Moskisvet.com
V Kaliforniji je pristalo ameriško tajno vesoljsko plovilo - 2

Visoki obrati

V Kaliforniji je pristalo ameriško tajno vesoljsko plovilo

U.K.
18. 06. 2012 10.55
4

V javnost so 'pricurljale' fotografije ameriškega vojaškega vesoljskega plovila X-37B, za katerega kitajske oblasti trdijo, da gre za oboroževalno tekmo v vesolju.

X-37B je manjše vesoljsko plovilo brez posadke, ki je preživel v orbiti 469 dni, namen naloge pa ni znan.

X-37B
X-37B FOTO: Reuters

Predstavniki ameriške vojske so za medije dejali, da je šlo za testiranje plovila, o podrobnostih pa so precej molčeči. Za enkrat vemo, da je na sporedu že naslednja misija, ki naj bi jo izpeljali jeseni.

Plovilo so izdelali pri podjetju Boeing, namen pa naj bi bil testirati kako lahko hitro in učinkovito obnoviti plovilo za ponovno uporabo. Poleg tega naj bi s plovilom testirali instrumente, ki jih bodo kasneje uporabljali v satelitih.

X-37B
X-37B FOTO: Reuters

X-37B je precej podoben prejšnjim ameriškim plovilom, le da je manjše. V dolžino meri 8,9 metra, razpon kril pa je 4,5 metra. Poganja ga galijske arsenidne sončne celice in litijsko-ionske baterije. V orbiti bi naj zdržal vsaj 270 dni, a so s tole misijo za 199 dni presegli to številko.

Sedaj je samo vprašanje, ali lahko verjamemo predstavnikom ameriške vojske in gre res za testno plovilo, ali pa imajo Kitajci prav in se je začela vesoljska oboroževalna tekma.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376