Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Uspešen test vesoljskega pogona

J.P.
07. 12. 2012 09.05
10

Zadnji preizkus britanskega konceptnega motorja SABRE, ki bo v prihodnosti poganjal vesoljno plovilo Skylon, se je uspešno končal. Njegovo pravilno delovanje bo kmalu obrodilo sadove.

Skylon je vesoljno plovilo prihodnosti, ki je plod podjetja Reaction Engines Ltd., ki sodeluje z Evropsko vesoljsko agencijo. Njegova največja prednost je vsekakor hibridni (jet/raketni) pogon SABRE, ki bo omogočal doseči hitrosti macha 5 (6.115km/h) znotraj atmosfere. Ta uporablja poseben hladilni kompresorski sistem, ki omogoča jet/raketnemu motorju, da do prve faze vzleta uporablja zrak iz atmosfere. Ko plovilo doseže hitrost mach 5 in višino 25km (20 % poti v vesolje), se vklopi standardni raketni pogon in poskrbi za nemoten polet v vesolje. Ta pogon uporablja za nadaljnjih 80 % poti, ki za svoje delovanje porablja tekoči vodik, ki se meša s stisnjenim utekočinjenim zrakom. Tako lahko doseže hitrosti do 30.600 km/h oz. mach 25.

Prav pogon SABRE je najpomembnejši člen v celotnem projektu, saj za razliko od preverjenih raketnih pogonov porabi občutno manj goriva in je tudi veliko lažji. Ker 20 % poti uporablja zrak iz atmosfere, ne potrebuje ogromnih zračnih rezervoarjev, zato je tudi prostorsko manj potraten. Skrivnost njegovega pogona je kompresorski hladilni sistem, ki ohladi vroč stisnjen zrak iz temperature 1000 stopinj Celzija na kar –150 stopinj Celzija v kar eni stotinki sekunde. Tako požene Skylona skupaj z utekočinjenim vodikom in majhnimi (ostal zrak dobi v atmosferi) zalogami utekočinjenega zraka v vesolje.

Največja prednost pa je vsekakor način vzletanja in pristajanja, saj za razliko od raketnih pogonov Skylon poleti v vesolje kar iz letališča vodoravno in ne vertikalno, kot so to počeli shutli. Za zdaj je pogon še skrbnem testiranju in kot poročajo inženirji, bo za dokončanje projekta treba počakati še nekaj let. V prihodnosti bomo zaradi SABRE pogona tako v vesolje pošiljali vse bolj letalom podobna vesoljska plovila.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414