Moskisvet.com
BBJ 777x

Visoki obrati

Toliko boste odšteli za vilo nad oblaki!

Ma.K.
21. 02. 2019 08.16
0

Notranjost, vredno več milijonov evrov, eko motor in dejstvo, da bo to letalo, ki bo lahko premagovalo največje mogoče razdalje na svetu – vse to bo imel nov Boeing Business Jet 777x, ki se bo pridružil svojemu 'komercialnemu' bratu 777x. Gre za zamenjavo ikoničnega 747 jumbo jeta, ki mu pri Boeingu sedaj dodajajo še serijo luksuznih zasebnih letal istega modela.

Lansiranje Boeing Business Jets primerka BBJ 777x je potekalo decembra lani na zborovanju Združenja poslovnih letalskih prevozov Bližnjega vzhoda v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. »Naše najbolj ekskluzivne stranke želijo potovati v najboljših prostorih in najbolj razkošnem udobju neposredno do želene destinacije,« je ob tem povedal Greg Laxton, vodja Boeing Business Jets v izjavi za Business Insider. »Nov BBJ 777x bo sposoben to narediti bolje kot katero koli letalo pred njim, s tem pa bo omogočil in povsem na novo opredelil ekstra dolga VIP potovanja,« je še dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Od Sydneyja do Londona

Že vse od leta 1996 Boeing Business Jets spreminja Boeingova komercialna letala v glamurozne zasebne vile nad oblaki, namenjene samemu vrhu svetovne elite. Resda ne prodajo veliko takih letal, a do sedaj se lahko pohvalijo z že kar 261 naročili, kar pa spet ni tako zelo malo. To, kar naredijo zatem, so leteče mojstrovine. Poleg modela 777x je BBJ v preteklosti razvil tudi zasebne različice običajnih potniških letal 737, 787 Dreamliner in 747. Tudi BBJ 777x, ki temelji na modelu Boeing 777x, bo (kot njegova komercialna različica) na voljo v dveh velikostih: v 777-8 ali še večji 777-9 različici.

Pri Boeingu pravijo, da lahko BBJ 777-8 brez postanka naredi kar 21.565 kilometrov dolgo pot, medtem ko naj bi BBJ 777-9 z lahkoto brez prestanka premagal 20.438-kilometrsko razdaljo. To je nekaj tisoč več kot zmore katero koli komercialno letalo. Pri Boeingu tako zagotavljajo, da je na krovu 777x mogoče leteti od avstralskega Sydneyja pa vse do Londona ali od Seattla do Dubaja. Poganjajo ga masivni motorji GE9X, ki porabijo pet odstotkov manj goriva kot najbližji tekmeci, prav tako v okolje izpuščajo veliko manj škodljivih plinov in delcev od predhodnikov in konkurenčnih družb. Razpon kril tega letala znaša 71 metrov, kabina pa je visoka 2,4 in široka 6 metrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letalo, katerega notranjost spominja na vilo

Model 777-8 ima 302 kvadratna metra površine, medtem ko je njegov veliki brat 777-9 še deset metrov daljši in obsega kar 342 kvadratnih metrov površine. S tem brez težav predstavlja luksuzno domovanje visoko nad oblaki. In če pogledamo v notranjost letala, človek zares nima nikakršnega občutka, da je pravzaprav v letalu, saj niti malo ne spominja na potniško kabino. Ob vstopu vas najprej pozdravi velikanski 'lounge' prostor, ki se nato nadaljuje v jedilnico in bar, v repu letala pa je glavna spalnica s kopalnico.

Notranjost so oblikovala tri različna podjetja na tri različne načine in težko je reči, katera je najbolj razkošna in dekadentna. Seveda pa lahko vsak kupec za nekaj deset dodatnih milijonov evrov dobi povsem unikatno notranjost, narejeno povsem po njegovi meri. Okvirna cena za model BBJ 777-8 se giblje okrog 350 milijonov evrov, večji BBJ 777-9 pa je na voljo za približno trideset milijonov višjo ceno. Vsekakor gre v obeh primerih za letali, ki so ju lahko privoščijo samo petičneži, ki denar naokrog nosijo v kovčkih, ne zgolj denarnicah.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417