Moskisvet.com
Varnostna razdalja

Varni v prometu

Varnostna razdalja in pravilo dveh sekund

M.S.
05. 01. 2023 05.00
10

Cestne oznake skušajo spomniti voznike, kako pomembna je varnostna razdalja. Žal veliko voznikov teh oznak ne zna brati. A te še zdaleč niso same sebi namen. In zakaj je zadostna varnostna razdalja tako zelo pomembna? Le ta nam omogoča, da, če voznik pred nami zmanjša hitrost ali se ustavi, lahko tudi sami pravočasno zmanjšamo hitrost oz. varno ustavimo in s tem preprečimo trčenje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Premajhna varnostna razdalja sodi med najpogostejše vzroke prometnih nesreč. Takšna vožnja pa je ne le nevarna, temveč je pogosto vzrok t. i. fantomskih zastojev. Spoštovanje varnostne razdalje je nekaj, kar slovenski vozniki radi ignoriramo. Marsikdo ne ve, kakšna mora biti varnostna razdalja, a v pomoč in opomin so nam številne talne označbe, pa tudi sekundno pravilo.

Vozniki pogosto ne spoštujejo varnostne razdalje.
Vozniki pogosto ne spoštujejo varnostne razdalje. FOTO: Shutterstock
Kaos na bosanskem krožišču – mnogi so ga videli prvič
Preberi še
Kaos na bosanskem krožišču – mnogi so ga videli prvič

Na določenih avtocestnih odsekih so tako zarisane cestne označbe, puščice, ki opominjajo na primerno varnostno razdaljo. Tak primer najdemo na avtocesti med Ljubljano in Brnikom proti Gorenjski. Razmik med puščicama vozniku sporoča, kakšna mora biti trenutna varnostna razdalja pri hitrosti 130 km/h. Ko vozilo doseže prvo puščico, mora biti vozilo pred njim že pri naslednji puščici. Razdalja med dvema puščicama torej prikazuje pravilno razdaljo med dvema avtomobiloma, ki vozita toliko, kot je največ dovoljeno.

Varnostna razdalja
Varnostna razdalja FOTO: Manja Kulovic/Shutterstock/Dreamstime

Gre za t. i. razmik dveh sekund, ki se je v zadnjem desetletju prakticiral tudi skozi pravilo enaindvajset, dvaindvajset. V Sloveniji so na določenih avtocestnih odsekih k spoštovanju varnostne razdalje namreč nagovarjale tudi oznake 21, 22.

1 na 1 s krožišči: vse, kar morate vedeti o vožnji skozi krožišča
Preberi še
1 na 1 s krožišči: vse, kar morate vedeti o vožnji skozi krožišča

Pravilo enaindvajset, dvaindvajset oz. pravilo dveh sekund uporabljamo tako, da si izberemo neko točko ob cesti, ki jo prevozi vozilo pred nami. Če naša razdalja znaša dve sekundi, si izračunamo s pomočjo omenjenih številk. V času, ko zaporedoma v sekundnem taktu izgovorimo enaindvajset, dvaindvajset, namreč mineta dve sekundi, kar pomeni ustrezna varnostna razdalja. Tudi ko tovrstne oznake ni, si lahko vozniki med vožnjo kadar koli pomagajo s sekundnim pravilom.

Varnostna razdalja
Varnostna razdalja FOTO: Manja Kulovic/Shutterstock/Dreamstime

In zakaj ravno dve sekundi? Naš odzivni čas od trenutka, ko vozilo pred nami začne zavirati, je približno ena sekunda – če smo res zbrani, je lahko tudi zgolj pol sekunde – dodatna sekunda pa je tista rezerva, ki jo pri tej hitrosti potrebujemo. Pravilo velja le na avtocestah in regionalnih cestah, v zgoščenem prometu v mestih, kjer so hitrosti precej nižje, je to namreč absolutno prevelika razdalja.

Premajhna varnostna razdalja je pogost vzrok nesreč tudi na slovenskih cestah.
Premajhna varnostna razdalja je pogost vzrok nesreč tudi na slovenskih cestah. FOTO: Shutterstock

Varnostno razdaljo opredeljuje tudi 44. člen Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-UPB2):

(1) Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja) oziroma na razdalji, določeni s prometnim znakom.

(2) Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati, da:

– lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali ustavi,

– se lahko voznik, ki prehiteva, varno vrne na izhodiščni prometni pas.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena se ob dobrih prometnih razmerah, kadar se oblikuje kolona, ki vozi z zmanjšano hitrostjo, varnostna razdalja lahko zmanjša, vendar ne sme biti manjša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi (minimalna varnostna razdalja).

(4) Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(5) Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbami prvega, drugega ali tretjega odstavka tega člena.

(6) Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ne vozi na varnostni razdalji, določeni s prometnim znakom. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke.

Varnostna razdalja
Varnostna razdalja FOTO: Manja Kulovic/Shutterstock/Dreamstime

Varnostno razdaljo najpogosteje merimo v sekundah, v metrih pa jo je težje določiti, zato gre v tem primeru za ohlapne izračune. S pomočjo naslednje formule si jo lahko izračunate tudi sami, in sicer tako, da hitrost vozila pomnožite s 3 in to delite s 5,5. Primer: 110 km/h x 3/5,5 = 60 metrov.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328