Moskisvet.com
prometna nesreča pri 200 km/h

Visoki obrati

VIDEO: tako je videti trk pri 200 kilometrih na uro!

Ma.K.
12. 12. 2016 12.34
13

Skupina poljskih navdušencev nad avtomobili se je pred časom lotila sila zanimivega projekta: svetu so želeli pokazati, kako je videti nesreča pri hitrosti 200 kilometrov na uro, zato so po prazni klančini spustili prazne avtomobile, ki so ob vznožju trčili v parkirano vozilo. Posnetki trkov so naravnost grozljivi!

Skupina poljskih navdušencev nad avtomobili, ki je znana pod imenom To Jest Droga (To je droga), se velikokrat loti kakšnih zanimivih poskusov, ki vključujejo jeklene konjičke in vse, kar je povezano z njimi. Tako so že pred časom želeli v živo videti prizor trka dveh avtomobilov pri hitrosti okrog 200 kilometrov na uro, zato so po prazni klančini spustili prazne avtomobile, ki so ob vznožju trčili v parkirano vozilo. Celotno dogajanje so tudi posneli, saj so, kot pravijo, želeli ljudem nazorno pokazati, kako grozljive so posledice prehitre vožnje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi na slovenskih cestah je hitrost eden najbolj pogostih razlogov za prometne nesreče. Po podatkih policije so namreč v času od 1.1.2016 do 31.10.2016 obravnavali 14.853 prometnih nesreč, od tega je bila v kar 2.791 primerih za nezgodo primarno kriva neprilagojena hitrost. Hitrost je sicer pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti.

Da je hitrost vožnje pomemben dejavnik prometne varnosti, je že pred meseci poudaril tudi direktor Agencije za varnost prometa (AVP) Igor Velov. Hitrost je namreč neposredno povezana z močjo trčenja in posledicami prometne nesreče, prav tako pa je povezana tudi s tveganjem udeležbe v prometni nesreči, saj imajo nekateri vozniki pri visokih hitrostih manj časa za ustrezno reagiranje, kar posledično privede do prometnih nesreč.

Hitra vožnja
Hitra vožnja FOTO: Thinkstock
Raziskave AVP so namreč pokazale, da bi zmanjšanje povprečne hitrosti v naseljih za samo 1 km/h pomenilo zmanjšanje prometnih nesreč za približno štiri odstotke, pri enakem povprečnem znižanju hitrosti vožnje zunaj naselja pa bi se število prometnih nesreč zaradi hitrosti zmanjšalo za približno dva odstotka. ''Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov,'' je pojasnil Velov.

Že malo hitreje je lahko usodno

Če vozimo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti, se pot ustavljanja podaljša za 12 metrov, kar je znotraj naselja, kjer so razdalje razmeroma kratke, lahko usodno. Namesto pred prehodom za pešce bi v takem primeru ustavili 12 metrov dlje in pri tem skoraj zagotovo zbili pešca. V primeru slabih vremenskih razmer, dežja ali celo snega, ko je cestišče ne le mokro, ampak tudi spolzko, so usodne že nižje prekoračitve hitrosti, upoštevati pa je treba, da je zaviralna pot že v osnovi daljša kot v idealnih vremenskih razmerah.

Je to, da prispete na cilj malce prej, res pomembnejše od vašega življenja, življenja drugih? Ste pripravljeni sprejeti dejstvo, da ste nekoga ubili, samo zato, ker ste preizkušali, kako hitro lahko pelje vaš novi jekleni konjiček? Najbrž ne! Ko se boste torej naslednjič usedli za volan in vas bo na poti do cilja zagrabilo, da bi stopili na plin, pomislite na zgornji posnetek. Vsi se namreč moramo zavedati odgovornosti za lastno življenje, za življenje bližnjih in drugih udeležencev v prometu. Le s takšnim premikom v kulturi vožnje lahko dosežemo zadane cilje, da na cestah ne bodo več ugašala življenja.

Prometne nesreče v prvih desetih mesecih leta 2015 in 2016.
Prometne nesreče v prvih desetih mesecih leta 2015 in 2016. FOTO: AVP

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479