Moskisvet.com
Air Force One - Trump

Visoki obrati

Trump izbral nove barve za predsedniško letalo

A.P.
17. 06. 2019 06.26
1

Ameriški predsednik Donald Trump se bo znebil nebeško modre barve in predsedniško letalsko floto Air Force One, ki ga sestavlja par predsedniških letal, obarval v barve ameriške zastave.

''Všeč mi je koncept rdeče, bele in modre. Nebeško modra nam ne ustreza,'' je nedavno dejal Trump, ki je imel nekoč v lasti letalsko družbo Trump Shuttle (1989–1992). Tako bodo od leta 2024 ameriški predsedniki leteli v barvah ameriške zastave, ikonična barva, ki je krasila predsedniško letalo in na katero so se ljudje močno navezali, pa se tako po skoraj šestih desetletjih počasi poslavlja.

Predsedniško letalo Boeing 747-2008
Predsedniško letalo Boeing 747-2008 FOTO: Dreamstime

Trenutno floto Air Force One sestavljata predelani različici boeinga 747-2008, ki ju bosta po osvežitvi voznega parka, prvič po letu 1991, nasledila 747-8i. Že Barack Obama je dejal, da je vožnja s predsedniškim letalo zanj največja ugodnost predsedniškega položaja. Ima prostor za zdravniško oskrbo, spalne prostore, kopalnico in kuhinjo, postreže pa lahko do 100 obrokov na dan. Tudi njegov predhodnik, George W. Bush, je po koncu mandata potožil, da pogreša letenje z njim.

Trump smešno preimenoval princa Charlesa
Preberi še
Trump smešno preimenoval princa Charlesa

Bela barva v kombinaciji z nebeško oz. sinjemodro je na letalih vse od leta 1962, izbrala pa jo je takratna prva dama Jacqueline Kennedy Onassis, žena Johna F. Kennedyja. Trump ne bi bil Trump, če barve ne bi izbral sam in ne bi bil gentleman kot Kennedy, je pa Melanio označil za novo Jackie O.

Trump in Melania med značilnim pozdravom ob izkrcanju.
Trump in Melania med značilnim pozdravom ob izkrcanju. FOTO: Profimedia

Čeprav je izbral barve ameriške zastave, s katerimi v Ameriki, ki je tako ponosna na svoje ''barve'', ne moreš zgrešiti, bi nekateri raje ohranili tradicijo, še nekaj, kar je tako značilno za ZDA. ''Donald Trump spreminja stvari, ker jih lahko. To je znamčenje,'' razlaga novinar Kenneth T. Walsh. A Trump se brani, da ''je bila to Jackie O., s čimer ni nič narobe, a mi imamo danes svojo Jackie O. Ime ji je Melania. Poimenovali jo bomo Melania T.'' K temu je pripomogla tudi Melania, da ji je za zgled Kennedyjeva žena, pa je velikokrat pokazala s tem, ko je že večkrat ''kopirala'' njen videz. Trump sicer meni, da ji mediji ne odmerjajo dovolj prostora, da pa jo ljudje kljub temu obožujejo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Strošek menjave letal, ki ju vzdržuje vojno letalstvo, naj bi znašal 3,5 milijarde evrov (3,9 milijarde ameriških dolarjev), kar je manj od prvotno načrtovanih. Ste vedeli, da se naziv Air Force One strogo po pravilih uporablja samo za tisto letalo, na katerem je predsednik, neuradno pa kar za obe?

Donald Trump je obseden z letali, saj simbolizirajo moč.
Donald Trump je obseden z letali, saj simbolizirajo moč. FOTO: Profimedia

Ideja o predsedniškem letalu se je prvič pojavila leta 1943, ko so predstavniki vojnega letalstva kopenske vojske Združenih držav Amerike postali zaskrbljeni zaradi uporabe komercialnih letov za predsednika. Prvo predsedniško letalo se je imenovalo Secred Crow, v njem pa se je kot prvi prevažal Franklin D. Roosevelt, dve leti tudi Harry S. Truman.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479