Moskisvet.com
hibridno vozilo

Visoki obrati

Vse, kar morate vedeti o hibridnih avtomobilih

E.R.
16. 05. 2024 02.00
0

Kakšna je razlika med hibridom, blagim hibridom in priključnim hibridom? To in še več izveste v nadaljevanju.

Ste slišali? Prihajajo hibridi. Ker se rast prodaje električnih vozil upočasnjuje, zlasti v Združenih državah, so proizvajalci avtomobilov začeli usmerjati pogled k manj baterijsko polnjenim sorodnikom električnih vozil.

Nekateri morda vidijo hibride kot manj privlačne ali manj vredne, kot so popolnoma električni avtomobili. Toda zaradi globalnih vladnih predpisov o emisijah, skupaj s slovesom hibridov kot "prehodne droge" za električna vozila, so ti avtomobili postali privlačna postaja v izdelovanju elektrificiranih vozil. Pričakujte, da jih bo v prihodnjih letih veliko več naprodaj.

Žal pa je svet hibridov zmeden. Nekateri se priključijo na napajanje; drugi ne. Nekateri se lahko popolnoma izognejo plinskemu gorivu; spet drugi brez tega ne bodo delovali. Posledično imajo nekateri velike prihranke pri emisijah (in plinu). Na žalost nekateri komentatorji vse hibride imenujejo enako, ne da bi navedli, katero tehnologijo uporabljajo.

Torej, kaj je hibrid?

Kupec, ki se zanima za nakup električnega avtomobila, ki ga zanima, bo želel izvedeti nekaj ključnih izrazov – in akronimov. Vaš standardni avtomobil na bencin ima motor z notranjim zgorevanjem , zato ga včasih imenujemo vozilo ICE. Ta vozila proizvajajo največ emisij. Na drugi strani spektra so baterijski električni avtomobili ali EV ali BEV, ki jih napaja baterija, povezana z električnim motorjem. (Zmedenost pri tem povzroča, da nekateri viri podatkov umeščajo priključne hibride k večjim električnim vozilom.) BEV morajo biti priključeni, da se lahko napolnijo. Prijaznost teh vozil do podnebja je nekoliko odvisna od tega, kaj je v njihovih baterijah, in od tega, kako se napaja vaše lokalno električno omrežje, vendar so številne raziskave potrdile, da električna vozila vedno proizvedejo manj emisij, kot jih v svoji življenjski dobi vozila ICE.

Hibridi so bolj zapleteni, vendar jih je mogoče razdeliti v tri velike kategorije: blagi hibridi, hibridi in priključni hibridi.

Slovenska policija bo od zdaj prijaznejša ...
Preberi še
Slovenska policija bo od zdaj prijaznejša ...

Blagi hibridi uporabljajo električne generatorje (alternatorje), ki so večji od standardnih, da dodatno pomagajo motorju na plin. Ta nastavitev omogoča, da se plinski motor izklopi, na primer med vožnjo z motorjem ali ko je pri semaforju. Ponujajo nekoliko manjšo porabo goriva, pravi Will Kaufman, višji urednik pri avtomobilski publikaciji Edminds – nekje v razponu od 15 do 10 odstotkov. Toda na splošno, pravi, se proizvajalci avtomobilov ne osredotočajo več na to tehnologijo.

 Samozavestno v svet
Preberi še
Samozavestno v svet

Hibridi ali HEV imajo plinske in električne motorje, ki se napajajo iz baterij. Tukaj ni vtičnic: električni motor hibrida se polni s plinskim motorjem in regenerativnim zaviranjem, ki povrne energijo, porabljeno, ko se avtomobil ustavi. Na splošno je ta električni motor odgovoren, ko avtomobil potuje na kratke razdalje in potrebuje manj energije – na primer, ko vozi po avtocesti ali v se prometu zaustavi in spelje. Plinski motor opravlja energetsko bolj intenzivne vozne naloge, vključno s pospeševanjem in vožnjo po klancih.

Kateri je boljša investicija? Bencinar ali hibrid?
Preberi še
Kateri je boljša investicija? Bencinar ali hibrid?

Priključni hibridi, PHEV, imajo vtičnice. Imajo tako elektromotorje kot plinske motorje. PHEV-ji dobijo del svoje moči prek polnilnikov in vtičnic, celo prek standardne 120-voltne stenske vtičnice v večini domov. Upoštevajte pa, da se veliko vozil PHEV, ki so danes na trgu, ne more napolniti z javnimi hitrimi polnilniki, ki so vse pogosteje nameščeni ob avtocestah v ZDA, ker nimajo priključka, ki bi jim omogočil priključitev. (Izjeme vključujejo posebne modele Mitsubishi Outlander PHEV in Mercedes-Benz GLC 350e.)

Hibrid: kako resnične so tovarniške številke?
Preberi še
Hibrid: kako resnične so tovarniške številke?

Priključni hibridi imajo manjše baterije kot njihovi popolnoma električni primerki, dobre le za 32 do 80,5 kilometra potovanja, v primerjavi z več kot 321 kilometri v popolnoma električnih avtomobilih. Tako kot BEV tudi PHEV v mrazu prevozijo manj kilometrov z baterijo. Ko se baterija izprazni, se PHEV vozijo kot hibridi in uporabljajo plin. Posledično so emisije PHEV-jev odvisne od tega, kako jih lastniki upravljajo – ali prepotujejo razdalje, ki jih večinoma pokrije baterija, in ali skrbijo za njihovo polnjenje.

