moskisvet
VISOKI OBRATI

Uporaba smernikov je stvar inteligence, ne upoštevanja pravil!

26.03.2020, 6:00
0
Uporaba smernih kazalcev je zaradi večje prometne varnosti nujna, kljub temu pa njihovo uporabo marsikdo ignorira. Pa ste vedeli, da je njihova uporaba bolj kot stvar vestnosti in odgovornosti stvar inteligence?

Raziskava nemške univerze v Göttingenu namreč razkriva, da uporaba smernih kazalcev ni toliko stvar nečimrnosti oz. ignorance nekaterih kot pa intelekta.

Marsikdo smernika ne uporablja.
Marsikdo smernika ne uporablja./ FOTO: Shutterstock

V raziskavi so skušali ugotoviti, ali so določeni procesi v času vožnje povezani s posameznikovo inteligenco, saj mora voznik med vožnjo obdelati kopico podatkov, zato možganom včasih zmanjka kapacitet za predelavo nekaterih osnovnih funkcij, kamor sodi tudi nakazovanje smeri oz. vklop utripalke.

PREBERI ŠE
Tudi vi delate to usodno napako pri uporabi pasu?

Raziskava je pokazala, da 40 odstotkov voznikov smernih kazalcev ne uporablja, a ne, ker bi se požvižgali na pravila oz. bili za to dejanje preleni, ampak ker njihovi možgani ne morejo obdelati toliko podatkov hkrati in so preveč zaposleni z drugimi nalogami, zato smernike preprosto pozabijo vklopiti.

Uporaba smernika je pogojena z inteligenco.
Uporaba smernika je pogojena z inteligenco./ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Tudi vi delate to začetniško napako?

Nemški raziskovalci so kopali še nekoliko dlje in voznike, ki smernikov ne uporabljajo, povabili na inteligenčni test, ki je potrdil njihove domneve. Kar 61 odstotkov teh je na testu zbralo 21 točk manj od povprečja, iz česar torej lahko sklepamo, da jih ne uporabljajo manj inteligentni vozniki.