Moskisvet.com
Tesla Model X - 2

Visoki obrati

Ko se združijo užitek, hitrost, moč in praktičnost

N.J.
01. 10. 2015 08.05
24

Novi Tesla Model X naj bi bil najhitrejši, najvarnejši in najzmogljivejši električni športni terenec vseh časov, pišejo pri Tesli. Ima pogon na vsa štiri kolesa in 90kWh baterijo, ki zagotavlja 400 km avtonomije. Vanj lahko sede sedem potnikov, od 0 do 100 km/h pa pospeši v le 3,2 sekunde.

Tesla Model X - 3
Tesla Model X - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

Pri novem modelu so dali velik poudarek na varnosti. Baterija, vgrajena v dno, zniža težišče in s tem zagotavlja veliko stabilnost in praktično onemogoča, da bi se vozilo prevrnilo.

Poleg tega je tudi zaradi zaščite baterije vozilo ojačano ob boku, tako da povečuje varnost potnikov v primeru trka s strani. Prednji del avtomobila je masiven in močna prednja maska absorbira veliko energije v primeru čelnega trka in tako ščiti kabino in potnike v njej. Ima vgrajene tudi posebne senzorje za zaviranje v sili in izogibanje nepričakovanim oviram. Aktivna zaščita deluje s pomočjo posebnih kamer, radarjev in sonarnih sistemov, ki omogočajo vozniku, da se pravočasno izogne oviram na cestišču. Varnost je povečana s sistemom avtomatskega zaviranja v primeru nevarnosti.

Za zdravje potnikov skrbijo tudi posebni HEPA filtri, ki pri prezračevanju odstranjujejo bakterije, viruse in drugo 'nesnago' iz zraka. Omogočeni so sicer trije načini prezračevanja: prezračevanje z dotokom zunanjega zraka, kroženje zraka v kabini preko filtrov in posebno prečiščevanje zraka, ki služi že skorajda kot obramba pred biološkim orožjem. Na klimatski napravi se prikaže znakec za radioaktivnost in preklop na ta način ustavi bakterije in mikrobe, da ne krožijo po kabini.

Tesla Model X - 2
Tesla Model X - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca

Za lažji dostop v kabino (potnikom v drugi ali tretji vrsti) je poskrbljeno s posebnimi 'falcon' (sokoljimi, op. p.) vrati, za odpiranje katerih potrebujemo tudi manj prostora kot pri običajnih vratih. Primerna so tako posebej za parkiranje na parkiriščih z ožjimi parkirnimi prostori. Drsna vrata, ki za odpiranje porabijo sicer manj prostora, hkrati prekrijejo del odprtine za vstopanje v avtomobil in zato tam recimo močnejše osebe težje vstopajo v avtomobil. Praktično je tudi za vse, ki prevažajo otroke, saj je pri takšnem sistemu odpiranja vrat lažje recimo položiti otroka v avtosedež, ne da bo pri tem tvegali, da bi ga udarili z glavo v streho avtomobila oziroma v zgornji rob vrat. Lažje je tudi pripeti otroka v varnostnem sedežu oziroma ga nasploh pripeti z varnostnim pasom.

Z enim polnjenjem naj bi baterija zagotavljala 250 milj (402 km) avtonomije (običajno električni avtomobili zmorejo okoli 100 km avtonomije), aerodinamiko pa so v primerjavi s prejšnjim modelom menda izboljšali za 20 odstotkov. Novi aktivni spojler med vožnjo zavzame enega od treh možnih položajev, s čimer optimizira vidljivost, učinkovitost na stabilnost vozila.

Prednje steklo je podaljšano visoko v streho in zagotavlja večjo preglednost. Zgoraj je rahlo zatemnjeno, tako da voznika med vožnjo ne ovira recimo premočno sonc, ponoči pa sopotnikom zagotavlja prijetno doživetje, ko lahko opazujejo nebo in zvezde nad seboj.

Tesla Model X - 1
Tesla Model X - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca

V novem Tesla Model X lahko potniki sedijo razporejeni v dve ali tri vrste, hkrati lahko pelje sedem potnikov. Z veliko udobje je poskrbljeno predvsem za potnike v drugi vrsti Vsak sedež je samostojna enota, dovolj je prostora za noge, ima prostor za shranjevanje pod sedežem. Sedeže v tretji vrsti je mogoče popolnoma poklopiti, tako da dobimo ravno površino v prtljažniku. Sedeže je mogoče 'organizirati' tudi tako, da v drugi vrsti srednjega vzamemo ven, s tem pa naredimo prost prehod do potnikov v tretji vrsti in več prostora za druženje štirih zadnjih potnikov.

Tesla Model X - 5
Tesla Model X - 5 FOTO: Arhiv proizvajalca

Pri modelu P90D (Performance All-Wheel Drive) baterija zagotavlja kot že omenjeno, 402 km avtonomije. Maksimalna hitrost naj bi bila 250 km/h (155 mph). Ima dva motorja, enega nameščenega spredaj in enega zadaj. Prvi proizvaja 250 konjskih moči (193 kW), drugi pa 503 konjske moči (375 kW). Od 0 do 100 km/h pospeši v 3,8 sekunde, oziroma v 3,2 sekunde v primeru nadgradnje s paketom Ludicrous Speed Upgrade.

Pri modelu 90D (All-Wheel Drive) je domet 413 km (257 milj), od 0 do 100 pospeši v 4,8 sekunde, končna hitrost ostaja ista, motor pa proizvaja spredaj in zadaj enako moč: 259 'konjev' (193 kW).

In cena? Za model X z 90 kWh baterijo naj bi bilo treba odšteti 132 tisoč dolarjev. Močnejša različica bo stala predvidoma 144 tisoč dolarjev. Kolikšna bo cena tesle modela X v Evropi še ni znano. 

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306