Moskisvet.com
Električni avtomobil

Visoki obrati

Toliko življenj bi rešil prehod na električna vozila

M.S.
21. 04. 2022 04.15
0

Vse več vozil na naših cestah poganja elektrika, električna mobilnost pa se zdi neizbežna, menimo tudi Slovenci. Kakšen vpliv bo imelo to na okolje, je težko reči, saj tudi elektrika ni ''čista'', zato pa bi imela brezogljična vozila na naših cestah pozitiven vpliv na naše zdravje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kot je pokazala študija Ameriškega združenja za pljuča, bi prehod na električna vozila do leta 2050 rešil življenje 110.000 Američanov, ki jih je za slabo polovico Evropejcev. V raziskavi so analizirali podatke ameriškega ''voznega parka'' in aktualno zdravstveno sliko več kot 300 milijonov Američanov.

Električna vozila rešujejo življenja.
Električna vozila rešujejo življenja. FOTO: Shutterstock
Elon Musk, socialnoomrežni mogul
Preberi še
Elon Musk, socialnoomrežni mogul

Izračunali so, da bi, če bi bila do leta 2035 na cestah samo električna vozila in bi bilo električno omrežje neodvisno od fosilnih goriv, do sredine stoletja preprečili preko 100.000 prezgodnjih smrti. Zaradi čistejšega zraka bi preprečili tudi 2,7 milijona napadov astme, bilo bi tudi za 13,4 milijona dni manj bolniške odsotnosti z dela. V tem primeru bi ameriško zdravstvo privarčevalo 1,2 milijarde ameriških dolarjev, še ocenjuje študija.

Kdaj je treba zamenjati zavorne ploščice?
Preberi še
Kdaj je treba zamenjati zavorne ploščice?

Čeprav se ZDA pomikajo v smeri elektrifikacije in so nekatere zvezne države že sprejele odlok, da bodo do leta 2035 prepovedale prodajo vozil z notranjim izgorevanjem, je malo verjetno, da bi ZDA v tako kratkem času v celoti prešle na brezogljična vozila.

Zakaj imajo tovornjaki dvignjena kolesa?
Preberi še
Zakaj imajo tovornjaki dvignjena kolesa?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497