Moskisvet.com
Registrska tablica

Visoki obrati

To morate storiti, če vam ukradejo registrsko tablico

M.S.
25. 10. 2022 05.00
0

Kraje registrskih tablic niso tako redek pojav, kot morda mislite. Tatovi tablic nato izvajajo druga kazniva dejanja, kot je npr. kraja goriva na bencinskih servisih, kamor se pripeljejo z vozilom, ki je opremljeno z ukradeno registrsko tablico.

Kraja registrskih tablic – v Sloveniji jih na letni ravni zabeležimo več tisoč – ni dejanje zbirateljev predmetov za spomin ali kak čuden hobi, kot je morda kraja prometnih znakov, temveč jih nepridipravi kradejo, da z njimi izvedejo druge, večinoma hujše kršitve, na primer pobege z bencinskih postaj, objestno vožnjo, parkiranje brez plačila, vožnjo neregistriranega vozila, prevoz ukradenih avtov prek meja, prevoz migrantov ipd. Kaj torej storiti, ko pridete do svojega avtomobila, ki so mu bile odtujene registrske tablice?

V tej državi so uvedli digitalne registrske tablice
Preberi še
V tej državi so uvedli digitalne registrske tablice

Verjetno bi se večina izmed vas z avtomobilom odpeljala do najbližje policijske postaje in tam opravila prijavo, kar pa je napaka, saj s tem kršimo Zakon o motornih vozilih (ZMV-1), saj morajo biti skladno s tem vozila za udeležbo v cestnem prometu registrirana, imeti morajo veljavno prometno dovoljenje ali dovoljenje za preizkusno vožnjo in kot taka primerno označena. Po določilih ZMV-1 mora lastnik vozila registrske tablice zamenjati za nove, kadar je vsaj ena registrska tablica pogrešana, uničena ali kadar zaradi obrabljenosti postane neuporabna, beremo v tretjem odstavku 36. člena. Z globo 100 evrov se kaznuje za prekršek posameznika, ki ravna v nasprotju s tem.

Kraja registrskih tablic ni tako redek pojav.
Kraja registrskih tablic ni tako redek pojav. FOTO: Shutterstock

Zato je treba ob kraji najprej poklicati Policijo in le-to prijaviti, saj v primeru, da vas ustavi Policija brez registrske tablice in pojasnite, da ste bili žrtev tatov, kljub temu lahko napiše globo oz. plačilni nalog. Seveda vam policisti lahko pogledajo skozi prste, a se na to ne gre zanašati, saj gre kljub temu za kršitev z vaše strani. Zato o tatvini prej pokličite na številko 113, Policija pa bo zadevo vzela v obravnavo. Ključno je, da krajo prijavite čim prej, da se po nepotrebnem ne znajdete v nadaljnjih težavah.

Te napake nevede delajo lastniki vozil z ročnim menjalnikom
Preberi še
Te napake nevede delajo lastniki vozil z ročnim menjalnikom

Če želite zamenjati registrsko tablico, potrebujete registrsko tablico, če ena ni bila odtujena, pa izjavo lastnika z opisom okoliščin kraje, osebni dokument in prometno dovoljenje. Ali vam stroške menjave krije zavarovalnica, je odvisno od posamezne zavarovalnice.

Pajek je preteklost, tako vam na Kitajskem odpeljejo avto
Preberi še
Pajek je preteklost, tako vam na Kitajskem odpeljejo avto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328