Moskisvet.com
tipi voznikov

Visoki obrati

VIDEO: Si Balkanec, oče, inštruktor, ostareli ali telefonist?

Ma.K.
05. 08. 2016 09.33
4

Ste med tistimi vozniki, ki na poti v službo trobijo, ker ob zeleni luči avtomobil pred njimi ne spelje dovolj hitro? Imate navado telefonirati med vožnjo? Ste sopotnik in radi delite nasvete vozniku, za katerega ste prepričani, da ne zna voziti? Trojica Slovencev je pred nedavnim objavila zabaven video posnetek, ki prikazuje pet najpogostejših tipov voznikov med Slovenci. Se najdete v katerem izmed opisov?

tipi voznikov
tipi voznikov FOTO: You Tube

Nihče sam zase ne bo priznal, da je slab voznik, pa četudi ima doma zajetno zbirko kazni za prometne prekrške in je njegov jekleni konjiček, po njegovi krivdi seveda, obtolčen z vseh strani. Večina vedenjskih vzorcev, ki smo jih vajeni v avtomobilu lahko privede do nevarnih situacij v prometu, zato je prav razumevanje svojega vedenja prvi korak do njegovega boljšega obvladanja in posledično varnejše vožnje.

Ste med tistimi vozniki, ki na poti v službo trobijo, ker ob zeleni luči avtomobil pred njimi ne spelje dovolj hitro? Ste navajeni voziti z mobilnim telefonom v roki? Odprete kdaj okno in vozniku v sosednjem avtu pojasnite, da je napačno zavil in naredil prekršek? Ali morda prekrškov drugih sploh ne opazite? To je samo nekaj od navad, ki smo jih vozniki navajeni početi skorajda vsak dan. Timi in Rene Tomažič ter Andraž Lazar, ki na družbenem omrežju YouTube objavljajo pod imenom The DeltA Ballerz, so vse te segmente nekako poskušali združiti v pet skupin. Rezultat tega je zabaven, a tudi precej resničen video posnetek, v katerem predstavljajo pet tipov (slovenskih) voznikov. Se prepoznate v katerem izmed opisov?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšen voznik pa si ti?

Rezultati nedavne raziskave o socialni psihologiji varnosti v cestnem prometu, ki jo je izvedlo podjetje LSE v sodelovanju z znanim proizvajalcem pnevmatik, so razkrili, da se vozniki na cesti zelo različno odzivajo na vedenje drugih udeležencev v prometu. Pri tem je odločilno, kako se posameznik spoprijema s svojimi čustvi in negotovostjo. Na podlagi tega so raziskovalci definirali sedem različnih tipov osebnosti, ki privrejo na dan v situacijah, s katerimi se vsak dan srečujemo na cesti. Zanimivo je, da je iz opisov mogoče razbrati kar precej podobnosti z zabavnim video posnetkom, ki so ga posneli mladi Slovenci:

1. Učitelj: Želi, da se drugi vozniki zavedajo, kaj so naredili narobe, zato jih o napakah rad poduči. Za svoj trud pri izobraževanju pa pričakuje tudi priznanje.

2. Vsevednež: Prepričan je, da ga obdajajo sami nesposobneži, zadoščenje pa skuša doseči s ponižujočim kričanjem na druge voznike.

3. Tekmovalec: Vedno mora biti pred ostalimi vozniki in se razburi, ko mu je kdo v napoto. Če ga želi kdo prehiteti, hitro pospeši, v koloni pa ohranja majhno razdaljo do naslednjega voznika, tako da nihče ne more zapeljati predenj.

4. Kaznovalec: Druge voznike želi kaznovati za vsako napačno potezo, ki jo opazi. Pri tem se lahko zgodi, da tudi stopi iz vozila in neposredno pristopi k drugemu vozniku.

5. Filozof: Ravnanje drugih voznikov, kakršno koli že je, sprejema brez težav in ga poskuša razumsko pojasniti. Med vožnjo svoja čustva uspešno nadzira.

6. Neprizadet opazovalec: Neprimerno vedenje drugih udeležencev v prometu dojema neosebno in jih označi za nevarne voznike.

7. Ubežnik: Med vožnjo se s poslušanjem glasbe ali pogovarjanjem po telefonu izolira od zunanjih dejavnikov. Ubežniki se zamotijo z namenom, da se jim ni treba ukvarjati z drugimi vozniki na cesti, pri tem pa gre za strategijo, s katero se zaščitijo, da jih drugi ne morejo prizadeti.

voznik
voznik FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492