Moskisvet.com
Ferrarijevi starodobniki na dražbi

Visoki obrati

Trije starodobniki, en cilj: podreti rekord!

M.K.
20. 08. 2014 08.06
3

Trije klasični ferrariji, en, skupen cilj: za vsakega izmed njih naj bi poskušali sredi avgusta iztržiti vsaj 25 milijonov evrov. S tem bi postali najdražji avtomobili, ki so jih kdaj prodali na dražbi.

Ko se priznani dražitelji, kot so Bonhams, RM Auctions ter Gooding & Company, skupaj odločijo organizirati dražbo, je pričakovati, da se bodo v igri znašli milijoni. Takemu dogodku je svetovna javnost priča enkrat na leto na večdnevnem srečanju, imenovanem 'Pebble Beach Concours d’Elegance', ki poteka v sončni Kaliforniji.

Na srečanju se na dražbi vsako leto znajdejo številni klasični modeli mercedesov, rolls-roycev in drugih prestižnih avtomobilskih znamk, ki pospešijo utrip ljubiteljev jeklenih konjičkov. In zakaj bo letošnje leto nekaj posebnega? Letos bodo prestižne dražiteljske družbe poleg drugih bolj ali manj prestižnih avtomobilov ponudile tudi tri starodobne ferrarije, ki skorajda ne bi mogli biti redkejši in bolj dragoceni.

365 P berlinetta speciale

Prvi ferrari je prototip, izdelan v samo dveh izvodih: 365 P berlinetta speciale „Tre Posti“ iz leta 1966 (številka šasije 8971). Njegova posebnost? Gre za trosed. Voznik sedi na sredini, sopotnika pa sta nekoliko zamaknjena v levo oziroma v desno. Nad njimi je steklena streha, ki omogoča čudovit razgled na sinje modro nebo. Gre za prvi ferrarijev model, ki je našel pot na ulice; njegov koncept je namreč izhajal neposredno iz dirkaškega športa. Gre za enega redkih starodobnikov, ki je bil rezultat neposrednega sodelovanja med šefom avtomobilske znamke Enzom Ferrarijem, zvezdniškim oblikovalcem Sergiem Pininfarinom ter ameriškim uvoznikom Luigijem Chinettijem, čigar družina bo 16. in 17. avgusta prestižnega starodobnika tudi ponudila na dražbi.

365 P Berlinetta Speciale
365 P Berlinetta Speciale FOTO: Profimedia

Ferrari 275 GTB/C speciale

Drugi kandidat za svetovni rekord na dražbi je srebrno-siv Ferrari 275 GTB/C speciale iz leta 1965. Ta model s številko šasije 06701 je bil prvi izmed treh kadar koli ustvarjenih diraških modelov ferrarijev. V 60-ih in 70-ih letih so različni lastniki naredili nekaj sprememb – med drugim so razširili dovod zraka na sprednji strani in avtomobil odeli v znamenito rdečo barvo. Šele leta 1998 je ponovno dobil svojo prvotno podobo, ki bo potencialnim kupcem na dražbi v Kaliforniji na voljo 16. Avgusta in za katerega bi dražitelji radi iztržili 25 milijonov evrov.

Ferrari 275 GTB/C Speciale
Ferrari 275 GTB/C Speciale FOTO: Profimedia

Ferrari 250 GTO

Dan pred tem pa bo družba Bonhams na dražbo dala še model Ferrari 250 GTO iz leta 1962 (številka šasije 3851GT). Istega leta, kot je bil izdan, so ga morali po nesreči na avtodromu Montlhéry južno od Pariza nekoliko popraviti, to pa so tudi vse spremembe, ki jih je kdaj doživel ta starodobnik z maksimalno hitrostjo 280 km/h.

Ferrari 250 GTO
Ferrari 250 GTO FOTO: Profimedia

Vsi trije sanjski starodobniki imajo vse potrebno za nov rekord na svetovnih dražbah in povsem mogoče je, da se bodo našli oboževalci, ki bodo zanje ponudili dovolj, da pade še en rekord. Ali se bo to resnično zgodilo, pa bo znano že čez nekaj dni.
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376