Moskisvet.com
Dacia Duster - 1

Visoki obrati

ABC terenske vožnje!

Aleš Majerič
04. 12. 2013 08.41
0

Ogromne pnevmatike, hrumeči motorji, blatna vozila, blatni potniki in tereni, ki se na prvi pogled zdijo neprehodni - dobrodošli v svetu terenske vožnje! V svetu, v katerem ni prostora za mevže in v svetu, kjer je kurja polt posledica adrenalina in zabave,

Le kateri moški se ne razneži ob pogledu na ogromnega 'džipa', katerega izvor je zaradi zasušene umazanije neprepoznaven, krasijo pa ga rezervna pnevmatika, dodatne posode za gorivo, ogromen vitel, zaščitno drogovje, ogromen 'dimnik' za dovod zraka v motor in vrsta dodatnih svetilnih teles, ki se lahko kosa s kakšno igralnico v Las Vegasu! Terenska vožnja ima svoje čare. Vožnja, kjer hitrost nima kaj prida pomena, pač so pomembni vztrajnost, preudarnost, izkušnje, tehnika in solidarnost. In prav takšno vožnjo vam omogoča tudi nova dacia duster!

Terenske 'pasme'

Nakup ustreznega vozila za norčije po brezpotjih zagotovo ni enostaven. Kdor se vsaj malo spozna na osnove avtomobilistične anatomije, bržkone ve, da je terenskih vozil več vrst. V teoriji za klasifikacijo zadostuje štirikolesni pogon in zadostna višina podvozja, v praksi pa še vse kaj drugega. V poplavi sodobnih vozil za prosti čas (SUV), je težko poznati zmogljivosti terenskega vozila. Lastniki takšnih vozil v večini prisegajo na višino vozila, ki omogoča lažje vstopanje in izstopanje potnikov, velikost, prostornost in varnost, njihove 'terenske' dogodivščine pa so omejene na nekaj zasneženih dni po naših cestah. Takšna vozila imajo običajno štirikolesni pogon z viskozno sklopko. Elektronski nadzorni sistem na podlagi oprijema posameznih koles ustrezno prenaša moč motorja. Tovrstni pogonski sklopi so običajno združeni z ostalimi elektronskimi pomagali, ki do neke mere nadomeščajo mehanske prenose. Takšna vozila so bolj enostavna in primerna za vsakdanjo uporabo, za kakšne resne terenske podvige pač ne.

Dacia Duster - 2
Dacia Duster - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca

Privrženci čistokrvne terenske vožnje prisegajo na dobre, stare mehanske prenose moči. Trije diferenciali, mehanske blokade in čisto prave reduktorjev, ki zmanjša vrtljaje koles in poveča navor. Brez elektronike ne gre niti v čistokrvnih sodobnih terenskih vozilih, saj z zgoraj naštetimi komponentami v novejših terencih upravlja elektronika. Morje prestavnih ročic so zamenjala elegantna vrtljiva stikala in gumbi, ki so prijazni tudi do uporabnikov, ki se strojnim področjem svojega avtomobila ne ukvarjajo. Prava terenska vozila so opremljena z grobimi terenskimi pnevmatikami, so na običajnih cestah veliko bolj okorna, počasna in porabijo več goriva, da visoke prodajne cene sploh ne omenjamo.

Če vas nakup tovrstnega vozila zares mika, se najprej odločite, zakaj ga boste sploh potrebovali, šele na to izberite ustrezni model. V vsakem primeru pred nakupom priporočamo testno vožnjo, zlasti, če se nameravate brezpotij lotiti bolj resno.

Dacia Duster - 7
Dacia Duster - 7 FOTO: Arhiv proizvajalca

Preudarno in po pameti

Pred terensko vožnjo vam toplo priporočamo, da si preberete zakon o vožnji z motornimi kolesi v naravnem okolju. Zakon namreč prepoveduje vožnjo in organizacijo voženj, ustavljanje in parkiranje z motornimi vozili, kolesi s pomožnim motorjem in drugimi prevoznimi sredstvi, ki omogočajo gibanje, hitrejše od hoje pešca, z močjo lastnega motorja v naravnem okolju in na gozdnih cestah ter cestah z makadamskim voziščem v gozdnem prostoru ter cestah v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi (rezervati, naravni parki ...). Zakon vključuje tudi vožnjo po lastnem zemljišču, kar pomeni, da se po lastni njivi s terencem pač ne smete prevažati.

Po domače – nikakor naj vam ne pade na pamet, da bi se vozili izven urejenih cestišč, po gozdnih cestah pa se lahko vozite posamično in nikakor v sklopu kakšnega tekmovanja. Zagrizenim voznikom tako ostanejo le razni poligoni in izleti v tujino. Res pa je, da kazen za kršitelje smešno nizka, saj znaša za fizične osebe 42 evrov.
Na terensko pohajkovanje se nikoli ne odpravite sami, posodo za gorivo napolnite do vrha, s seboj pa vzemite še rezervno pnevmatiko, ustrezno vlečno vrv, zračno tlačilko, navigacijsko napravo ali zemljevid in mobilni telefon. Izkušeni vozniki priporočajo še zmogljivo dvigalko, vitel, lopato, dodatno zalogo goriva in vode, gasilni aparat in verige.

Dacia Duster - 4
Dacia Duster - 4 FOTO: Arhiv proizvajalca

Predvsem ne tvegajte po nepotrebnem, da ne boste končali na strehi. Upoštevajte nasvete bolj izkušenih voznikov, predvsem pa tehnike terenske vožnje najprej preizkusite na nezahtevnih terenih. Z neustreznim avtomobilom se ne podajajte s ceste, pred 'ognjenim' krstom skrbno preberite navodila za uporabo, da boste v vsakem trenutku lahko izkoristili vse zmogljivosti vašega terenca. Pred izletom o natančni trasi obvestite prijatelja ali svojce.

Terenska vožnja ni zgolj za izbrance

Lasten 'džip' niti ni tako nedostopen, kot bi si predstavljali. Na trgu je veliko rabljenih terenskih vozil, katera si oglejte le v spremstvu poznavalca, saj so popravila pogonskih sklopov terenskih vozil zelo draga. Druga možnost je nakup novega vozila. Ker cene vozil za najzahtevnejše terene hitro dosežejo nekaj 10.000 evrov, tu zagotovo prednjači Dacia, ki ponuja model duster že za 12 tisočakov. Duster ima zaradi velikega odmika od tal in velikih kotov premagovanja terena namreč vse sposobnosti vozila 4 x 4. Opremljen je z novim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom s kratko 1. prestavo in enostavno in intuitivno ročico. Zato je duster kompaktno in lahko vozilo za svojo velikost, kar mu zagotavlja veliko okretnost. Dacia duster z motorji dCi poleg tega dokazuje, da je terenec lahko ekonomičen in bolj okolju prijazen. Odlikujejo ga namreč zmerni stroški uporabe zaradi optimalnega programa rednih servisnih pregledov in varčnih motorjev, ki hkrati varujejo okolje. Ti motorji se lahko pohvalijo s svojimi nizkimi izpusti CO2, ki so nižji od 150g/km pri izvedbah 4 x 4.


Dacia Duster - 3
Dacia Duster - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492