Moskisvet.com
Virgin Galactic

Visoki obrati

Kmalu z letalom v vesolje

A.M.
26. 04. 2013 08.17
1

Polete v vesolje bo kmalu ponudil tudi drugi zasebnik. Bransonova ’vesoljska ladja’ je skoraj nared za pot v nebo.

Virgin Galactic
Virgin Galactic FOTO: Arhiv proizvajalca
Podjetje Virgin Galactic pospešeno opravlja zadnje teste svojih plovil. Testna pilota, ki sta na zadnjem letu upravljala s plovilom ’SpaceShipTwo’, sta preizkušala pretok oksidanta skozi raketne motorje. Šlo je za t.i. ’hladni’ preizkus, ko raketni motorji niso delovali. Testni polet je trajal slabih enajst minut, plovilo je na primerno višino ponesla matično letalo ’WhiteKnightTwo’, za tem pa je vesoljska ladja odjadrala proti zemlji. Lastnik podjetja je testnima pilotoma čestital, medijem pa namignil, da ’vroči’ preizkus z delujočimi motorji ni več daleč.

SpaceShipTwo je 18 metrov dolgo in osem metrov široko plovilo, ki bo na rob vesolja poneslo dva člana posadke in šest potnikov. Plovilo bo na višino 20 kilometrov poneslo posebno letalo ’WhiteKnightTwo’, ki ga poganjajo štirje reaktivni motorji s skupnim potiskom 120 kN. Na primerni višini se bo vesoljski ’čolniček’ odlepil od nosilnega letala, s pomočjo raketnega pogona poletel na višino 110 kilometrov, kjer bodo vesoljski turisti izkusili nekaj ’breztežnostnih’ minut. Raketoplan bo dosegel hitrosti do 4.200 km/h, zaradi relativno nizke hitrosti pa bo lahko v Zemljino ozračje vstopil pod različnimi vpadnimi koti. Na višini 24 kilometrov bo prešlo v način jadranja, po dveh urah in pol pa se bodo popotniki vrnili na Zemljo. Posamezni polet stane 150.000 evrov, z njimi naj bi pričeli prihodnje leto, na vesoljsko odisejado pa čaka že 500 potnikov.

Virgin Galactic
Virgin Galactic FOTO: Arhiv proizvajalca


Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479