Moskisvet.com
Zuckerberg ponuja 'hekerjem' plačilo za odkritje napak v delovanju njihove spletne strani.

Visoki obrati

Po novem vam bo Facebook tudi plačeval

M.J.
31. 08. 2011 11.25
2

Že samo tri tedne po predstavljenem programu Big Bounty je Facebook že izplačal več kot 28 tisoč evrov neodvisnim hekerjem, ki so Facebooku sporočili napake v delovanju njihove spletne strani.

"Zaposlujemo najboljše in najpametnejše, uvedli pa smo tudi številne protokole. Zavedamo se tudi, da je po svetu veliko talentiranih in dobronamernih varnostnih ekspertov, ki pa ne delajo za Facebook," je poudaril Facebookov šef Joe Sullivan, ki skrbi za varnost njihovih spletnih strani. Poleg tega je dejal, da so samo enemu posamezniku izplačali več kot 5.000 evrov, saj je odkril šest možnih slabosti njihove spletne strani.

Zuckerberg ponuja 'hekerjem' plačilo za odkritje napak v delovanju njihove spletne strani.
Zuckerberg ponuja 'hekerjem' plačilo za odkritje napak v delovanju njihove spletne strani. FOTO: Reuters

Facbookov program odpravljanja napak je tudi pri varnostnih analitikih spletnih strani naletel na odobravanje, kar je zanimivo predvsem zato, ker so omenjeni analitiki ponavadi precej kritični do velikih podjetij in njihovih reakcij na odkrite napake. "Prejeli smo resnično pozitivne odzive, ko smo predstavili omenjeno taktiko odkrivanja napak. In tisti, ki napako odkrijejo, zato niso kaznovani, temveč celo nagrajeni, seveda če se držijo pravil, ki jih ima naše podjetje glede tovrstne tematike," je poudaril Sullivan. "Smo eno izmed prvih podjetij, ki smo jasno predstavili svojo politiko glede 'hakerstva' in smo veseli, da tudi druga podjetja sledijo naši viziji."

Ko je Facebook predstavil omenjeni program nagrajevanja, se je s tem pridružil Mozilli in Googlu, ki prav tako zagovarjata omenjeno politiko. Do sedaj je Google že izplačal več kot 210.000 evrov nagrad, pri tem znesku pa niso vključene nagrade, ki so jih posredovali posamezniki glede (ne)delovanja Googlovega chrome brskalnika. Sullivan je pojasnil tudi, da za vsako prijavljeno napako posamezniku izplačajo vsaj 210 evrov. Ni pa razkril, koliko je maksimalna vsota in ni razkril niti kriterijev, na podlagi katerih ovrednotijo določeno prijavljeno napako.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414