Moskisvet.com
Boeing Phantom Eye

Visoki obrati

Vohunsko letalo iz ’domače’ delavnice

A.M.
13. 02. 2013 08.43
7

Boeing testira najnovejše vohunsko letalo, ki vsebuje neverjetno enostavne tehnične rešitve. Štiri dni v zraku s pomočjo preprostih sestavnih delov.

Boeing Phantom Eye
Boeing Phantom Eye FOTO: Arhiv proizvajalca
Boeing Phantom Eye je vohunsko letalo nove generacije. Prvič je poletelo lansko poletje, Američani pa ga pospešeno pripravljajo za prve misije. Če mislite, da gre za visoko tehnološki brezpilotni bombnik z reaktivnim pogonom, se motite.

Brezpilotno izvidniško letalo čez krila meri 46 metrov, povzpelo se bo do 20.000 metrov visoko, v zraku pa bo ostalo tudi do štiri dni. Oba pogonska agregata so si inženirji izposodili kar pri osebnem avtomobilu. Dva prirejena 2,3-litrska Fordova motorja poganja vodik, vsak od njiju zmore 111 kW, družno pa ’fantomsko oko’ poženeta do hitrosti 300 km/h. Motorja so izdatneje opremili s tlačnima kompresorjema, ki jima omogočata 'dihanje' na višini, kjer je ozračje bolj redko. Letalo se pripravlja na drugi testni polet, končna različica pa bo ponesla 200 kilogramov tovora in v zraku ostala do štiri dni. 4.500-kilogramsko letalo zaradi čim manjše teže vzleti s pomočjo posebnega vozička, edini stranski proizvod njegovega delovanja pa je vodna para. Deluje lahko samodejno ali pa ga upravljajo operaterji na tleh.

Boeing Phantom Eye
Boeing Phantom Eye FOTO: Arhiv proizvajalca

Phantom Eye ni oborožen in je namenjen izključno izvidniškim in obveščevalnim misijam. Oboroženim napadom bodo namenjena večja Boeingova brezpilotna letala, ki bodo ponesla do 900 kilogramov tovora, v zraku pa bodo ostala do deset dni.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376