Moskisvet.com
Volvo

Visoki obrati

Volvo uresničil ''grožnjo'' in omejil hitrost vozil: po novem ''le'' toliko ...

A.P.
21. 05. 2020 10.13
1

Švedski avtomobilski proizvajalec je uresničil lansko ''grožnjo'' in bo od zdaj naprej vsa svoja vozila elektronsko omejil na 180 kilometrov na uro.

Švedska znamka avtomobilov Volvo je leta 2019 napovedala, da bo v bodoče na vseh svojih modelih omejila najvišjo hitrost na 180 km/h, s čimer želi povečati varnost na cesti in uresničiti napoved, da od leta 2020 v njihovem vozilu ne bo več ugasnilo življenje.

Volvo na prvo mesto postavlja varnost.
Volvo na prvo mesto postavlja varnost. FOTO: Gsus Ajax

Volvo, ki sicer velja za sinonim za varnost, je napoved zdaj uresničili na globalni ravni, kar v praksi pomeni, da vsi avtomobili modelnega leta 2021 ne bodo imeli več elektronske blokade najvišje hitrosti pri 250, pač pa 180 km/h, kar je hitrost, pri kateri vozilo še lahko nudi določeno stopnjo varnosti. Čeprav so bili Švedi na eni strani deležni pohval za to drzno potezo, so naleteli tudi na številne kritike. Pri Volvu pravijo, da vsako rešeno življenje opravičuje njihovo odločitev, kljub temu, da voznik ne more izkoristiti vsega potenciala avtomobila. A Švedi na prvo mesto postavljajo človeško življenje in želijo z ukrepom kot prvi v zgodovini doseči, da se v njihovem vozilu nihče ne bo težje poškodoval ali umrl.

Volvo ne želi več biti del črne statistike.
Volvo ne želi več biti del črne statistike. FOTO: AP
Profesionalni ovohalci avtomobilov
Preberi še
Profesionalni ovohalci avtomobilov

Čeprav 180 km/h razen na določenih odsekih nemških avtocest skladno z zakonskimi predpisi ne smemo drveti, pa to voznikom tudi v Sloveniji ne preprečuje, da ne bi stopalko za plin pritisnili do tal in drveli še s precej več. Poleg omejitve končne hitrosti bodo lahko lastniki novih modelov Volva hitrost še dodatno omejili in sicer z varnostno tehnologijo Care Key, ki omogoča ustvarjanje različnih profilov, s čimer bomo lahko preprečili mlademu vozniku, da preizkuša svoje meje ter s tem ogroža sebe in druge. ''Smo mnenja, da so avtomobilski proizvajalci obvezani pomagati izboljšati varnost v prometu,'' je dejal vodja Volvovega varnostnega centra Malin Ekholm. ''Tehnologija za omejevanje hitrosti in debata, ki jo je sprožila, sledi naši filozofiji. Omejitev hitrosti in Care Key daje ljudem misliti in pomaga razumeti, kako nevarna je hitrost in spodbuja voznike k bolj odgovornemu vedenje na cesti.''

Bitka menjalnikov: ročni vs. avtomatski. Kateri je pravi za vas?
Preberi še
Bitka menjalnikov: ročni vs. avtomatski. Kateri je pravi za vas?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497