Moskisvet.com
VIDEO: S skoraj 200 km/h v naravnost v betonsko steno

Visoki obrati

VIDEO: Z 200 km/h naravnost v betonsko steno

M.J.
10. 11. 2011 07.43
21

Vsekakor zastrašujoč trenutek, če sedite v vozilu, ki s skoraj 200 km/h drvi proti betonski steni, toda na srečo je šlo zgolj za preizkušnjo, kaj se zgodi, če se vozilo s tolikšno hitrostjo zaleti v oviro.

Strokovnjaki, ki izvajajo teste EuroNCAP običajno vozilo poženejo proti oviri s hitrostjo 64 kilometrov na uro in na podlagi tega ocenijo varnost vozila. Toda pri eni izmed znanih angleških avtomobilističnih oddaj so stopili korak dlje in želeli izvedeti, kaj se zgodi z vozilom, če se ta v oviro zaleti s kar trikrat višjo hitrostjo.

Trenutek pred trkom v betonsko steno
Trenutek pred trkom v betonsko steno FOTO: YouTube
Ker naj bi bile posledice prehude, se organizatorji tudi niso odločili za testne lutke in te raje v tem strašnem 'eksperimentu' zamenjali za cenejše izložbene lutke. Za ustrezen potek preizkusa so inženirji podjetja MIRA namestili poseben vitel, ki ima 16-krat večjo potezno moč kot bugatti veyron. Ko so vse namestili, je vitel potegnil vozilo proti svoji končni 'destinaciji'. Udarec je tako silovit, da prestraši tudi voditelja oddaje, kaj kmalu pa so vidne tudi posledice trka. V zgolj 60 milisekundah se je namreč vozilo iz 193 km/h ustavilo, pojemek, ki je ob tem nastal, pa je presegel neverjetnih 400 g-jev. Vozilo je popolnoma zmečkalo, razpoznaven je ostal le zadek, ki pa se je ob trku ukrivil navzgor. "Pričakovati, da bi kdorkoli v vozilu preživel, bi bilo absurdno," je dejala Ellie Pearson iz zavoda Brake. "Posnetek nazorno prikazuje uničujoče posledice, ki jih povzroča previsoka hitrost in je odličen opomnik za vse tiste, ki brezglavo divjajo po cestah," je še dodala.
Vse kar je ostalo od vozila po tem neverjetnem trku.
Vse kar je ostalo od vozila po tem neverjetnem trku. FOTO: YouTube


Vas mogoče zanima, kje je 'pristal' najhitrejši ferrari na svetu? 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369