Razbijamo mite: imajo električna vozila res manj prostora od bencinarjev?
Preberi še
Razbijamo mite: imajo električna vozila res manj prostora od bencinarjev?

Koliko me bo stal hibrid?

Trenutno za avtomobile velja, da bolj kot so odvisni od baterije, dražji so. V ZDA so tako BEV kot PHEV upravičeni do zveznih in včasih krajevnih davčnih olajšav. Določene znamke in modeli vtičnikov, vključno z modelnimi leti od 2022 do 2024 Chrysler Pacifica Hybrid PHEV in 2023 in 2024 Audi Q5 PHEV, so upravičeni do vsaj nekaterih davčnih dobropisov zvezne vlade ZDA, čeprav je znesek odvisen od tega, kje so določeni sestavni deli avtomobila izdelani in koliko stanejo, zato se lahko spremenijo.

V Evropi imajo Francija, Španija in Združeno kraljestvo subvencije za nekatere vrste kupcev hibridov, vendar so zmanjšali višino subvencij svojih programov, ker so vozila postala bolj priljubljena.

Preverite pri lokalnih oblasteh, kaj velja – in ali bodo pomagali znižati ceno.

Prelomno: prvi serijski superšportnik na metanol
Preberi še
Prelomno: prvi serijski superšportnik na metanol

Kateri hibrid naj izberem?

Zgornje dejstvo glede cene bistveno vpliva na to, da se nekateri kupci avtomobilov izogibajo električnim avtomobilom na baterije. BEV prav tako trenutno niso dobra izbira za tiste, ki se redno vozijo na zelo dolge razdalje ali nimajo dostopa do polnilnika doma ali imajo samo en avto za gospodinjstvo. V ZDA prihaja močnejše javno polnilno omrežje, a medtem ko država čaka, bodo tisti, ki so navajeni pogostosti bencinskih črpalk, najverjetneje še vedno oklevali, preden bodo prešli izključno na elektriko.

McLaren 'Plemeniti': Britanci predstavili svojega prvega serijskega hibrida
Preberi še
McLaren 'Plemeniti': Britanci predstavili svojega prvega serijskega hibrida

Tukaj pa pridejo na vrsto priključni hibridi. So priložnost, da se potopite v elektrifikacijo, pravi Kaufman, urednik publikacije Edmunds. Idealen voznik priključnega hibrida ima krajšo pot v službo in nazaj v razponu 64 kilometrov. Prav tako je odlična možnost za ljudi, ki želijo iti na elektriko, a imajo le en avto. "Lahko opravite katero koli potovanje, ki ga želite," pravi Kaufman. "Ni kot EV, kjer moraš načrtovati svojo pot okoli postajališč za polnjenje."

Toda da bi resnično izkoristili prednosti priključnih hibridov, bi morali imeti vozniki dostop do polnjenja na domu. Domači polnilnik bo lastnikom zagotovil največjo verjetnost, da bodo med potovanjem večinoma uporabljali električno energijo – in zmanjšali količino izpustov.

Hibrid ali dizel, to je tu vprašanje: po tem izračunu se vam bolj izplača ...
Preberi še
Hibrid ali dizel, to je tu vprašanje: po tem izračunu se vam bolj izplača ...

Tekoči stroški

Consumer Reports je ugotovil, da so priključni hibridi na splošno cenejši za gorivo kot njihovi primerki s pogonom na plin ali celo hibridi. Končni rezultat pa je vseeno odvisen od tega, kako voznik s priključkom uporablja svoj avto. Če ga nikoli ne priklopijo, da bi ga napolnili, ne bodo dobili veliko za svoj denar. Preizkusi družbe CR z enim PHEV, Hyundai Tucsonom, so ugotovili, da ima vozilo manj prevoženih kilometrov kot njegov hibridni primerek, če se nikoli ne polni, kar vodi do letnih dodatnih stroškov goriva v višini 139 evrov ali več v primerjavi s hibridno različico.

Prvi Lamborghinijev hibrid je hkrati najzmogljivejši Lambo v zgodovini
Preberi še
Prvi Lamborghinijev hibrid je hkrati najzmogljivejši Lambo v zgodovini

Zamenljiva vrednost

Ena izmed glavnih pritožb glede električnih vozil je, da z leti ne ohranjajo svoje vrednosti. (Tudi Teslino agresivno zniževanje cen ni pomagalo.) Podjetje za raziskave vozil iSeeCars.com je prejšnji mesec ugotovilo, da so cene rabljenih vozil od lanskega leta padle za 3,6 odstotka, medtem ko so cene rabljenih električnih vozil padle za 31,8 odstotka.

Pri priključnih hibridih težava ni tako izrazita. iSeeCars.com ugotavlja, da nekateri najbolj priljubljeni priključni hibridi, vključno s Toyoto Prius in Toyoto Prius Prime, obdržijo skoraj 70 odstotkov svoje vrednosti v petih letih. Kljub temu pa na splošno hibridi, združeni v skupni razred, nimajo tolikšne vrednosti kot tradicionalna vozila na plin – nekaj, kar morate upoštevati, preden se odločite za nakup.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.wired.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479