečnega voznika?

Osebno strankam, ki pnevmatik na obrabijo, priporočam menjavo najkasneje po šestih letih. Ampak to je že maksimalna starost. Priporočljiva menjava pnevmatik je po prevoženih 30.000 km oziroma na tri leta, kar pride prej. Če kupimo pnevmatiko starejše proizvodnje, moramo biti pozorni na to, kdaj smo jih namestili na avto in ne kdaj so bile izdelane. Leto ali dve stare pnevmatike, ki so še vedno nerabljene in so bile pravilno skladiščene, so še vedno uporabne in nič slabše od tistih popolnoma novih. Praviloma take pnevmatike lahko dobimo po ugodnejši ceni. Nekateri strokovnjaki menijo, da so takšne pnevmatike še boljše, saj so imele čas, da se ˝spočijejo˝.

Ali je slovenska zakonodaja ustrezna glede profilov, časovnega obdobja, v katerem so obvezne zimske pnevmatike ipd.? V Nemčiji veljajo za zimske pnevmatike samo tiste s simbolom snežinke v gori, pri nas se da ''goljufati'' s pnevmatikami M+S, čeprav ne ustrezajo.

Osebno ne bi rekel, da goljufamo, saj s tem (vsaj za zdaj) ne kršimo nobenega zakona. V Nemčiji je bil zakon s snežinko v gori sprejet lani oz. letos, če se ne motim. Pri nas to še ne velja, zato lahko še vedno uporabljamo pnevmatike samo z oznako M+S, čeprav niso primerne za vožnjo v snegu. Vedeti moramo, da je takih pnevmatik zelo malo. Praktično vse zimske pnevmatike na trgu imajo omenjeno snežinko. Prav tako tudi celoletne. Slovenska zakonodaja je, kar zadeva obdobje in globino profila, rahlo osamljena, če primerjamo sosednje države. Smo edini, ki lahko letne pnevmatike namestimo na vozilo že 15. 3. V drugih državah je ta datum 1. ali celo 15. april. Prav tako je v Avstriji in Italiji obvezna zimska oprema že 1. in ne 15. november oz. je odvisna od zimskih razmer, v Italiji pa se lahko razlikuje glede na posamezno regijo. Prav tako je drugod obvezna globina profila 4 milimetre, pri nas le 3.

Menjava letnih pnevmatik za zimske je skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa obvezna med 15. novembrom in 15. marcem.
Menjava letnih pnevmatik za zimske je skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa obvezna med 15. novembrom in 15. marcem. FOTO: Shutterstock

Zakaj mnogi vozniki M+S gume štejejo za celoletne. Zakaj taka zmeda med laiki?
Na to vprašanje odgovora nimam. Veliko strank, ki pridejo, ima na vozilu zimske pnevmatike, vendar same trdijo, da so M+S oziroma po njihovo celoletne. To je, kot kaže, kot nekakšen mit, ki ga je zelo težko ovreči.

Se je treba pri izbiri pnevmatik držati priznanih blagovnih znamk ali so tudi pnevmatike no name znamk lahko dovolj dobre?
Vsekakor se je priporočljivo držati preverjenih znamk. So pa tudi take znamke, ki so večini ''no name'', pa so kljub temu preverjene in priporočljive.  To je seveda odvisno tudi od posameznika. Za tiste, ki na cesti ne preživijo večino svojega dneva, so lahko tudi pnevmatike manj znanih blagovnih znamk povsem dovolj in povsem varne. Tisti, ki na cesti preživijo več časa, pa naj v nakup in izbiro vložijo več časa ali naj se prej posvetujejo s strokovnjakom.

Kako najlažje podaljšati življenjsko dobo pnevmatik?
Kot rečeno, je izredno pomemben tlak. Prav tako je velika napaka, da se z zimskimi pnevmatikami vozimo poleti. Zimske pnevmatike na vročem asfaltu hitro začnejo izgubljati svoje prvotne lastnosti, se hitreje obrabijo, so glasnejše, imajo daljšo zavorno pot, hitro otrdijo in so tudi bolj neudobne. Zimske pnevmatike, s katerimi se vozimo poleti, so po enem poletju za zimo praktično neuporabne.

Kako pa je z nakup rabljenih pnevmatik? To sploh pride v poštev ali gre za preveč tvegano potezo?

Osebno se rabljenih pnevmatik izogibam, saj so lahko velika uganka. Rabljene pnevmatike prodajam samo takrat, ko poznam njihovo zgodovino, predvsem pa uporabnika, ki jih je uporabljal. Če je to moja stranka, ki jo poznam in vem, da so pnevmatike še uporabne, jih poskušam spraviti naprej v promet. Sicer pa večino rabljenih pnevmatik zavržem. Tiste, ki niso več za na cesto z veseljem podarim fantom, ki se ukvarjajo z driftom. S tem ne samo podpiram fante, da pnevmatike ''žgejo'' na poligonih in dirkališčih in ne na cestah odprtih za promet, ampak jim pomagam privarčevati tudi kakšen evro, ki bi ga drugače dobesedno pognali v zrak z nakupom novih pnevmatik – zgolj z namenom, da jih uničijo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417