Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Virus v ameriških vojaških sistemih

U.K.
10. 10. 2011 11.00
10

Računalniškemu virusu je uspelo prodreti v enega najbolj varovanih ameriških vojaških sistemov. Okužena naj bi bila tudi bojna letala brez posadke.

Virus sicer ni vplival na misije, ki jih opravljajo predatorji in reaperji, vendar Američanom virusa "še" ni uspelo izbrisati. V ameriški vojski prav tako zagotavljajo, da virus ni "ukradel" nobenih pomembnih podatkov.

Kljub temu je to kar precej pretresljiva novica, saj to pomeni, da je virusu uspelo okužiti enega najbolj varovanih in pomembnih sistemov, povezanih z vojsko.

"Nenehno ga brišemo, a se vztrajno vrača," je za BBC dejal neznani vir. "Mislimo, da je benigen, a žal tega še ne moremo potrditi."

Vojska še ne ve, ali gre za naključen prenos virusa ali je bil v sistem naložen namensko. Prav tako še ne vedo, kako daleč v sisteme se je virus razširil. To pomeni, da bi virus navkljub zagotovilom vseeno lahko prenesel pomembne podatke iz sistema.

Drones, letala brez posadke, so v zadnjih letih opravila ogromno misij po vsem svetu. In letala niso več omejena samo na vohunske misije. Po neuradnih podatkih naj bi letala brez posadke kar 230-krat napadla cilje v Pakistanu, pri tem pa naj bi bilo ubitih čez 2.000 militaristov in civilistov.

Nobena od zunanjih pilotskih kabin naj ne bi bila povezana s splošnim internetom, a očitno obstajajo tako imenovani "zračni žepi" med tajnimi in splošnimi mrežami, preko katerih lahko virusi vstopijo v tajne sisteme. Tako je leta 2008 "črv" okužil na stotisoče računalnikov v ameriškem oddelku za obrambo in Pentagon še danes "čisti" računalnike.

Tehniki so pred kratkim popolnoma izbrisali diske, kar pa pomeni, da bo treba sisteme ponovno vzpostaviti.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376