Moskisvet.com
Vožnja v snegu

Visoki obrati

Da bo vožnja v zimskih razmerah čim bolj varna ...

Moškisvet
18. 01. 2019 08.52
1

Sivo obdobje snega, poledica, spolzka vozna podlaga in zmanjšana vidljivost so tu. Za vas smo zbrali nekaj napotkov, kako boste s svojim jeklenim konjičkom tudi pozimi potovali varno.

Ne pozabite na zimske pnevmatike
Ne pozabite na zimske pnevmatike FOTO:

V Sloveniji so vozniki najbolj vajeni suhih cestišč. Oprijem občasno zmanjšuje dež, zimskih voznih razmer pa smo deležni le nekaj tednov v letu. Sneg, snežna brozga in poledica poskrbijo za otežene vozne razmere, ki jih vozniki niso najbolj vajeni. Poleg primerne priprave vašega jeklenega konjička, o čemer smo pisali v našem prispevku o pripravi avtomobila na zimo, se morajo na zimske razmere pripraviti tudi vozniki.

Upoštevajte varnostno razdaljo

Spolzka vozna podlaga ponuja manj oprijema. Slabši oprijem se v praksi odraža kot zapoznela reakcija vozila na ukaze voznika. Na spolzki podlagi se močno podaljša zavorna pot, ki se v primerih poledice lahko podaljša kar do desetkrat! V zimskem času vam priporočamo izdatno varnostno razdaljo, ki naj znaša vsaj štiri sekunde.

Hitro je hitro prehitro

Hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti. Omejitve hitrosti na posameznih cestnih odsekih označujejo najvišjo dovoljeno hitrost v idealnih razmerah. Prilagodite hitrost vašega vozila razmeram na cesti, ne glede na to, kako izkušen voznik ste. Sneg, snežna brozga in led lahko vsak trenutek poskrbijo za neprijetno presenečenje in zdrs vozila. Prav tako nikoli ne veste, kakšna vozna podlaga se skriva pod sveže zapadlo plastjo snega.

Izogibajte se sunkovitim manevrom

V zimskih razmerah vse vozne manevre izvajajte premišljeno in počasi. Zavirajte, pospešujte in krmilite počasi in z občutkom. Za vse manevre si vzemite dovolj časa in prostora, vse premike pa poskusite predvideti predčasno. Bodite pozorni ob menjavanju voznih pasov na zasneženem cestišču – snežna brozga je idealna vozna podlaga za ’aqua planing’. Nenadni in sunkoviti manevri v trenutku zmanjšajo oprijem pnevmatik s podlago in lahko povzročijo nenadzorovano drsenje avtomobila.
Z mesta pospešujte počasi, drsenje koles pa nadzirajte s količino plina in pedalom za sklopko. Pospešujte preudarno. Zavirajte predčasno in počasi. Pedal za zavore pritisnite nalahno, pritisk pa povečujte počasi.

Poledica

Največjo grožnjo na cesti predstavlja poledica. Tudi ob sončnem vremenu in temperaturah nad lediščem bodite pozorni, ko se približujete senčnim legam, predorom, nadvozom in mostovom. Senčne lege in objekti, ki ne ležijo na zemlji, se ogrevajo bolj počasi. Pred takšnimi odseki zmanjšajte hitrost vožnje in bodite pozorni na poledico. Pri tem se ne zanašajte zgolj na optične indikatorje.

Zimska služba na delu
Zimska služba na delu FOTO: N.Š.K.

Kaj pa, če zdrsne?

Vozilo zdrsne, ko pnevmatike izgubijo oprijem s podlago. Če vozilo začne drseti, odvzemite plin in prenehajte zavirati, stisnite stopalko za sklopko in z zmernim vrtenjem volana v nasprotno smer drsenja poskusite ujeti vozilo. Če je vaše vozilo opremljeno s samodejnim menjalnikom, pretaknite v nevtralno prestavo. Vsekakor vam svetujemo, da se ob prvem sneženju odpravite na bližnje dovolj prostorno parkirišče in preizkusite zakonitosti drsenja vozila. Staro dobro obračanje z ’ročno’ je na varnem parkirišču nadvse zabavno, po drugi strani pa vam prinese dragocene izkušnje, ki vam pridejo v kritičnih trenutkih še kako prav.

Vidljivost je lepa čednost

Pred vožnjo z vozila očistite sneg in led. S tem se boste izognili kazni, obenem pa boste poskrbeli, da boste dobro videli vi in ostali udeleženci v prometu. V posodo za pranje stekel nalijte proti zmrzali odporno tekočino, proti jutranjemu zamrzovanju stekel pa si lahko pomagate tudi s posebni razpršilci.

Zimska oprema
Zimska oprema FOTO: Profimedia

Bodite pozorni na vozila zimske službe

Če na cesti naletite na vozilo zimske službe, ne bodite zaletavi in nepreudarni. Če vozilo dohitite, mu sledite na primerni varnostni razdalji, v nasprotnem primeru lahko pluženje in posipanje s soljo poškoduje vaše vozilo. Prehitevanje vozil zimske službe vam najtopleje odsvetujemo. Vozila so zaradi plugov širša, njihovi upravljavci morajo biti že tako pozorni na mnogo dejavnikov, vozne razmere pa so pred vozilom zimske službe gotovo slabše kot na sveže očiščenem prostoru za njim. Bolje, da pridete na cilj 15 minut pozneje, kakor da končate v obcestnem jarku. Če vam vozilo z nameščenim cestnim plugom pripelje naproti, zmanjšajte hitrost in se poskusite varno umakniti na skrajni desni rob voznega pasu.

Izdatno pozornost posvetite tovornjakom in avtobusom. Zaradi njihove velikosti in višine jih vozniki težko v celoti očistijo snega ali ledu. Če vozite za njimi poskrbite za izdatno varnostno razdaljo, pozorni pa bodite tudi, če vam v zavoju pripeljejo naproti – ledene plošče in zbit sneg, ki zdrsne s ponjave ali strehe, lahko močno poškoduje vas in vaše vozilo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414