Moskisvet.com
Burevestnik-24 - 2

Visoki obrati

V Sibiriji opazili nenavaden leteči predmet

A.M.
29. 01. 2013 08.30
11

V sibirski divjini so opazili nenavadno plovilo. Nad poledenelo reko je lebdel in rjovel nenavaden predmet. Gre za tajno orožje prihodnosti ali za revolucionarno prevozno sredstvo?

Burevestnik-24 - 3
Burevestnik-24 - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca
Kar je videti kot nenavaden hibrid med letalom, čolnom in avtobusom, je bodoče prevozno sredstvo sibirskih prostranstev. Na poledeneli reki Leni potekajo testni poleti tega nenavadnega plovila.

Rjoveči stvor se imenuje Burevestnik-24, ruski proizvajalec ’Nebo plus More’ (prevod verjetno ni potreben), pa ga je klasificiral kot ’hitro amfibijsko vozilo’. Plovilo združuje prednosti čolna, letala in motornih sani in je kot nalašč za uporabo v neobljudenih prostranstvih. Vozi lahko po vsakršnih površinah, za pristajanje in vzletanje pa ne potrebuje nikakršne infrastrukture.

Burevestnik-24
Burevestnik-24 FOTO: Arhiv proizvajalca

Nenavadni prototip je opremljen z dvema dvanajstvaljnima pogonskima agregatoma, od katerih vsak zmore 300 kW moči. Oba motorja nadzoruje elektronski sistem, ki zagotavlja ekonomičnost in učinkovitost delovanja obeh osemkrakih karbonskih propelerjev. Plovilo lahko prepelje do 24 potnikov ali do 3.500 kilogramov tovora. V osnovi gre za vozilo, ki izrablja vzgonski učinek in leti na zračni blazin le nekaj metrov nad tlemi.

15-metrski burevestnik lahko s hitrostjo 30 km/h pluje po vodi, pri hitrosti 120 km/h lebdi nekaj centimetrov nad površino, pri hitrosti 240 km/h pa ruski posebnež leti na višini med 2 in 5 metrov. Med izogibanjem ovir se lahko povzpne do višine 50 metrov, njegov doseg pa znaša 1.200 kilometrov.

Ogromni MD-160 čaka na boljše čase.
Ogromni MD-160 čaka na boljše čase. FOTO: Arhiv proizvajalca

Tovrstna plovila nikakor niso novost. Razvoj in razcvet so doživela v času hladne vojne, ko so ruski inženirji kar tekmovali, kdo bo zgradil večjega. Nesporni zmagovalec je gotovo plovilo MD-160 tipa ’Lun’. Ruska flota ga je poimenovala ’Kaspijska jezerska pošast’. Kolos je v dolžino meril 74 metrov, v višino 19 metrov, razpon kril je znašal 44 metrov, tehtal je 286 ton in je lahko prepeljal 137 ton tovora.

Burevestnik-24 - 1
Burevestnik-24 - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca


Poganjalo ga je osem (!) Kuznecovih turboreaktivnih motorjev, od katerih je vsak zagotavljal 127,4 kN potiska. S ’pošastjo’ je upravljala 15-članska posadka, ki je pri hitrostih do 550 km/h in višini med 5 in 7.500 metrov poletela 2.000 kilometrov daleč. Grdi raček je bil oborožen s štirimi 23-milimetrskimi topovi in šestimi baterijami protiladijskih izstrelkov.
'Kaspijska jezerska pošast' v akciji
'Kaspijska jezerska pošast' v akciji FOTO: Arhiv proizvajalca

Rusi so zaradi pomanjkanja sredstev izdelali zgolj eno takšno letalo in nato razvoj ustavili. Prototip pa je v žalostnem stanju ’obtičal’ v pomorskem oporišču. Znamenitega hidroplana so se znova lotili lani. MD-160 bodo dodobra izboljšali in prenovili, raziskali možnosti uporabe, izdelali pa naj bi več takšnih plovil.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376