Moskisvet.com
Več kot polovica Slovenk in Slovencev se na poletni dopust odpravi z avtomobilom. Ob tem je dobro poznati prometna pravila držav, skozi katera potujete.

Visoki obrati

To mora vedeti vsak, ki se z avtomobilom odpravlja v tujino!

Ma.K.
21. 07. 2016 09.18
3

Več kot polovica Slovenk in Slovencev se na poletni dopust odpravi z avtomobilom. Nekateri med njimi na poti do cilja prečkajo tudi več držav, a le redki poznajo njihovo prometno zakonodajo in (včasih tudi precej nenavadna) pravila v prometu. Da boste ob koncu dopustovanja še lastnik vozniškega dovoljenja, zato morda ne bo odveč poznati nekaj najpomembnejših prometnih pravil v nekaterih evropskih državah. Poglejmo!

Več kot polovica Slovenk in Slovencev se na poletni dopust odpravi z avtomobilom. Ob tem je dobro poznati prometna pravila držav, skozi katera potujete.
Več kot polovica Slovenk in Slovencev se na poletni dopust odpravi z avtomobilom. Ob tem je dobro poznati prometna pravila držav, skozi katera potujete. FOTO: Profimedia
Bosna in Hercegovina

V Bosni in Hercegovini mora vsak avtomobil poleg standardne obvezne opreme imeti v prtljažniku tudi vlečno vrv. Ja, nikoli ne veste, kje lahko obtičite. No, zagotovo pa mladi vozniki ne smejo obtičati v diskotekah ali barih, saj za šoferje, mlajše od 23 let, ki so lastniki avtomobila manj kot leto dni, med 23. in 5. uro zjutraj velja prepoved vožnje.

Danska

Preden na Danskem zaženete avtomobil, morate poklekniti in pogledati pod vozilo. Razlog? Preveriti morate, če morda kdo ne 'drema' pod vašim avtomobilom. Poleg tega tukaj država dobro služi na alkoholiziranih voznikih! Od 1. julija namreč velja: kdor ima v krvi več kot 2 promila alkohola, ne dobi samo visoke denarne kazni, temveč mu grozi tudi prisilna prodaja avtomobila – tudi če voznik ni lastnik avtomobila, ki ga vozi ob policijski obravnavi. Te avtomobile policija proda na dražbi, z izkupičkom pa pridno polni državno blagajno.

Kdor ima na Danskem v krvi več kot 2 promila alkohola, ne dobi samo visoke denarne kazni, temveč mu grozi tudi prisilna prodaja avtomobila
Kdor ima na Danskem v krvi več kot 2 promila alkohola, ne dobi samo visoke denarne kazni, temveč mu grozi tudi prisilna prodaja avtomobila FOTO: Profimedia

Francija

V Franciji so še posebej na udaru mladi vozniki. Prvi dve leti po pridobitvi vozniškega dovoljenja zanje namreč veljajo posebne omejitve hitrosti: na avtocestah lahko vozijo največ 110 km/h, na hitrih cestah 100 km/h, izven mestnih središč pa največ 80 km/h. Aplikacije na navigaciji in pametnih telefonih, ki bi opozarjale na meritve hitrosti z radarjem so v Franciji prepovedane – neupoštevanje tega pravila lahko vašo denarnico 'olajša' za kar 1.500 evrov.

Grki in Norvežani imajo posebne omejitve glede kajenja v avtomobilu.
Grki in Norvežani imajo posebne omejitve glede kajenja v avtomobilu. FOTO: Profimedia
Grčija

Grki imajo posebna pravila glede kajenja v avtomobilih. Če je v avtu prisoten otrok, star 12 let ali manj, je kajenje v vozilu strogo prepovedano. Če naletite na policijsko kontrolo in imate v ustih cigareto (ali pa ste jo ravnokar pokadili), ob vas pa je v avtu tudi otrok, vas policisti lahko oglobijo za do 1.200 evrov. Da obnašanje v prometu za Evropejce v Grčiji ne bo preveč enostavno, prometni znaki za prepoved ustavljanja z eno diagonalno črto veljajo za lihe, z dvema oziroma s križcem pa za sode dni v tednu.

Italija

V Italiji voznikom avtomobilov grozi prisilna prodaja avtomobila že, če ob policijski kontroli z alkotestom napihajo več kot 1,5 promila. Poleg tega boste v tej državi mastno plačali organom pregona tudi v primeru, če se vam na avtocesti pokvari avtomobil in boste vozilo želeli odstraniti v lastni režiji.

Hrvaška

Na Hrvaškem morate imeti med obvezno opremo rezervne žarnice za vse žaromete na avtomobilu, prepovedano pa je s seboj prevažati rezervno gorivo v kanistrih (velja tudi v Bolgariji, Grčiji, Luksemburgu, Romuniji in Španiji). Vsako nesrečo je potrebno prijaviti policiji, poškodovana vozila pa lahko državo zapustijo samo s posebnim poročilom policije o škodi na vozilu, na katerega lahko sicer čakate tudi več dni. No, ob tem velja poudariti še, da je prenočevanje ob cestah in na parkiriščih na Hrvaškem strogo prepovedano.

Na Hrvaškem je prenočevanje ob cestah in na parkiriščih strogo prepovedano.
Na Hrvaškem je prenočevanje ob cestah in na parkiriščih strogo prepovedano. FOTO: Profimedia

Norveška

Kadilcem na Norveškem zagotovo ni lahko. Za skandinavska država je namreč ena tistih, ki močno nasprotuje cigaretam, zato ne preseneča, da je v avtomobilu kajenje prepovedano – predvsem med vožnjo v naseljih in mestih, kjer vam bodo policisti zagotovo napisali kazen.

Avstrija

V Avstriji mora imeti vsako vozilo ustrezne odsevne varnostne jopiče za vse potnike. In če ob nesreči, pri kateri je nastala samo materialna škoda, pokličete policijo, ko bi se lahko z voznikom ali vozniki, udeleženimi v nesreči, dogovorili brez njihovega posredovanja, boste za klic in njihov prihod odšteli 34 evrov.

Švica

V Švici lahko hitro pristanete v zaporu. Že če vas denimo zasačijo med vožnjo skozi naselje z 100 km/h ali več, vam grozi tudi do leto dni zaporne kazni.

Slovaška

Na Slovaškem lahko imate navigacijo v avtomobilu nameščeno le v levem spodnjem kotu armaturke. Prav tako je dobro vedeti, da imajo tramvaji vedno prednost pred vsemi ostalimi.

Španija

V Španiji je telefoniranje med vožnjo strogo prepovedano. Še več, prepovedana je celo uporaba bluetooth slušalk.

V Španiji je telefoniranje med vožnjo strogo prepovedano.
V Španiji je telefoniranje med vožnjo strogo prepovedano. FOTO: Thinkstock

Turčija

V Turčiji kraljuje denar. Kot v Bolgariji mora tudi tukaj vsak voznik ob vstopu v državo plačati tako imenovano 'dezinfekcijsko takso' in dati razkužiti svoje vozilo, kar stane od 3 do 10 evrov. Razlog? Strah pred 'uvozom' nalezljivih bolezni.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492